Propuneri culturale (de) la BerlinDr.phil. Cătălina Ene Onea 11.01.2018

Până și cerul de ianuarie al Berlinului devine generos

Berlin, la început de ianuarie: forfota sărbătorilor s-a stins, turiștii răsfirați pe plaiurile orașului din toate colțurile lumii s-au întors la casele lor, târgurile de Crăciun s-au terminat, focurile de artificii s-au încheiat, iar străzile au fost deja curățate de urmele petardelor și ale rachetelor lansate în abundență de Anul Nou – totul pare să fie într-o fază de oarecare încremenire, acalmie necesară și tipică tranziției de la o stare (de spirit) la alta, de la un an la altul… Și totuși, chiar și în perioada de față, oferta cultural-artistică se menține în continuare amplă și variată; spectacole și expoziții, evenimente de diferite genuri invită la o rupere de ritm cotidian, reușind pentru o clipă frântura de catharsis atât de benefic pentru sufletele noastre.

Christmas Garden

Cine încă nu este pregătit să se despartă de atmosfera Crăciunului poate și în primele zile ale noului an să savureze o plimbare în decor tipic, la Grădina Botanică din partea de sud-vest a orașului. Christmas Garden, un concept lansat în Berlin în anul 2016 și care s-a bucurat imediat de un succes fulminant, presupune transformarea unei părți a Grădinii Botanice în grădină de iarnă, prin iluminarea cu cca. 1.500.000 de becuri și instalații luminoase, care creează un „traseu magic” –  așa cum îl promovează organizatorii – , plin de zone de lumini și umbre, pe fundal de muzică de sezon, vin fiert și voie bună. Odată cu sosirea amurgului, puțin după ora 16:30, poate începe la Berlin incursiunea în lumea de poveste de la Christmas Garden; cei interesați de o vizită obțin detalii accesând www.christmas-garden.de.

Cerul la Berlin

Se spune că cerul de ianuarie este foarte generos: aproape toate planetele pot fi văzute cu ochiul liber, fie dimineața devreme, fie la ceasul înserării, așa că pe timp de vreme senină merită să aruncăm și la Berlin o privire pe cerul începutului de an. Iar pentru a analiza și mai atent cum arată bolta cerească de deasupra capitalei Germaniei, se recomandă o vizită la Zeiss Großplanetarium din Prenzlauer Allee 80, unde pe lângă clasicul program de proiecții astronomice în timp real, însoțite de comentariu în direct, se pot urmări și filme documentare sau programe artistice și muzicale organizate special pentru cei mici. În plus, în baza biletelor achiziționate, timp de șase săptămâni se oferă posibilitatea de a privi printr-un telescop gigant, adăpostit de Planetarium am Insulaner, în cartierul Schöneberg.

De la Monet la Kandinsky

Și de la cerul de Berlin la cerul impresionist al lui Monet tranziția se poate face ușor: la Galeria Alte Münze de la Molkenmarkt în apropiere de Alexanderplatz are loc până la sfârșitul lunii ianuarie o expoziție multimedială dedicată modernismului (Klassische Moderne) în artă. Sub titlul De la Monet la Kandinsky. Visions alive, expoziția prezintă pe o suprafață de aproape 1000 m2 operele a 16 artiști renumiți ai curentului (Claude Monet, Edgar Degas, Paul Gauguin, Henri Rousseau, Henri de Toulouse-Lautrec, Gustav Klimt, Paul Signac, Piet Mondrian, Amedeo Modigliani, Vincent van Gogh, Pierre-Auguste Renoir, Juan Gris, Paul Klee, Edvard Munch, Wassily Kandinsky und Kasimir Malewitsch) într-o combinație unică de proiecții video și muzică în dolby surround care se transformă într-o călătorie spectaculoasă prin pictura marcantă a perioadei secolelor al XIX-lea și al XX-lea, revelând o nouă perspectivă asupra artei.

Istoria din nisip

Tot în zona artei se situează și show-ul de desen cu nisip Die Mauer - The Sandstory of Berlin Wall. Primul teatru cu nisip din Germania, situat în incinta celebrului Admiralpalast de la Friedrischstraße, a lansat în 2017 al doilea spectacol sub coordonarea artistică a Natalyei Netselya, finalistă la emisiunea „Supertalent”, echivalentul german al formatului „Românii au talent” (www.sandtheater.berlin/die-mauer).  După show-ul Berlin, ick liebe dir (prezentat în Revista Conștiința în decembrie 2016), cel de-al doilea program oferit de artiști specializați în desenul cu nisip ne propune o incursiune cu emoție în istoria Zidului Berlinului, perioada 1961-1989 fiind unul din cele mai importante momente în istoria recentă a Germaniei și a Europei. Istoria se rescrie ușor cu fiecare imagine trasată pe nisip, firele de nisip reconstruind în manieră unică realitatea tristă a trecutului amintit, remodelând parcă totodată firul narativ prin efemeritatea tabloului trecută în eternitate – o experiență unică, demnă de trăit și de povestit!

Coridorul de oglinzi

În sfârșit, cei care se află la Berlin în această perioadă nu trebuie să rateze nici spectacolul Parade. Fear. Love. Circus de la Chamäleon Theater din Hackeschen Höfen. În incinta acestei impresionante foste săli de bal pulsează ritmul unui teatru de varietăți care ne invită la spectacole ... cameleonice, așa cum sugerează și numele, în care fuziunea și transformarea artistică sub formă de acrobație, dans, muzică, momente de umoristică și joc actoricesc sunt la înălțime. Parade se poate traduce într-adevăr ca o paradă artistică, un altfel de varieté, bazat pe numere de acrobație și gimnastică. Șapte artiști acrobați, contorsioniști, dansatori și un muzician percuționist reușesc în doar o oră și jumătate un show umoristic cu substrat, în care fără prea multe cuvinte se creează imagini vizuale și auditive puternice, cu trimitere la problemele lumii contemporane, atât la nivel colectiv – discriminare, xenofobie, ura de rasă –, cât și la nivel personal – dragoste, emoția unui moment, (re)descoperirea de sine; foarte sugestiv este numărul de dans acrobatic în grup într-un coridor de oglinzi, o metaforă cu tâlc a provocărilor lansate de un timp al vitezei și al accelerației, precum cel în care trăim.

La început de A.D. 2018, Berlinul ne oferă, iată, o paletă largă de evenimente și spectacole pentru petrecerea timpului liber. Veniți să le descoperiți și să povestiți mai departe despre ele. Un an nou fericit!

De același autor