Gala „100 pentru Centenar” la BerlinDr.phil. Cătălina Ene Onea 28.11.2018

Premii de Excelență pentru personalități românești în Germania*

Contextul oferit de Centenarul Statului Român Modern, pe care îl marcăm anul acesta, a prilejuit inițiativa Ministerului pentru Românii de Pretutindeni de a celebra excelența românească în lume. În acest sens s-a decis alegerea a 100 de personalități ale diasporei române și ale mediilor originarilor din România, care au reușit în timp să își construiască o viață și o carieră deosebită în țările în care s-au stabilit, devenind astfel exemple demne de cunoscut și de luat în seamă și în România.

Excelența românească în Germania

Numărul celor 100 de personalități românești din întreaga lume a fost ales în chip simbolic, pentru a puncta cei 100 de ani de istorie scurși de la Marea Unire, 10 țări cu puternice comunități de români (Spania, Italia, Portugalia, Grecia, Franța, SUA, Marea Britanie, Israel, Belgia, Germania) având astfel ocazia de a desemna câte 10 personalități care s-au distins prin cariere profesionale excepționale în spațiul socio-cultural pe care îl adăpostesc.

În Germania, premiile de excelență au fost acordate în cadrul unei ceremonii de excepție care a reunit o serie de personalități de marcă din diverse domenii profesionale ale diasporei române în țara celor 16 landuri federale. Gala „100 pentru Centenar” a avut loc la Berlin, la sediul Ambasadei României din Dorotheenstr. 62-66, în seara de 30 octombrie, în prezența doamnei Natalia Elena Intotero, Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, și a domnului Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Germania. Seara a fost deschisă cu interpretarea imnurilor României, Germaniei și UE la pian de tânărul muzician de excepție Andrei Ioniță, laureat al marelui Festival Ceaikovski, și s-a încheiat cu un mic concert susținut de un sextet de violoniști ai Berliner Philharmoniker, coordonați de maestrul Laurențiu Dincă, urmat de o recepție cu bucate și vinuri românești, care a facilitat la finalul evenimentului cadrul perfect și pentru discuții informale sau networking personal. Un moment deosebit, cald și plin de bucuria a cunoaște și recunoaște împreună valoarea românească pe meleaguri germane, așa cum ne-a obișnuit deja Ambasada României la Berlin, o gazdă la cel mai înalt nivel.

Medaliații cu aur

Cele 10 personalități românești stabilite în Germania care au obținut Medalia bătută în aur și Diploma de Excelență oferite de Statul Român la Berlin au fost, după cum urmează: Prof. Dr. Stefan Hell, laureat al Premiului Nobel pentru chimie în anul 2014; Prof. Dr. Anca-Ligia Grosu, medic, academician al Academiei Naționale de Științe Leopoldina din Halle; Prof. Dr. Hans Christian Maner, istoric la Universitatea din Mainz; Dr. Bernd Fabritius, însărcinat al Guvernului Federal pentru minorități și persoane repatriate; IPS Părinte Dr. Serafim Joantă, Mitropolit pentru Europa Centrală și de Nord; Alexandra Maria Lara și Valentin Plătăreanu, oameni de teatru și film; Peter Maffay, muzician; Laurențiu Dincă, violonist la Berliner Philharmoniker; Bianca Bourbon, manager regional Coca Cola  pentru Germania, Danemarca și Finlanda, care a introdus băutura Fanta socata, după rețeta tradițională a socatei românești; Michael Schmidt, om de afaceri, implicat în susținerea culturii satelor de sași (Fundația Michael Schmidt, Automobile Bavaria).

Gala celor mai buni

Pe lângă aceste 10 premii, Ambasada României din Berlin a decis să acorde în nume personal încă 20 de Mențiuni de Excelență, E.S. Dl. Emil Hurezeanu punctând faptul că Germania are o comunitate românească profesională foarte puternică și valoroasă, din care este imposibil să te limitezi doar la 10 personalități. Au fost astfel cinstite meritele și rezultatele altor români care fac cinste țării lor mamă, din domenii profesionale diferite, medici, muzicieni, fizicieni, biologi, dar și IT-iști sau filologi, printre cei distinși cu această mențiune de excelență numărându-se și Dr. Valeriu Stancu, lector de limba română la Humboldt-Universität, Dr. Nicoleta Bondar, fizician, profesor la Freie Universität Berlin, Andrei Ioniță și Valentin Răduțiu (violonceliști) ș.a.

Gala a fost urmată în data de 31 octombrie 2018 de Reuniunea de lansare a rețelei medicilor originari din România, în cadrul Clubului Academic Român, un eveniment organizat de Ambasadă în parteneriat cu Mitropolia de la Nürnberg și desfășurat în prezența domnului Emil Hurezeanu, Ambasadorul României, a doamnei Natalia Elena Intotero, Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, a Prof. Dr. Anca-Ligia Grosu, membru al Academiei Naționale de Științe Leopoldina și  a IPS Dr. Serafim Joantă, Mitropolit pentru Europa Centrală și de Nord.

Vârfuri și modele

Clubul Academic Român este un proiect dedicat promovării excelenței profesionale a diasporei române în Germania, un program care are ca scop principal prezentarea unor personalități românești profesionale de vârf și crearea de parteneriate cu mediile profesionale și instituționale din  Germania și România. Proiectul își propune construirea unei platforme româno-germane de sprijinire a cooperărilor profesionale în rețea, menită a susține, printre altele: promovarea excelenței profesionale a diasporei române și a etnicilor germani originari din România în mediile din Germania, România sau UE, inclusiv prin colaborarea cu asociațiile românilor, sașilor și șvabilor originari din România; dezvoltarea și promovarea proiectelor profesionale ale specialiștilor originari din România prin realizarea unor cooperări și parteneriate de termen lung cu mediile profesionale, instituționale și de afaceri din Germania, Româniași UE; structurarea de rețele profesionale româno-germane, și dezvoltarea de proiecte/ programe cu participarea specialiștilor și a partenerilor din mediile instituționale și de afaceri din Germania, România și UE; organizarea  unor grupuri de lucru, centre de studii și cercetare ș.a., care să pună în valoare confluențele româno-germane și să susțină realizarea unor cooperări de substanță între mediile cultural-științifice, profesionale și de afaceri din România și Germania.

Lista membrilor Clubului Academic Român la Berlin, din care am bucuria de a face și eu parte, cuprinde în prezent aproape 100 de specialiști în domenii diverse de activitate, printre care și nume mari și foarte mari, precum Herta Müller, Stefan Hell sau Radu Popescu-Zeletin. Coordonatorul programului este Dr. Iulian Costache, Profesor la Universitatea din București și în prezent Consilier pe probleme culturale la Ambasada României din Berlin. Vă vom ține la curent cu noutăți legate despre Clubul Academic Român la Berlin, platformă dedicată excelenței profesionale din cadrul diasporei românești în Germania.

*Fotografii oficiale Gala „100 pentru Centenar” la Berlin

© Ambasada României în Republica Federală Germania

  1. Prof. Dr. Stefan Hell, laureat al Premiului Nobel pentru chimie – 2014;
  2. Prof. Dr. Anca-Ligia Grosu, medic, academician al Academiei Naționale de Științe Leopoldina, din Halle;
  3. Prof. Dr. Hans Christian Maner, istoric, Universitatea din Mainz;
  4. Dr. Bernd Fabritius, Însărcinat al Guvernului Federal pentru minorități și persoane repatriate;
  5. IPS Părinte Dr. Serafim Joantă, Mitropolit pentru Europa Centrală și de Nord
  6. Alexandra Maria Lara și Valentin Plătăreanu – oameni de teatru și film, premiu Ex Aequo;
  7. Peter Maffay, muzician;
  8. Laurențiu Dincă, violonist Berliner Philharmoniker;
  9. Bianca Bourbon, manager regional Coca Cola (Germania, Danemarca, Finlanda);
  10. Michael Schmidt, om de afaceri, implicat în susținerea culturii satelor de sași (Fundația Michael Schmidt, Automobile Bavaria);

De același autor