„Aici se cântă viitorul!”Dr.phil. Cătălina Ene Onea 04.10.2016

Orchestra România-Moldova la Young Euro Classic Festival Berlin

„Diversitate”. Acesta este cuvântul de bază în cadrul Young Euro Classic Festival Berlin, festivalul celor mai bune orchestre de tineret din lume, aflat anul acesta la cea de-a XVII-a ediţie.  Sub motto-ul sugestiv „Hier spielt die Zukunft” (trad. Aici se desfăşoară/ se joacă/ cântă viitorul),  între 17 august şi 3 septembrie s-au reunit în capitala Germaniei aproximativ 1500 de tineri muzicieni din Europa, cu vârste cuprinse între 17 şi 28 de ani, care au concertat în faţa unui public estimat în total la 25 de mii de spectatori.

De la Enescu la Peter Maffay

Richard David PrechtCu o scurtă incursiune prin istoria personalităţilor muzicale româneşti cunoscute pe tărâmuri germane, de la Enescu şi Celibidache şi până la Peter Maffay (interpret de muzică pop-rock de origine română, născut la Braşov, dar stabilit în Germania din adolescenţă, cunoscut şi apreciat astăzi de publicul larg),  aşa a deschis Richard David Precht, celebru scriitor şi filozof german contemporan, cea de-a zecea întâlnire muzicală din cadrul Festivalului Young Euro Classic 2016. Un salt destul de mare, s-ar putea spune, dar expresiv, care i-a permis lui Precht, în calitate de patron spiritual al serii, să scoată în evidenţă diversitatea caracteristică poporului român şi  la nivel muzical, realizând astfel în seara zilei de 26 august introducerea în Festival a Orchestrei de Tineret România-Moldova.

Orchestra România-Moldova, condusă de maestrul Cristian Mandeal, a participat anul acesta pentru prima oară la Young Euro Classic. De altfel, Orchestra există în această formulă doar de anul trecut, când a fost înfiinţată de directorul artistic al Orchestrei Române de Tineret, Marian Cazacu, împreună cu dirijorul Cristian Mandeal, concertul  său de debut având loc pe scena Ateneului Român, în luna februarie 2015. Din cei 90 de muzicieni cu vârste cuprinse între 17 şi 25 de ani, circa trei sferturi sunt instrumentişti şi în Orchestra de tineret a României (înfiinţată în 2008), în timp ce un sfert provine de la Orchestra de Tineret a Republicii Moldova (înfiinţată în 2013).

Urale la scenă deschisă

În cadrul Festivalului, pe scena Konzerthaus Berlin, Orchestra de Tineret România-Moldova a prezentat  un program amplu şi variat, cuprinzând lucrări de Enescu, Prokofiev şi Ceaikovski. Pentru Variațiuni pe o temă rococo, op. 33 de Ceaikovski (1876) s-a alăturat Orchestrei tânărul violoncelist Andrei Ioniţă (v. şi articolul din februarie a.c., realizat în urma unui interviu cu Andrei Ioniţă), laureatul Concursului Internaţional Ceaikovski din 2015, care a impresionat sala cu virtuozitatea sa. Interpretarea sa impecabilă a fost însoţită de un „dans” permanent cu violoncelul, pe care Andrei îl execută parcă inconştient, dar autentic şi cu trăire, cu multă pasiune şi devotament. Pentru prestaţia sa din cadrul Festivalului de la Berlin, Andrei a fost „nevoit” să se întoarcă de trei ori pe scenă, pentru a primi aplauzele şi florile spectatorilor profund entuziasmaţi.

Konzerthaus BerlinÎnsă nu numai Andrei, ci întreaga Orchestră a primit ropote de aplauze, standing ovation chiar, şi urale la scenă deschisă, fiind bisată de mai multe ori. M-am bucurat nespus să fiu părtaşă la un asemenea succes, un succes binemeritat şi încununat pe plan internaţional, după ani de muncă şi de dedicaţie, poate chiar de sacrificiu pentru tinerii muzicieni... Se putea citi pe faţa lor bucuria sinceră a reuşitei, căci să primeşti felicitările unui public avizat, avid de muzică şi de cultură, ca cel de la Konzerthaus Berlin, una dintre cele mai importante scene muzicale din Europa, nu se poate transpune decât într-un singur cuvânt: BRAVOOO!

Recepţie la Ambasadă

În cinstea acestor tineri talentaţi, Ambasada României la Berlin a organizat după concert o recepţie la sediul său din Dorotheenstraße, în cadrul căreia au adresat câteva cuvinte E.S. domnul Emil Hurezeanu şi E.S. domnul Dr. Oleg Serebrian, Ambasadorul Republicii Moldova în Germania, marcând astfel, pe lângă succesul fulminant al tinerilor muzicieni din cele două ţări, alte două evenimente importante, respectiv Ziua Republicii Moldova (27 august) şi Ziua Limbii Române, atât în România, cât și în Republica Moldova (31 august). Acorduri muzicale au răsunat în acea seara şi la Ambasadă, unde s-a petrecut cu suflet românesc până târziu în noapte.

Am cunoscut-o la recepţie şi pe ploieşteanca Anca Cristescu (flaut şi instrumente de suflat), membră a Orchestrei de Tineret a României şi a Orchestrei România-Moldova încă de la începuturile acestea, care tocmai primea felicitările maestrului Mandeal pentru „două finaluri frumoase” reuşite în cadrul concertului din acea seară. Anca este absolventă a Colegiului de Artă „Carmen Sylva” din Ploieşti (clasa prof. Alina Papară) şi a Conservatorului din Bucureşti (clasa prof. Vasile Gantolea), laureată a multor concursuri naţionale si internaţionale. Deşi este învăţată cu marile scene ale lumii, Anca mi-a mărturisit profund emoţionată că „experienţa de la Berlin din cadrul Festivalului Young Euro Classic a fost cu totul si cu totul deosebită; repertoriul cu grijă ales, soliştii extrem de talentaţi, implicarea deosebită a maestrului Cristian Mandeal şi o bună colaborare între instrumentişti au făcut ca prezentarea Orchestrei România-Moldova să fie una specială”. A ţinut să adauge că „pentru acest proiect Orchestra datorează numeroase mulţumiri Maestrului Mandeal, Maestrului Marin Cazacu şi nu în ultimul rând lui Dan Alex Petre”. Am întrebat-o cum s-a simţit ea personal pe scena de la Konzerthaus şi mi-a răspuns cu nişte ochi mari şi expresivi: „Am trăit momente de o profundă încărcătură emoţională într-o sală de concerte cu istorie. A fost un concert minunat, o seară de neuitat.” Pe lângă Anca Cristescu, oraşul Ploieşti a fost  reprezentat în Orchestra România-Moldova şi de Ioana-Maria Văleanu (percuţie).

Festival la Marea Baltică

În perioada 15-23 octombrie 2016 va avea loc în localitatea Ahrenshoop la Marea Baltică şi Festivalul de muzică de cameră „Kammermusiktage Ahrenshoop”, la care vor participa,  de asemenea, artişti români. Printre aceştia se numără pianistul Cristian Niculescu, cel care se implică activ şi în organizarea Festivalului, interpreta Oana Cătălina Chiţu (despre cei doi am mai relatat în Revista Conştiinţa şi ne bucurăm să avem şi promisiunea unui interviu personal pentru numerele următoare), Trio Contraste, Ana-Maria Lungu (vioară), Dorin Cuibariu (instrumente de suflat), Dinu Lipatti Trio Berlin ş.a.  Detalii despre programul Festivalului, despre artiştii participanţi şi momentele muzicale pregătite găsiţi la http://www.kammermusiktage-ahrenshoop.de/

De același autor