„Intercooltural“ – o seară de suflet la Filarmonica Ploiești, în cadrul Festivalului Conștiința 2018Dr.phil. Cătălina Ene Onea 16.10.2018

Am lansat cu bucurie noua mea carte, „Intercooltural“, cu ocazia Festivalului Conștiința, ediția a VI-a, marți, 9 octombrie 2018, într-un cadru intercultural și interdisciplinar (sau cu un cuvânt inventat ad-hoc, „inter-cool-disciplinar“), la Filarmonica „Paul Constantinescu“ din Ploiești.

”Ruperea de ritm”

Am pornit de la ideea lui Mircea Eliade, care a identificat în lectură și spectacol două căi de evadare din cotidian, ce preiau în modernitate chiar funcțiile mitului din societățile arhaice, având astfel puterea de a te scoate din imanent, pentru a te plasa mai aproape de transcendent, fie doar și pentru o clipă, și am sperat la o prezentare jurnalistico-interculturală interactivă și dinamică, pe fundal de muzică și poezie, care prin binecuvântare divină s-a transformat în realitate. A fost un moment ca o „rupere de ritm“, o evadare din cotidian atât de binevenită în rutina apăsătoare, altfel de multe ori suverană într-o seară de marți, după cum mi-au mărturisit mulți din cei prezenți la lansare. Iar acest lucru a fost posibil datorită unor oameni minunați care au susținut încă de la început apariția acestei cărți și momentul lansării sale, oferindu-mi astfel șansa de a mă afla pentru prima dată în mijlocul cititorilor „Conștiința“, de a privi în ochii lor, de a le surprinde expresia facială la auzul celor citite sau povestite, de a le împărtăși ofurile mele cu iz intercultural care stau la baza volumului de față, și nu în ultimul rând de a le pune întrebări.

Echipa Conștiința și invitații săi

Claudiu Băzăvan și întreaga echipă „Conștiința“ au creat cadrul perfect pentru o lansare de carte de factură interdisciplinară, editorul cărții proaspăt lansate povestind cu tâlc și umor diferite anecdote din spatele culiselor „Intercooltural“ și ale colaborării noastre la Revista „Conștiința“ din ultimii opt ani, de pe meleaguri străine și din spații culturale diferite. Exemple concrete de text au fost oferite într-o interpretare inegalabilă de Raluca Zamfirescu, actriță de mare ținută și valoare, pe care am onoarea să o numesc prietenă de suflet și „mamă artistică“ încă de la prima mea lansare de carte, în anul 2000. Un arc peste timp s-a creat în momentul în care doamna Raluca a evocat primele noastre întâlniri și a citit din creațiile mele din perioada liceului, copleșindu-mă cu vorbe de o mare încărcătură emoțională. Flatantă a fost și declarația lui Vlad Mateescu, actualmente director al Filarmonicii „Paul Constantinescu“ din Ploiești, care în urmă cu 18 ani asigura fondul muzical la lansarea primului meu volum, Jocul Silabelor, poeme în ediție trilingvă, cu un Cuvânt înainte de Ana Blandiana. „Iți mulțumesc, Cătălina, tu ai reprezentat o piatră de temelie în cariera mea“… Un compliment cum mai rar se face public de un coleg de generație, pe care am decis să îl accept cu modestie, dar mai ales cu obligația de a duce mai departe tradiția susținerii și promovării unor tineri muzicieni, așa cum este și Daniel Dumitrașcu, elev în clasa a XI-a la Colegiul de Artă „Carmen Sylva“ și voluntar la Filarmonică, cel care ne-a încântat la pian pe tot parcursul lansării și dialogului cu cititorii. Toate aceste momente au fost moderate cu mare șarm, spontaneitate și firesc de nimeni altul decât Claudius Dociu, vocea și imaginea jurnalismului prahovean de peste 20 de ani, pe care l-am cunoscut întâmplător (oare?) în școala generală, printr-un concurs câștigat telefonic la Radio Pro FM Ploiești, și pe care acum am bucuria să îl numesc coleg de breaslă și prieten de călătorii, a cărui opinie jurnalistică o respect și o prețuiesc. Le mulțumesc din suflet celor menționați și mă bucur deja cu gândul la noi colaborări!

Sub ochii cititorilor

Însă protagoniștii principali ai serii au fost chiar cititorii, cititorii prezenți în sală dar și cei pe care i-am simțit telepatic alături de noi, ochii lor avizi de cunoaștere și curiozitate culturală aflându-se și pe coperta cărții, privind cu abnegație un peisaj înghețat (Frozen Landscape, ulei și acrylic pe pânză, Sabina Ene, 2015), pe care prin lectură și emoția generată de aceasta îl pot dezgheța, la fel cum îmblânzim necunoscutul deconstruindu-i pas cu pas abisurile, conform teoriei interculturalității.

Pentru cititorii fideli ai Revistei Conștiința (și nu numai), am strâns în cartea „Intercooltural“ cele mai interesante, cele mai citite și apreciate articole din ultimii ani, de când există rubrica de corespondență pe teme culturale, Cooltura. Sunt materiale cu tematică diversă, de la întâlniri cu locuri și oameni demni de menționat, personalități românești în străinătate, artiști, scriitori, diplomați, oameni de cultură, sportivi, prieteni ai frumosului, până la reflecții și recenzii de carte, cronici de spectacole sau relatare de la evenimente cu însemnătate. Am reluat aceste scrieri tocmai din dorința de a vi le prezenta într-o nouă lumină, de a le da un context comun, un cadru general benefic, așa cum îl oferă rubrica de față. Materialele nu au fost grupate cronologic, ci tematic, în trei secțiuni, cu un fir roșu care se referă nu doar la cele relatate, comentate, ci și la starea transmisă, preluată și dată mai departe de momentele evocate. Veți remarca, sper, și caracterul de atemporalitate pe care ele pare că îl capătă, fiind scoase din timpul lor concret și plasate într-un timp nou, cel al (inter)culturalului de lângă noi, timpul lui „pururea azi“.

”Finețe și energie, politețe și fermitate”

Bucuria unui cuvânt introductiv mi-a făcut-o, de fapt ne-a făcut-o, în egală măsură, domnul Emil Hurezeanu, în prezent Ambasadorul României în Germania, și jurnalist de carieră internațională, care ne măgulește cu o introducere într-o notă profund autentică și personală. Iată un fragment din prefață:

Cătălina Ene Onea este o persoană specială. Deseori, în ceremoniile şi întâlnirile organizate la Ambasada României din Berlin, o zăresc ocupând cu graţie şi modestie  un loc printre invitaţi. Vorbeşte încet dar convingător, are opinii şi impresii politicoase dar ferme, are fineţe şi energie. Ştiind că este doctor în filosofie la Berlin, cu o teză foarte apreciată despre Medeea, că frecventează culturi, literaturi şi ţări multiple, că nu-i lipsesc din agendă cele mai importante evenimente culturale din Germania, unde România, româncele şi românii joacă un rol, că scrie pentru Conştiinţa, publicaţia din Ploieşti atât de generoasă şi discretă, că are o cunoaştere precisă a universului european, nici nu-ţi vine să crezi că nu-şi  face din distanţă şi politeţe un atu suplimentar.

I-am citit cu atenţie şi plăcere însemnările limpezi, laconic si empatic evocatoare din cartea de faţă. Ştiu despre ce vorbesc. Am fost deseori organizatorul şi amfitrionul lor, ca Ambasador al României în Germania. Autoarea scrie elocvent, cu o justă măsură prevenitoare, cu un simţ sigur al disocierii calităţii de cantitate, cu un instinct al descoperirii logosului, al semnificantului, deci al umanului şi prezenţei sale inefabile printre noi.(Emil Hurezeanu)

„Intercooltural“, volum cuprins în colecția Conștiința Cărții, se poate achiziționa la librăria Cărturești, chioșcurile Calliope din Ploiești, ca și la toate celelalte puncte de distribuție a Revistei „Conștiinta“,  dar și online la e-mail: constiinta_orodoxa@yahoo.com sau prin comanda personală. Detalii la  0724 542480, Claudiu Bazavan (editor).

Vă urez o lectură cât mai plăcută și aștept cu bucurie impresiile și comentariile dumneavoastră!

Fotografii: Alexandru Tudose

Volumul "Intercooltural" strânge cele mai importante  articole de corespondenţă culturală din străinătate semnate de Dr. phil. Cătălina Ene Onea în perioada 2011-2017.

Articolele au fost publicate iniţial în Revista "Conştiinţa", în cadrul rubricii de autor "Cooltura", iar pentru proiectul "Intercooltural" au fost grupate acum tematic, şi nu cronologic, multitudinea de subiecte relevante, pe care volumul le (re)aduce în atenţia cititorilor, demonstrându-şi actualitatea şi în continuare. cartea conţine interviuri cu personalităţi din România şi din străinătate, cronici de spectacole, recenzii de carte, mărturii la cald de la festivaluri de film, târguri de carte, vernisaje sau evenimente sportive la nivel internaţional, recomandări culturale pentru diferite ţări şi oraşe, subiecte de literatură şi interculturalitate prezentate pe înţelesul tuturor, şi multe altele...

De același autor