"Știința fără conștiință este ruina sufletului" François Rabelais

”Lasă-mă să trăiesc!”Gabriela Băducu 14.02.2019

”Niciunul dintre inițiatorii recentului actul normative  nu este capabil să-și imagineze chinurile suferite de pruncul ucis în pântece.”

22 spre 23 ianuarie 2019 rămâne în memorie ca fiind noaptea în care o clădire emblematică a metropolei New York (One World Trade Center) a fost luminată în culoarea roz pentru a sărbători, potrivit lui Andrew Cuomo, guvernatorul statului american New York, „o victorie istorică pentru newyorkezi și valorile progresive ale acestora“.

citește articolul


Irealul scăldat de ape realeCosmin St. Georgescu 13.02.2019

  • Arta: nebunia de a-ţi codifica greşelile.
  • Toate capodoperele de artă sunt vechi, astfel încât orice deficienţă a lor să fie pusă pe seama timpului; poate Venus din Milo avea mâini de bărbat.
  • În mod direct arta supraîncarcă natura.Un dig pe care am picta valuri ar fi ridicol. Sirena sculptată la ţărmul mării - simbol al Danemarcei lui Andersen - este perfect integrată în mediu. Ea este irealul scăldat de ape reale. Pe de o parte nu tulbură tautologic natura - neaparţinându-i, pe de altă parte aduce basmul în lumina adevărată a concretului.
  • Talentul nu îmbunătăţeşte opera, dar o face mai asimilabilă.
  • Arta este telegrama lui Proust în care minciuna explicativă nu mai are loc. Rămâne sarcina fiecărui receptor să o inventeze.Umberto Eco numeşte această operă ce se amplifică la infinit prin receptarea ei “opera deschisă”.
  • Arta: etalarea culturii.

citește articolul


Dispută între pustnici12.02.2019

Un frate a venit la avva Pimen şi-i zice: „Îmi semăn ogorul şi dau din el de pomană”. Bătrânul îi zice: „Bine faci!”. Fratele s-a dus cu mare osârdie şi a sporit în facerea de bine. Avva Anub a auzit povestea şi-l întreabă pe avva Pimen: „Nu te temi de Dumnezeu să spui asemenea vorbe fratelui?”. Bătrânul a tăcut, iar după două zile trimite după frate şi-i zice de faţă cu Anub: „Ce mi-ai spus mai deunăzi, că aveam gândul la altceva?”. Fratele îi zice: „Am spus că îmi semăn ogorul şi dau din el de pomană”. Avva Pimen i-a zis: „Eu am crezut că vorbeşti despre fratele tău mirean. Dacă tu faci asta, află că nu este treabă de călugăr”. Auzind fratele s-a întristat şi a zis: „Dar  nu ştiu să fac altceva şi nu pot să rămân cu ogorul nesemănat”. După ce a plecat, avva Anub s-a plecat înaintea avvei Pimen şi i-a zis: „Iartă-mă!”. Avva Pimen i-a răspuns: „Am ştiut de la început că nu e treabă de călugăr, dar am vorbit după cugetul lui, îmboldindu-l să se ostenească întru milostenie. Acum va face acelaşi lucru, dar plin de supărare”.


Gândirea în culoriConstantin St. Dogaru 11.02.2019

Gândirea, în perspectiva teoriei culorilor (vezi Goethe şi nu numai). Există, pentru iniţiaţi, tipuri cromatice de gândire: roşul şi oranjul – dau gândirea entuziastă, aprinsă, înflăcărată, altfel spus gândirea mistică, tipul de gânditor înrobit ideii; galbenul – gândirea dilematică, ambiguă până la scepticism; verdele – gândire vie, imatură, dar plină de viaţă (roşu cu verde e o combinaţie cromatică de excepţie); albastru – gândirea cu orizont deschis, o introducere cromatică la alb. Aici e intelectualul, artistul, boemul; violetul (indigoul) – gândirea telurică, saturniană, închisă, grosieră, gândirea administrativ-birocratică de tip funcţionăresc. Negrul – sau gândirea opacă, grosieră, instinctul de cârtiţă inteligentă care scormone în pământul realităţii subterane, care se ascunde în propria-i peşteră. Tuturor acestor tipuri cromatice de gândire le lipseşte „albul”, adică lumina, adică acel ceva. Unii sunt prea sus, alţii prea jos. Aşa văd, aşa scriu. Negrul domină şi-l văd ca pe o degradare a luminii, sau dimpotrivă ca un paroxism cromatic al albului. Unde ne situăm? În zona gri...

A apărut nr. 161-162, februarie-martie 2019

Din sumar:

Cât de mult îi datorăm unui câine - pr. dr. Claudiu Băzăvan

Invidia care ... ne uneşte - Eugen Cojocaru

Trădarea şi delaţiunea ca un "sport naţional" - Stelian Gomboş

Boala: sfârşitul sau şansa unui nou început? - Florina Steliana Vasilescu

Sfântul Apostol Pavel -  modelul refacerii morale a societăţii româneşti post-comuniste - prof. univ. dr. Nicolae M. Constantinescu

Vremuri de Pre-Parusie? Identitatea de Sex-Rol: ofensivă New Age! - Silviu Alupei

"Lasă-mă să trăiesc!" - Gabriela Băducu

Harta minţii subiective sau despre ignorarea semnelor din conştiinţă - Nicuşor Nacu

Luna şi soarele sau Berlinala mea - Dr. phil. Cătălina Ene Onea

Muzeul timpului - Sabina Ene

Îndelungata conversaţie - Eduard Ioan Rădună

Irealul scăldat de ape reale - Cosmin St. Georgescu

Săptămâna - Monahia Zosima

Perspectiva luminoasă a postului - Dr.Roxana Constantinescu

Quiche cu spanac şi brânză - Valentina Georgescu

Gândirea în culori - Constantin St. Dogaru

Dispută între pustnici


PARTENERI