Cursuri de limba română la BerlinDr.phil. Cătălina Ene Onea 04.05.2018

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ la Berlin oferă tuturor celor interesați șansa să ia parte la cursurile de limbă română ca limbă străină, organizate în mod periodic la sediul din Reinhardtstr. 14. Pe lângă aspecte fundamentale de limbă (gramatică, fonetică, vocabular), cursurile conțin și elemente de cultură și civilizație românească, menite să îi apropie pe cursanți de istoria și tradițiile poporului român. În prezent sunt în desfășurare cursuri de română de nivel începător și mediu, A1 – B2. Participanții sunt în marea lor majoritate adulți vorbitori nativi de limba germană (există și cursanți cu alte limbi materne), care învață limba română din motive variate, de la legături personale cu români și românce, la relații și proiecte de lucru cu România, sau, pur și simplu, din plăcerea de a cunoaște o nouă limbă.

Un proiect de suflet

Am avut bucuria de a lucra și eu pentru jumătate de an cu iubitori de limba română la ICR Berlin, de a cunoaște oameni entuziaști și pasionați, de a mă încărca la fiecare oră de curs cu energia pozitivă emanată de interesul lor sincer pentru frumoasa noastră limbă.  Pentru a le veni în întâmpinare și pentru a le susține interesul și dincolo de orele de curs, am inițiat în colaborare cu Centrul Cultural German din Timișoara un program de tandem lingvistic, prin care participanții de la cursurile de română de la Berlin au ocazia să intre în contact direct cu participanți de la cursurile de limba germană de la Timișoara (vorbitori nativi de limba română) și să se ajute reciproc la învățarea celor două limbi și într-un cadru informal. Cei interesați participă în mod gratuit la program și pot decide de comun acord cum doresc să lucreze, când și sub ce formă să aibă loc contactele cu partenerii sau ce teme de discuție vor aborda. Am rămas în continuare în mod onorific și voluntar la coordonarea programului, pe care îl consider deja un proiect de suflet, și care sper să aibă viață lungă și să ajute cât mai mulți doritori de a învăța una din aceste limbi.

În prima fază s-au format perechile/grupele de tandem în funcție de nivelul de limbă, statutul profesional sau interesele comune ale celor înscriși în program, și s-a intermediat legătura personală între participanți. Întâlnirile de tandem se desfășoară la început online, sub formă de interacțiuni audio-video sau în scris, pe mail, chat sau rețele de socializare. Pasul al doilea presupune întâlniri personale, față în față, în Berlin și Timișoara, partenerii de tandem având astfel șansa să se viziteze reciproc în orașele lor și să petreacă împreună câteva zile. În cele din urmă, într-o a treia etapă, se urmărește organizarea unui eveniment comun, sub forma unui curs de limbă sau o seară cu focus intercultural, la care toți participanții să se întâlnească într-un cadru oficial (la ICR Berlin/CCG Timișoara), unde să vorbească despre experiența tandemului și să comenteze rezultatele și într-un cerc mai larg. Prestigioasa televiziune Deutsche Welle a realizat de curând un reportaj despre cursurile de română de la ICR și programul de tandem, un video de impact, care s-a bucurat de ecouri pozitive și a atras noi oameni interesați. Deja și-au exprimat interesul pentru un astfel de tandem și participanți externi, respectiv nativi de română sau germană care vor să învețe limba germană, respectiv româna ca limbă străină dar momentan nu sunt înscriși într-un curs, astfel că programul se extinde treptat. Printre cei mai recenți parteneri se numără Catedra de limba română de la Universitatea Humboldt, secția culturală a Ambasadei României din Berlin sau filiala Germania a Ligii Studenților Români în străinătate.

Cursuri de română pentru germani

La Berlin, limba română se învață și la Universitatea Humboldt, unde există catedră de română încă din anul 1906. Aceasta oferă cursuri de limbă, literatură, traducere dar şi de cultură şi civilizaţie. Și aici cei care vin să ia cursuri de română au de multe ori o motivaţie personală: fie doresc să îşi îmbogăţească repertoriul limbilor de origine romanică vorbite şi consideră că româna e o limbă interesantă şi mai rar întâlnită, fie au fost deja în România şi au rămas încântaţi de ţară, tradiţii şi şi-au făcut prieteni români; există însă şi studenţi care vor să facă un stagiu de studiu sau de cercetare în România, să aplice pentru o bursă ori pentru un parteneriat la universităţile româneşti, şi pentru asta au nevoie să vorbească bine limba iar în unele cazuri chiar de un certificat recunoscut internațional, care se poate obține la Berlin în baza unui examen special,  cu profesori acreditați.

În urmă cu mai mulţi ani, limba română se putea alege chiar ca specializare secundară la un studiu de Bază în cadrul Universității, dar din lipsă de cereri, acum a rămas doar ca opţiune de curs integrat într-o specializare diferită pentru studenţii de la Bachelor care vor să înveţe o limba străină  mai rară sau pentru cei de la Master care fac un studiu în domeniul romanisticii. Unii dintre studenţii care au trecut deja pe la catedra de română lucrează acum ca traducători şi păstrează legătura cu universitatea. Există și o bază de date cu toţi foştii cursanţi, prin care se încearcă menținerea legăturii și implicarea acestora în diferite acțiuni. De asemenea, se pot adresa catedrei toţi cei care au un interes deosebit legat de limba, cultura sau literatura română și în afara vreunui program de studiu. În ultimul timp chiar se poate vorbi  despre un interes sporit în rândul celor care vor să ne înveţe limba în capitala Germaniei.

Rețeaua de ...româniști

De notat ar fi şi diversele evenimente şi acțiuni făcute în colaborare de Ambasada României la Berlin cu Institutul Cultural Român și catedra de limbă română de la Universitatea Humboldt, aşa cum a fost în anul 2006 cel de-al 32- lea Congres de românistică, ediţie jubiliară care a marcat 100 de ani de existenţă a catedrei de română la Universitatea Humboldt, sau cum sunt diversele participări cu succes la „Lunga noapte a ştiinţei“, un concept modern al Universității Humboldt, menit să dea fiecărei catedre/specializări din cadrul universităţii şansa de a se prezenta într-o formă inedită şi originală, pentru a îşi „face reclamă”. În plus, s-au pus bazele unei rețele de româniști, compusă în special de profesori de limba română ca limbă străină în Germania, care sunt astfel susținuți să se întâlnească periodic, să facă schimb de idei și experiențe și să poată lucra la proiecte comune.  În ultimii ani s-au organizat prin această rețea diferite Congrese și Simpozioane la care au fost invitați și profesori şi personalităţi din România, pentru a ajuta la o mai bună promovare a limbii și culturii române în Germania.

La Berlin, limba română se învață și la Universitatea Humboldt, unde există catedră de română încă din anul 1906. Aceasta oferă cursuri de limbă, literatură, traducere dar şi de cultură şi civilizaţie. Cei care vin să ia cursuri de română fie doresc să îşi îmbogăţească repertoriul limbilor de origine romanică vorbite şi consideră că româna e o limbă interesantă şi mai rar întâlnită, fie au fost deja în România şi au rămas încântaţi de ţară, tradiţii şi şi-au făcut prieteni români.

 

De același autor