”Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.” (Matei 22, 39)

„Ca pe tine însuţi!” Oana Băzăvan 06.07.2016

Să ne cultivăm talanții, să ne ținem coloana dreaptă și aspirația spre înălțime!

Fie că ajungi sau nu prea des pe la biserică, cu siguranță știi că una dintre cele mai importante porunci lăsate de însuși Mântuitorul este: „Să-ți iubești aproapele ca pe tine însuți!” (Mt., 22, 39). Iubirea de aproapele e predicată, amintită, discutată și mai puțin pusă în practică, în special în ultimii ani/ zeci de ani în care dezbinarea, ura, invidia și răutatea sunt cultivate pe cât mai multe canale pentru că le prind bine trăgătorilor de sfori. N-au descoperit ei focul și nici roata, divide et impera e un principiu bine cunoscut și aplicat din cele mai vechi timpuri.

Suntem mai luminoşi decât ne vedem adeseori.

Smerit dar demn!

Aș vrea să discutăm puțin și cealaltă jumătate a enunțului, care de obicei este ignorată: cum să-l iubești pe celălalt? Ca pe tine însuți! Dacă la iubirea de aproapele suntem corijenți, la iubirea de noi înșine suntem de-a dreptul repetenți. Lipsește din educația și cultura noastră aproape complet, în special la femei, această idee: iubește-te și pe tine. Cultivă-te, îngrijește-te, străduiește-te să fii în fiecare zi mai bun decât ieri. Nu vorbim de egoism și de satisfacerea capriciilor, vorbim despre un act de protecție, de sănătate fizică și psihică și de respect față de tine și față de ceilalți, pe care nu știm să-l realizăm, dintr-o lipsă de deschidere sau dintr-o smerenie prost înțeleasă. Vorbim despre încărcarea bateriilor proprii pentru a putea răspândi lumina și în jur. Smerenia nu înseamnă pierderea demnității sau a personalității, dimpotrivă, înseamnă luptă asumată și conștiință de sine.

Instructaj de zbor

bigstock Beautiful Woman Doing Breath E 56099051În momentul în care te așezi în avion, înainte de a porni motoarele, ți se face instructajul de către însoțitorii de bord. Unul dintre cele mai importante lucruri care ți se spune este că, atunci când însoțești un copil, în cazul nefericit în care sunt probleme de zbor și pică automat măștile de aer, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să-ți pui masca proprie și apoi îi pui masca și copilului. Pentru că dacă tu leșini, nu mai poți să te ajuți nici pe tine, nici pe cel care are nevoie de tine.

Să nu rămânem ţintuiţi pe cale!

De ce tocmai Hristos ne dă această măsură pentru iubirea celuilalt? Pentru că ne-a creat după chipul și asemănarea Sa, ca să fim împărați, să creștem, să ne înmulțim și să stăpânim pământul. Se re-confirmă acest lucru la taina botezului, când preotul se roagă: ”și-l fă pe el […] fiu și moștenitor al Împărăției Tale”, dar și mai evident la taina cununiei: ”Doamne, Dumnezeul nostru, cu mărire şi cu cinste încununează‑i pe dânşii”, iar mirii poartă cununi împărătești. Pentru că s-a făcut om și s-a înălțat la Cer cu firea noastră umană ca s-o așeze pe tronul Treimii. Pentru că ne-a micşorat pe noi cu puţin faţă de îngeri, cu mărire şi cu cinste ne-a încununat (Psalmul 8, 5). Pentru ca noi să nu ne lăsăm țintuiți pe cale, să ne luăm patul și să umblăm, să fim sarea pământului și lumina lumii. Să ne cultivăm talanții, să ne ținem coloana dreaptă și aspirația spre înălțime. Să ne căutăm împlinirea în șlefuirea de sine și în adevăr, în înțelepciune și iubire.

Dacă la iubirea de aproapele suntem corijenți, la iubirea de noi înșine suntem de-a dreptul repetenți. Lipsește din educația și cultura noastră, în special la femei, această idee: iubește-te și pe tine. Cultivă-te, îngrijește-te, străduiește-te să fii în fiecare zi mai bun decât ieri!

De același autor