Provocarile zilei

Un nou început, o nouă șansă Gabriela Băducu 17.09.2019

”Îngustă este calea care duce la viaţă şi puţini sunt cei care o află!” (Matei 7, 14)

Un alt ciclu s-a încheiat și natura e chemată la raport. Natura deja a trecut la veșminte arămii, semn că pământul și-a dat rodul său, îndeplinindu-și menirea și de această dată. Recolta este strânsă, hambarele sunt pline, iar strugurii mustesc în zdrobitor. Cu alte cuvinte, natura a înțeles și s-a supus Providenței.  „Certetat-ai pământul și l-ai adăpat pe el, bogățiile lui le-ai înmulțit. [...] Vei binecuvânta cununa anului bunătății Tale și câmpiile Tale se vor umple de roade grase.“ – Psalmul 64. Din nefericire, nu întreaga creație urmează Creatorului ei, mulți dintre oameni făcând notă discordantă.

citește articolul


Profanare de cruci și morminteMarian Scarlat-Ghițeanu 16.07.2019

  • La Valea Uzului, necuratul umblă cu saci menajeri şi lacăte pe poarta cimitirului.

„Trebuie să apărăm şi să cultivăm unitatea de credinţă şi neam, pentru a promova demnitatea poporului român în dialog şi cooperare cu celelalte popoare ale lumii.” – Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în anul Centenarului Statului Național Unitar

citește articolul


Dreptul de a nu fi informatGabriela Băducu 25.04.2019

”S-ar părea că diavolul este licențiat cu summa cum laude în jurnalism”

Încă de la sfârșitul anului trecut, 2019 se anunța a fi un an plin de evenimente importante, care în mod esențial aveau să-l vizeze pe cetățeanul conștiincios și responsabil. Un an electoral în care, pe măsură ce timpul se scurge, problemele sensibile ale societății românești se acutizează și nevoia politicienilor de a-și atrage simpatia, crește.

citește articolul


Bioetica spirituală și culturală a dezvoltării economiei durabilePr. dr. docent Mihai Valică 12.12.2018

De-a lungul secolelor, una dintre cele mai importante activităţi economice a fost comerţul, de aceea în Sf. Scriptură există multe trimiteri la această acti­vitate. Unii specialişti consideră că ştiinţa economică a precedat toate celelal­te ştiinţe sociale şi ale naturii, cu excepţia fizicii.

■ Comercianţii cu spirit creştin sunt definiţi ca fiind negustorii cu bună mă­sură. Comercianții fără principii etice consideră esenţa activităţii economice doar profitul cu orice preț, sau mai bine spus, conform principiului hedonist, maximizarea profitului în raport cu efortul depus, sau minimizarea efortu­lui, a resurselor intrate în raport cu efectul scontat aşteptat. În ultima cate­gorie se încadrează, conform sociologiei economice a bioeticii spirituale și sociale, corporatiștii moderni, care și-au făcut codul lor de „etică economică” nederanjați, încă, de vreo lege națională.

citește articolul