"Știința fără conștiință este ruina sufletului" François Rabelais

Fă bine cu orice preț!29.10.2018

Un frate i-a zis avvei Pimen: „Dacă-i dau unui frate o bucată de pâine, sau altceva, demonii murdăresc acest gest, ca şi cum ar fi făcut pentru a plăcea oamenilor”. Bătrânul zice: „Chiar dacă ar fi pentru a plăcea oamenilor, noi tot îi vom da fratelui ce-i trebuie”. Şi i-a spus următoarea parabolă: „Doi ţărani locuiau în acelaşi sat. Unul dintre ei, după ce a semănat, a strâns un pic de recoltă necurată; celălalt nu s-a ostenit să semene şi n-a strâns nimic. Venind foametea, care dintre ei va supravieţui?”. Fratele a răspuns: „Cel care a strâns puţină recoltă necurată”. Bătrânul zice: „Aşa şi noi, să semănăm puţin, chiar dacă seminţe necurate, ca să nu murim de foame”.

citește articolul


Curajoșii nu se plâng niciodatăCosmin St. Georgescu 26.10.2018

 • Dacă te dai bătut înainte de finalul luptei, victoria nu-ţi va aparţine nici data viitoare.
 • Când începem o acţiune, ne uităm vârsta.
 • Curajul care nu devine faptă e orgoliu.
 • Orice erou ştie că are un timp limitat pentru a-şi făptui curajul.
 • Muniţia a încurajat întotdeauna curajul combatanţilor.
 • A cere înseamnă a avea înainte de termen.
 • Suntem curajoşi dacă aducem un lucru pe care toată lumea îl spera, dar mai târziu.
 • Nu ştiu dacă are rost să ne iubim, dar cu siguranţă trebuie să încercăm.
 • A-ţi face curaj înseamnă a te recunoaşte superior.
 • Motivaţia presimte fapta.
 • Doar cei care au trăit prost au şansa de a deveni prin moarte eroi.
 • Când Avram Iancu a început să  doinească din fluier cu oful cu care a mânuit arma, toţi au spus că a înebunit.


Neascultarea te face liber?Constantin St. Dogaru 24.10.2018

”Și diavolul crede, dar nu ascultă!”

E mai uşor să crezi decât să faci ascultare. Ascultarea e verificarea credinţei; neascultarea e aproape o formă de necredinţă. Iată, şi diavolul crede, dar nu ascultă; el face o neascultare în sine, şi prin om, (căci se foloseşte de voinţa omului, de faptul că omul este liber) diavolul îl atacă pe om în chiar inima fiinţei sale, în libertate şi nu se sfieşte să-l declare, chiar el, „liber”, pentru că are nevoie de libertatea lui pe care încearcă să o orienteze pe făgaşul neascultării, nesupunerii, şoptindu-i la ureche: cu cât eşti mai neascultător, cu atât eşti mai liber. Ascultarea? Te reduce, te închide, te complexează, te anulează, neascultarea dimpotrivă te eliberează, te individualizează, îţi dă personalitate; în neascultare multe „adevăruri” vei descoperi despre tine; chiar libertăţile tale”. „Au acolo pe Moise şi pe prooroci, să asculte de ei” (Luca 16, 29)? Nu-i asculta. „Dacă au păzit cuvântul Meu şi pe al vostru îl vor păzi” (Ioan 15,19)? Nu te supune. „Cel ce vă ascultă pe voi, pe Mine Mă ascultă...” (Luca 10,16)? Nu-i crede. Libertatea şi adevărul e în „tine”, nu în texte (vezi tantrismul lui Osho). Iată  un altfel de izvor al libertăţii; neascultarea ca „temei” al adevărului despre tine însuţi, omul aflat la intersecţia dintre neascultare (fiul risipitor) şi cuminţenie (fratele de acasă).

citește articolul


Conștiințe împotmoliteNicușor Nacu 23.10.2018

”De judecata de dincolo nu scapă nimeni!”

M-a confruntat cu mine însumi recent, amical de altfel, un domn într-o discuție legată de necesitatea politicii ca intrare în lume. Am ezitat să replic, după o tăcere care a fost orice în afară de ascultare. Buzele-mi erau deja conectate contestatar la partea din minte care procesa materia indigestă a invitației! Dintr-o dată, reperându-mi istoria familială, am înțeles pe loc, prins între confirmări rămase în umbră, ce înseamnă „drumul îngust”. Știam că o aflasem deja, timpul își făcuse lucrarea, însă o ținusem printre striații strivite de indiferență, undeva între minte și încordările ei minime. Drumul îngust ruinează orgoliile, intențiile le confruntă cu binele mimat. Plăsmuit din esențe, îmi amintește, radical ca un cutremur, că fidelitatea față de lumea unui prunc pentru care Dumnezeu rămâne prezent într-un colț de icoană, are în ea mai mult decât continentul întreg al cuvintelor din jur.

citește articolul

A apărut nr. 157, octombrie 2018

Din sumar:

7 câştiguri după Referendum - Claudiu Băzăvan

Viitorul copiilor noştri? - Marian Scarlat Ghiţeanu

Supralicitarea Evangheliei - Eduard Ioan Rădună

Ipocrizia afundă România - Gabriela Băducu

Radiografia unui popor suferind - Florina Steliana Vasilescu

România în epoca post-creştină- Silviu Alupei

"Miracolul solidarizării umane de la Alba Iulia trebuie apreciat, protejat şi apărat!" - prof. univ. dr. Nicolae M. Constantinescu

Câmpul conştiinţei - Sabina Ene

"Intercooltural" - Dr. phil. Cătălina Ene Onea

Conştiinţe împotmolite - Nicușor Nacu

Curajoşii nu se plâng niciodată - Cosmin St. Georgescu

Iubirea a murit - Monahia Zosima

Faţa nevăzută a vitaminei "soarelui" - Dr.Roxana Constantinescu

Neascultarea te face liber? - Constantin St. Dogaru


PARTENERI