„Nu este mai bună avuția decât sănătatea trupului.” (Isus Sirah 30, 16)

Să nu uităm de anti-oxidanţi!Dr. Roxana Constantinescu 26.05.2017

Sau despre aliaţii sănătăţii şi frumuseţii

Radicalii liberii sunt molecule toxice care se formează atunci când o persoană este stresată din cauza poluării mediului înconjurător, a pesticidelor, a radiaţiilor, a fumatului. Atunci când radicalii liberi atacă, ei nu ucid doar celulele pentru a dobândi molecula lipsă, ci pot deteriora ADN-ul, ceea ce poate conduce la apariţia anumitor afecţiuni degenerative de tipul Boala Parkinson, degenerescenţa maculară, cataracta, artroza. Radicalii liberi stau la originea unor boli grave precum cancerul, dar şi la îmbătrânirea prematură a organismului, a tegumentelor. În ceea ce priveşte pielea, radicalii liberi reduc elasticitatea, rezistenţa, supleţea ei, conducând la apariţia ridurilor şi nu numai. Atunci când moleculele de oxigen sunt implicate în reacţii chimice pierd de obicei un electron din electronii lor. La rândul lor, aceste molecule, care sunt numite radicali liberi, vor căuta electroni de la moleculele din apropiere. Astfel se va porni o reacţie în lanţ.

Antioxidanţii previn apariţia acestei reacţii în lanţ, iar vestea bună este că aceştia există atât în corpul uman, cât şi în natură. Antioxidanţii includ ingrediente precum vitaminele A, C, E, melatonina, flavonoide, beta-caroten, selenium, zinc etc.

VITAMINA C: este un antioxidant puternic şi este o componentă importantă în ceea ce priveşte producerea de colagen. Această vitamină păstrează echilibrul sistemului imunitar menţinând funcţionarea normală a acestuia prin inhibarea creşterii tumorale şi asigurarea rezistenţei organismului la infecţii. Vitamina C previne uzura celulară şi participă la sinteza de hormoni ai glandelor suprarenale. Se recomandă introducerea în dietă a citricelor, pentru asigurarea necesarului zilnic. Vitamina C este clasificată în noile studii ştiinţifice în categoria nutrieţilor cu o contribuţie semnificativă în privinţa bolilor cardiace, protejând arterele de degradare şi de instalarea aterosclerozei. Persoanele care au deficit de vitamina C sunt predispuse atacurilor de cord, bolilor arteriale şi accidentelor vasculare cerebrale.

VITAMINA E: este un antioxidant non-enzimatic care protejează pielea de efectele negative ale îmbătrânirii şi ale expunerii la soare. Ea protejează membranele celulare de stresul oxidativ, previne formarea cheagurilor sanguine, scade riscul bolilor cardio-vasculare, iar la nivel cerebral încetineşte procesul de instalare al demenţei. Cele 2 vitamine folosite împreună au un efect de potenţare reciprocă, dar şi de protecţie.

MELATONINA: este un antioxidant puternic produs de glanda pineală din creier şi influenţează ritmul circadian al organismului. Studiile arată că este un antioxidant de 2 ori mai puternic decât vitaminele C, E şi beta-caroten. Este singurul antioxidant capabil să pătrundă în fiecare celulă a corpului. Melatonina influenţează pozitiv secreţia hormonilor feminini şi intrarea la menopauză, favorizează procesele de reglare a tensiunii arteriale şi glicemiei, calmează stările de anxietate, elimină migrena în cel mai scurt timp, stimulează producerea de osteoblaste, ceea ce ajută la prevenţia osteoporozei.

FLAVONOIDELE: sunt compuşi chimici întâlniţi în legume, fructe, în ceaiuri şi vinuri, prevenind apariţia unor boli. Ele sunt reprezentate de: quercetină, catehină, epicatehină şi deţin proprietăţi antimicrobiene, antiinflamatorii, antialergice, anti-aging.

Aşadar, pentru a ne păstra frumuseţea şi tinereţea, dar şi sănătatea atât în interior cât şi în exterior,  să nu uităm de antioxidanţi!

De același autor