„Nu este mai bună avuția decât sănătatea trupului.” (Isus Sirah 30, 16)

Sacroterapia sau vindecarea prin credinţăDr. Roxana Constantinescu 30.11.2018

Sacroterapia este mai mult decât o terapie alternativă, bazându-se pe faptul că omul este o fiinţă religioasă, înzestrată cu suflet, căreia Dumnezeu i-a dăruit o mare putere de vindecare, dar şi pe faptul că rugăciunea este prima modalitate de implorare a ajutorului lui Dumnezeu în caz de îmbolnăvire.

Natura umană implică atât trupul cât şi spiritul, între care există o interdependenţă. Prin tratarea sufletului se poate ajunge la vindecarea corpului. Pornind de la observaţia că orice îmbolnăvire este cauzată, într-o măsură mai mică sau mai mare, de alterarea legăturii între om şi Dumnezeu. Sacroterapia îşi propune restabilirea echilibrului prin participarea Sfântului Duh. Rugăciunea şi postul, alături de milostenie şi viaţa  fără prihană reprezintă  metode eficiente de înlăturare a suferinţelor trupeşti şi sufleteşti. Milostenia şi postul sunt aripi care înalţă rugăciunea. Rugăciunea este vorbirea minţii noastre cu Dumnezeu şi trebuie rostită cu evlavie şi inimă curată. Pentru aceasta este necesară o anumită pregătire și supravegherea simţurilor noaste. Înainte de a începe rugăciunea, trebuie să izgonim din inimă orice gând pătimaş, căci inima este templu al Duhului Sfânt. Rugăciunea, utilizată singură sau în paralel cu o altă metodă terapeutică, grăbeşte substanţial vindecarea corpului. În plan fizic, rugăciunea declanşează un proces de destindere prin încetinirea ritmului cardiac şi respirator, prin scăderea presiunii arteriale, prin diminuarea necesarului de oxigen, de normalizare a glicemiei şi creşterea capacităţii de apărare a organismului. La nivel mental, aduce o senzaţie de uşurare, de bine general şi înlăturarea angoaselor.

Înălţarea spirituală nu este singurul avantaj adus de postul religios. Perioadele de renunţare la unele alimente: carne, lactate sau unele vicii: alcool, fumat, cafea ajută la detoxificarea şi revitalizarea organismului, constituind un pas important în vindecarea multor boli. “O rugăciune este un remediu puternic” declara V. Slezin, neurofiziolog rus, care a întreprins cercetări ştiinţifice ample, “măsurând” puterea rugăciunii prin înregistrarea electroencefalogramelor unor călugări, în timp ce se rugau. Profesorul Slezin a captat un fenomen neobişnuit: “stingerea” completă a cortexului cerebral, stare întâlnită numai la bebeluşii de 3 luni, atunci când se află lângă mamele lor, în siguranţă absolută. Odată cu maturizarea umană, această senzaţie de siguranţă dispare, activitatea creierului creşte şi acest ritm al biocurenţilor cerebrali devine rar, numai în timpul somnului profund sau al rugăciunii. Dr. Slezin a numit această stare necunoscută ”trezie uşoară, în rugăciune” şi a dovedit că are o importanţă vitală pentru orice persoană.

Cert este că echilibrul datorat rugăciunii devine un puternic ajutor terapautic pentru omul aflat în suferinţă. Vom reveni.

”Vrei să fii sănătos? Roagă-te!”

De același autor