Norman Manea, decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare OfițerDr.phil. Cătălina Ene Onea 06.06.2016
Luni, 30 mai 2016, la Ambasada României din Berlin, scriitorul Norman Manea (n. 1936) a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer. Ordinul, conferit de Preşedintele României Klaus Iohannis „în semn de înaltă apreciere pentru promovarea activă a culturii și valorilor românești, pentru înalta ținută morală de care a dat dovadă de-a lungul întregii sale cariere”, i-a fost înmânat scriitorului de Ambasadorul României la Berlin, Excelenta Sa, Domnul Emil Hurezeanu.
Ceremonia de decorare a fost urmată de o conferință în limba germană, organizată de Ambasada României cu prilejul Președinției Române a International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA).
Într-un dialog cu jurnalistul Markus Bauer, Norman Manea a vorbit despre Holocaust şi despre experienţa sa personală într-un lagăr de concentrare din Ucraina, despre viaţa sa în exil, dar şi despre literatură şi provocări culturale ale prezentului.
Norman Manea trăieşte actualmente la New York, unde este profesor de literatură europeană și „writer in residence” la Bard College. Scrie în limba română şi a obţinut de-a lungul timpului numeroase premii şi distincţii internaţionale importante, ca Premiul Național de Literatură (România 2012), titlul de Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres (2011), Nelly Sachs (2011) ş.a. Printre cele mai cunoscute cărţi ale sale se numără: Anii de ucenicie ai lui August Prostul (1979), Octombrie, ora opt (1981), Despre Clovni: Dictatorul şi Artistul (1992), Întoarcerea huliganului (2003), Fericirea obligatorie (2003), Plicuri şi portrete (2004), Vizuina (2009), Cuvinte din exil (împreună cu Hannes Stein, 2011), Ceaiul lui Proust și alte povestiri (2016).
Prezenţi în sală la ceremonia de decorare de la Berlin au fost diplomaţi de prim rang (ca de ex. ambasadorii Franței și Spaniei, E.S. Philippe Etienne, respectiv E.S. Pablo Garcia-Berdoy Cerezo), cunoscuţi oameni de cultură, precum filosoful german Peter Sloterdijk sau președintele Festivalului Internațional de Literatură de la Berlin, Ulrich Schreibe, cât şi reprezentanţi de seamă ai diasporei româneşti în Germania, artişti, scriitori, tineri profesionişti şi reprezentanţi ai mediului academic.