Sănătatea trupului

Cancerul de piele şi soareleDr. Roxana Constantinescu 19.06.2018

Nu lăsați lumina să se transforme în foc!

În ultimele decenii, incidenţa cancerului de piele a crescut îngrijorător de mult! Între 2-3 milioane de persoane sunt diagnosticate în fiecare an cu cancer de piele, dintre care 132.000 de persoane cu melanom în diverse stadii.

citește articolul


PARKINSON - O boală care ”loveşte” tot mai devremeDr. Roxana Constantinescu 18.05.2018

Boala Parkinson este o afecţiune progresivă a sistemului nervos, care determină tulburări în zona ariei cerebrale care controlează  mişcarea. Cele patru simptome principale ale bolii sunt: tremorul, rigiditatea, instabilitatea posturală, tulburări de echilibru şi coordonare. În majoritatea cazurilor, simptomele încep să apară după 50 de ani. Cu toate acestea, aprox. 5% din pacienţii care suferă de Parkinson au mai puţin de 40 de ani. Bărbaţii au un risc cu 50% mai mare decât femeile de a dezvolta această boală.

Maladia este cunoscută de sute de ani, însă abia în sec. XIX a fost denumită Parkinson, după medicul londonez James Parkinson care a raportat pentru prima dată simptomele bolii în anul 1817 sub denumirea de paralizie spastică. O persoană care suferă de această maladie are un nivel anormal de scăzut de dopamină în creier. Dopamina este generată de celulele cerebrale, însă experţii nu ştiu care este cauza care duce la moartea acestor celule. Atunci când nivelurile de dopamine sunt prea mici, oamenii îşi controlează mai greu mişcările. Dopamina este un neurotransmiţător implicat în transmiterea de mesaje către o parte a creierului care controlează coordonarea şi mişcarea. Factorii care pot influenţa apariţia acestei boli sunt:

citește articolul


Postul negru te poate salva!Dr. Roxana Constantinescu 03.04.2018

Mecanismele biocelulare ale postului negru precum şi procesele intime de la nivelul ţesuturilor susţin validitatea utilizării acestei terapii în bolile grave.

Postul negru modifică neurochimia cerebrală şi activitatea reţelelor neuronale în sensul optimizării funcţiei creierului şi a metabolismului energetic.

citește articolul


Postul negru- cel mai ieftin medicament Dr. Roxana Constantinescu 27.02.2018

Într-o lume tot mai bolnavă, postul negru este cea mai ieftină şi accesibilă metodă de tratament.

Am intrat în postul mare, care nu este un scop în sine ci o modalitate de a creşte duhovniceşte. Datele clinice şi epidemiologice din literatura de specialitate demonstrează clar capacitatea postului de a încetini procesul de îmbătrânire şi bolile asociate. Dintre factorii majori implicaţi în îmbătrânire, a căror producţie este accelerată de stilul modern de viaţă şi de sedentarism, menţionez:

citește articolul


O farmacie într-o plantă: turmericulDr. Roxana Constantinescu 05.01.2018

Turmericul este un condiment extras din rădăcina plantei de curcuma longa, care este întrebuinţat în alimentaţie, preponderent în bucătăria tradiţională indiană, în vindecare şi în medicina ayuverdică pentru a trata o serie de afecţiuni de peste 4000 de ani. Beneficiile uimitoare ale turmericului au atras atenţia oamenilor de ştiinţă occidentali, care au descoperit că ingredientul bioactiv din el este curcumina, un polifenol responsabil atât de culoarea vie a plantei, cât şi de aroma intensă. Originar din India, turmericul este utilizat de secole în medicina ayuverdică datorită proprietăţilor terapeutice remarcabile: 1. Un puternic antioxidant şi 2. Antiinflamator natural. Graţie acestor proprietăţi, curcuma are capacitatea de a încetini sau chiar stopa unele procese degenerative, având un potenţial terapeutic important în bolile ce vin odată cu vârsta: reumatism, osteoporoză, bolile cardio-vasculare, boala Alzheimer, chiar bolile neoplazice. Curcumina este totodată şi un bun agent antialergic, antiviral, antibacterian. Persoanele care consumă în mod obişnuit turmeric sunt ferite de infecţii virale, bacteriene sau fungice. Turmericul este capabil să asigure protecţie faţă de infecţiile digestive, în special cu E. Coli.  Curcumina este substanţa naturală cu cel mai puternic efect antiinflamator, ea fiind un remediu eficient în cazul durerilor articulare, fiind benefică atât în artroză cât şi în poliartrită reumatoidă. Proprietăţile antiinflamatorii ale curcuminei sunt comparabile cu multe medicamente de sinteză existente. În cadrul unor studii clinice turmericul a contribuit la scăderea colesterolului “rău”, LDL, cu până la 42%. Efectul detoxifiant al turmericului constă în stimularea producţiei de bilă de către vezica biliară. Ficatul utilizează bila pentru a elimina toxinele din organism. Bila rejuvenează hepatocitele care descompun compuşii nocivi. Organismul elimină apoi atât bila cât şi toxinele.

Cercetările arată că acesta accelerează procesul de regenerare osoasă, reducând semnele demineralizării cu până la 50%. Curcumina stimulează sistemul imunitar pentru a elimina aminoacizii, care formează plăcile de amiloid, care generează boala Alzheimer, încetinind apariţia acestei boli. Peste 800 de studii demonstrează în diverse grade potenţialul curcuminei în lupta contra cancerului. Curcuminul acţionează la nivelul AND-ului celular asupra factorilor de transcriere, care controlează toate genele necesare în dezvoltarea tumorilor. Dacă anumite tipuri de cancer sunt rezistente la medicaţia “clasică” , nu la fel se întâmplă şi în cazul turmericului, acesta demonstrându-şi eficacitatea împotriva cancerelor rezistente la chimioterapie şi radioterapie. Actualmente sunt 27 de studii care arată că antioxidantul curcumina poate induce moartea sau sensibilizarea celulelor canceroase rezistente la medicamentele din schemele convenţionale. Consumul zilnic de turmeric în doze mici ne protejează sănătatea de bolile grave, pe lângă faptul că mâncarea devine mai aromată şi gustoasă. Deşi este un remediu relativ sigur şi lipsit de efecte secundare, în literatura medicală sunt menţionate câteva contraindicaţii: el nu trebuie consumat de persoanele care suferă de: gastrită şi ulcer gastric, litiază biliară sau alte afecţiuni obstructive ale canalelor biliare. Curcuma longa este nominalizată de către specialiştii în domeniu ca fiind “cea mai importantă plantă a lumii” având peste 580 de potenţiale beneficii.

citește articolul