„În lume necazuri veți avea, dar îndrăzniți. Eu am biruit lumea !” (Ioan 16, 33)

Știri

Manuscrisele lui Hipocrate24.08.2017

Documente de o inegalabilă valoare au fost descoperite recent în Biblioteca Mănăstirii Sfânta Ecaterina, aflată la poalele Muntelui Sinai, în nor-estul Egiptului. Manuscrisele în cauză au fost prezentate presei de către autoritățile egiptene. „Preoții ne-au contactat, pentru a ne spune că au descoperit manuscrisele în timpul renovării bibliotecii. Acestea sunt texte medicale, iar ele sunt importante, întrucât au fost folosite de nenumărate ori", a subliniat Khaled al-Anani, Ministrul egiptean al Antichităților. Unele texte ale acestor manuscrise care datează din secolele V-VI sunt texte medicale, fragmente ale unor cercetări care îi aparţin medicului grec Hipocrate. „Partea superioară a acestor manuscrise include texte arabe ale Evangheliilor, iar partea inferioară, mai veche cu un secol şi jumătate, include texte medicale ale celebrului medic grec Hipocrate" - a spus Arhiepiscopul Damianos de Sinai, Pharan și Rait. Biblioteca Mănăstirii Sfânta Ecaterina din Sinai găzduieşte peste 8000 de manuscrise şi de cărţi religioase vechi, ocupând locul al doilea, după cea a Vaticanului. Hipocrat s-a născut în anul 460 înainte de Hristos, pe insula Cos, decedând în anul 370 înainte de Hristos, în localitatea Larissa din Tessalia. Acesta a fost cel mai vestit medic al Greciei antice și este considerat părintele medicinei. (LOnews.ro)


În apărarea Ţarului21.08.2017

Sute de activiștii ortodocși ai mișcării „De 40 de ori câte 40" (cu referire la numărul de biserici din Moscova, în fosta Rusie) au protestat în data de 1 august  împotriva filmului intitulat „Matilda“, al cărui scenariu tratează, în mod calomnios, tinereţea Ţarului Nicolae al II-lea. „Astăzi, credincioșii ortodocși au protestat cu pancarte, împotriva filmului «Matilda», în fața principalelor clădiri publice, a Ministerului Culturii, Dumei de Stat, Administrației Prezidențiale, Biroului Procurorului, Directorului de studio Alexei Ucitel din Sankt-Petersburg și a Fondului Cinematografic din Moscova", a declarat un reprezentant al mișcării. Coordonatorul acesteia, Andre Kormuchin, a anunțat anterior că mai multe manifestaţii au fost planificate în fata agențiilor cu autoritate în luarea de decizii privind acest film. Filmul este dedicat povestei vieții balerinei Matilda Kscensinka, legată de viitorul Ţar şi Martir Sfânt Nicolae al II-lea. Rolul principal este jucat de actrița poloneză Mikhalina Olshansky, iar cea a Tareviciului, viitorul țar, de către un german, Lars Eidinger. Criticii susţin că filmul nu este exact din punct de vedere istoric, modificând adevărul despre Ţarul pios și sfânt. Pe pancarte se putea citi: „Nu vă atingeți de Ţarul rus!", "Ortodoxia a construit Rusia, Matilda a distrus-o...", "Vladimir Vladimirovici [Putin], protejează Rusia!", sau versetul biblic “Nu vă atingeţi de unşii Mei" (Psalm 104,15). „Noi nu suntem împotriva lui Alexei Ucitel; suntem împotriva unui film hulitor care insultă un țar sfânt, istoria și credinţa credincioșilor ortodocși de pe ţinut rusesc", a declarat unul dintre organizatori. Primul film este programat pentru redare pe 6 octombrie, la Teatrul Mariinsky din Sankt-Petersburg, în timp ce proiectarea sa generală este programată la sfârșitul lunii octombrie. (LONews)


Scuzele Preafericitului Părinte18.08.2017

Preafericitul Părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, îndeamnă credincioşii la rugăciune, disciplină şi unitate bisericească în primul mesaj adresat credincioşilor din ţară, după ce în spaţiul public au apărut mai multe informaţii scandaloase legate de comportamentul unor clerici ortodocşi. Patriarhul BOR le prezintă scuze credincioşilor pentru „tulburarea” provocată în societate de abaterile de la morala creştină săvârşite de unii clerici pe care îi păstoreşte. „Ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, cu multă durere în suflet, cerem iertare tuturor credincioşilor pentru tulburarea produsă de acuzaţiile aduse public unor clerici privind anumite abateri de la morala creştină. […] Este mare nevoie să ne rugăm lui Dumnezeu pentru înnoirea vieţii duhovniceşti a clerului Bisericii noastre de toate rangurile (diaconi, preoţi, ierarhi), precum şi a vieţii monahilor şi credincioşilor mireni”, se arată într-un comunicat de presă emis de Patriarhia Română vineri, 28 iulie. Potrivit documentului citat, la reşedinţa patriarhală din Bucureşti a avut loc o şedinţă de lucru a Comisiei pentru statut şi regulamente a BOR, în cadrul căreia au fost studiate prevederile statutare şi regulamentare privind disciplina clerului de toate gradele: diaconi, preoţi şi episcopi. Feţele bisericeşti au concluzionat după analizarea prevederilor că, atât Statutul de organizare şi funcţionare al Bisericii Ortodoxe Române, cât şi Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată, trebuie completate şi amendate privind procedurile de sesizare, cercetare şi judecare a abaterilor canonice şi administrative ale ierarhilor. Propunerile în acest sens vor fi analizate în zilele de 17 şi 18 august, când este convocat Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române. Comunicatul trimis de BOR vine după ce au ieşit la iveală două scandaluri sexuale în care sunt implicaţi mai mulţi preoţi. (adevărul.ro).


Untold. Nenumitul17.08.2017

Între 3 şi 6 august a avut loc la Cluj festivalul Untold, la care au participat   330.000 de oameni din ţară şi din toate colţurile lumii, fiind înregistrate încasări de zeci de milioane de euro.  Un preot ortodox din Cluj-Napoca, Claudiu Melean, se numără printre puţinii care au avut curajul unei opinii critice faţă de cele întâmplate pe scenele şi pe lângă scenele festivalului: „Până când ne veţi batjocori credinţa cu Untold-ul închinat lui satan? Până când o tot jigniti pe Maica Domnului şi credincioşii care-i cinstesc Adormirea? De ce ne întunecaţi cu o sărbătoare a întunericului tocmai în sărbătoarea luminii taborice? Dacă nu vă e ruşine de mulţimea de oameni pe care îi obligaţi să ia parte la zgomotul vostru, măcar de Dumnezeu să vă temeţi! Ne-am săturat de festivalurile drăceşti pline de alcool, tutun, droguri, sex şi zgomot în care vă închinaţi nenumitului aducându-i ofrandă energiile voastre”, a scris preotul pe pagina sa de Facebook. „Înţelegeţi odată că noi avem alt Dumnezeu. Până când noi să tot tăcem şi voi să ne tot insultaţi? Noi n-avem ţinte şi dorinte ce pun pe alţii suferinte. Voi de ce aveti? De ce stresaţi populaţia Clujului? De ce nu vă e milă de copiii din Spitalul de lângă parc? De ce râdeţi de bătrânii care nu pot dormi în tot Clujul din cauza voastră? De ce trebuie să fugim din faţa voastră ca să fie bine? Oare paguba spirituală, socială, psihică, energetică, ş.a. nu e mult mai mare chiar decât câştigul financiar al celor puţini? Aţi spurcat oraşul nostru cu poluarea fonică şi spirituală din aceste zile de POST. Va trebui să facem sfeştanie în parcul mare ca să ne mai putem duce copiii!”, a mai scris el. (mediafax)


Delfinii şi Icoana 05.07.2017

Un grup de 12 delfini au scos la țărmul mării o icoană a Maicii Domnului, în fața privirii uimite a oamenilor care se aflau pe plajă. Delfiniis-au apropiat de ţărm, au împins un obiect, apoi au înotat înapoi către mare. Iniţial nimeni din cei prezenţi nu a dat importanţă evenimentului, neinteresându-se ce fel de obiect au adus delfinii la ţărm. Acel obiect la prima vedere părea o bucată de lemn vechi. Evenimentul a fost dat publicității de un colonel al armatei ruse și de soția lui, care au văzut cum delfinii înoată foarte aproape de țărm și că aduc spre plajă un obiect. Când delfinii s-au îndepărtat de țărm, cei doi soți s-au apropiat de locul acela, unde au găsit obiectul acoperit cu nămol. Îndepărtând nămolul, cei doi soţi au constatat  că era vorba despre o icoană a Maicii Domnului. Nimeni nu știe cum a ajuns icoana în Marea Neagră, după inexplicabil rămâne modul cum au transportat-o delfinii până pe litoral. Remarcabil faptul că nu au fost 2 sau 5 delfini, ci 12, exact după numărul Apostolilor. Icoana a fost dusă de cei doi soţi la Patriarhia din Moscova. (aparatorul.md).