„Înţelepciunea lumii acesteia este nebunie înaintea lui Dumnezeu!” (I Cor. 3, 19)

”Alege-ți viitorul!”Gabriela Băducu 21.05.2019

”Pe 26 mai ne vedem la urne! Altfel, noi știm prea bine Cui ne-am încredințat votul, nădejdera și sufletele noastre”

Lume, lume, cetățeni români și cetățeni europeni, adunați-vă toți! Momentul cel mai important al anului a venit. Pe 26 mai 2019 e timpul să vă implicați. Ce ne va aștepta? Cum va arăta lumea în care copiii noștri vor crește? Acum, când totul în jurul nostru pare mai nesigur ca niciodată, ne putem uni.

Aparent, intenții bune

Pentru fiecare nou-născut există un motiv în plus pentru a schimba lumea ce ne înconjoară și pentru a crea un viitor mai bun. Provocările pe care le întâmpinăm sunt globale, însă împreună putem găsi soluțiile potrivite. Putem combate încălzirea globală, putem lupta împotriva terorismului, putem promova pacea, egalitatea, respectarea drepturilor și democrația. Acestea sunt motivele pentru care votăm. Chiar dacă pare un deziderat utopic, acesta este mesajul transmis prin clipul electoral  „Choose your future“ (Alege-ți viitorul), realizat la nivelul Uniunii Europene, în cadrul campaniei electorale pentru alegerea membrilor Parlamentului European.

Mai mult europeni și mai puțin creștini

Ca un precursor al acestui important eveniment, la Sibiu, pe data de 9 mai, ziua Europei, a fost organizat summitul informal al liderilor de stat ai statelor membre ale Uniunii Europene. Pentru o zi,  România a fost centrul Europei. Piața Mare din Sibiu a fost pregătită, covorul roșu așternut și întregul eveniment s-a desfășurat cu succes, fără niciun incident. Mândru de această reușită, președintele țării a felicitat românii, întrucât au dat dovadă că sunt într-adevăr europeni. Cu toate că exclamația e fără cusur, mă întreb, totuși, când va veni momentul oportun să demonstrăm că suntem ... și creștini.

În Europa, dar alături de Hristos!

Din nefericire, cred că acest moment e mai departe ca niciodată. Acum, când bucuria ar trebui să fie deplină, când Hristos cel înviat ne-a oferit lumina și șansa vieții veșnice, permitem să fie umbrită de campania electorală si ne afundăm în mlaștina stricăciunii celui rău. „Strălucind la toată lumea cu învierea Sa,  Domnul Iisus Hristos acum pe toate le-a umplut de lumină: și cerul, și pământul, și cele de dedesubt; ca să prăznuiască toată zidirea Învierea lui Hristos“ – Acatistul Învierii Domnului. S-a menționat că trebuie să votăm ca să ne știm rostul de europeni. Însă care este rostul nostru într-o  
Uniune Europeană în care este loc pentru orice moft sub pretextul libertății și egalității, dar nu și pentru Dumnezeu? Cum putem fi patrioți în Europa, când valorile noastre sunt considerate învechite, când libertatea este fără limite, pentru că limita s-a transformat în discriminarea unora ori altora, care nu au limite? Votăm pentru România în Europa. Votăm, da, dar nu asta e calea. Hristos e singura cale, e adevărul și bucuria veșnică la care nu putem accede decât dacă lăsăm deoparte, pe plan secund, oamenii și politicile lor, care promit orice pentru a-și atinge propriul interes: „Fericit bărbatul, a cărui nădejde este numele Domnului și n-a privit la deșertăciuni și la nebunii mincinoase“ – Psalmul 39, 6.

Viitorul copiilor europeni – garantat ori neglijat?

În ciuda acestor aspecte, nu se poate nega faptul că una dintre principalele realizări ale Uniunii Europene este reprezentată de libertatea de circulație acordată tuturor resortisanților, libertatea de a alege reședința și de a lucra în oricare dintre statele membre. Însă nu neglijați faptul că salvarea noastră nu constă într-un pașaport emis în cadrul Uniunii Europene, ci în acela care ne permite să urcăm la Domnul, este cel emis la botezul fiecăruia dintre noi, veșmântul luminat pe care îl pângărim cu mare ușurință, tot mai mult, cu fiecare zi ce trece. „Dă-mi mie haină luminoasă, Cel ce Te îmbraci cu lumina ca și cu o haină, mult milostive Hristoase, Dumnezeul nostru.“ – Tropar, Taina Sfântului Botez. Cum putem fi pro România într-o Europă care îl reneagă pe Hristos? Cum putem vota, gândindu-ne la viitorul copiilor noștri, când acesta a fost deja decis prin numeroasele decizii care consacră dreptul la căsătorie între persoane de același sex, dreptul acestora de a-și întemeia o familie, dreptul de a adopta copii, dacă nu chiar dreptul de a procrea pe căi nici pe departe în acord cu voia Domnului?  Cum are Europa grijă de copiii noștri, când sunt acceptate experimente și inseminări in vitro, pentru a se naște copii cu trei părinți biologici? Cum are grijă Europa de copiii noștri, când se dorește ca formularele școlare să conțină la rubrica părinți aplelativele „părintele 1“ și „părintele 2“, întrucât „mamă“ și „tată“ sunt desuete?  Cum ne putem gândi la viitorul copiilor noștri, când metodele contraceptive sunt promovate prin toată mass-media?

Salariul crește, vocea cetățeanului scade

Parlamentul European, organism legislativ al Uniunii Europene, ales în mod direct, cu responsabilități bugetare și de control, este compus din 751 de deputați, aleși dintre cetățenii tuturor statelor membre ale Uniunii, pentru un mandat de 5 ani. Întrucât această instituție reprezintă vocea cetățenilor din întreaga Uniune, fiecare alegător merită să fie informat cu privire la indemnizația pe care un europarlamentar o primește în această calitate. Astfel, începând cu iulie 2018, salariul lunar al fiecărui membru al Parlamentului European este de 6.824,85 euro, mulți dintre aceștia fiind nevoiți, totuși, să plătească anumite taxe în statul membru de cetățenie, dar suma finală nu e deloc neglijabilă. Având în vedere că aceștia beneficiază și de dreptul la pensie pentru mandatul de europarlamentar îndeplinit, începând cu vârsta de 63 de ani, rezultă, printr-un calcul simplu, că un membru al Parlamentului European poate  primi o pensie în jurul sumei de 3 000 de euro. La asemenea valori, având în vedere că salariul mediu net pe economie din țara noastră nu depășește 634,67 euro, iar cel minim ajunge cu greu la 296,95 euro, sper că îmi veți înțelege scepticismul cu privire la scopul candidaților români înscriși pe listele electorale.

Verba volant

Cu siguranță că sloganurile precum „România merită mai mult“ ori „România trebuie să fie respectată în Europa“, ori ideea că „trebuie să fii patriot în Europa“ sau să fii „în Europa cu demnitate“, sloganuri demagogice, fie vorba între noi, nu îi motivează și nu îi determină pe candidații români să tânjească după un mandat de parlamentar european. Ținând cont, mai ales, de modalitatea mârșavă în care se desfășoară campania electorală, cum se sabotează unii pe alții, împărțind pliante false, cum amăgesc electoratul prin promisiuni greu de respectat și prin discursuri bombastice, nu e greu de conștientizat că totul nu-i decât un talmeș-balmeș care nu face decât să încurce cetățeanul naiv, nicidecum să-l ajute, asigurându-i un trai mai bun, asemănător nivelului de trai din celelalte state membre. Căci compasiunea și dragostea pentru cei pe care urmează să îi reprezinte se vădește prin fapte, iar nu prin vorbe: „În aceasta am cunoscut iubirea: că El și-a pus sufletul Său pentru noi, și noi datori suntem să ne punem sufletele pentru frați. Iar cine are bogăția lumii acesteia și se uită la fratele său care este în nevoie și își închide inima față de el, cum rămâne în acela dragostea lui Dumnezeu? Fiii mei, să nu iubim cu vorba, numai din gură, ci cu fapta și cu adevărul.“ – I Ioan 3, 16-18

Justiția mai presus de familie?

Odată cu alegerile europarlamentare, va fi organizat și referendumul pentru justiție, prin care românii vor fi consultați cu privire la „interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție“ și „interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională“. Referendumul pentru familie a fost sabotat, a eșuat, însă referendumul pentru justiție trebuie să fie validat cu orice preț, pentru că vizează aspecte foarte importante ale lumii în care trăim. Sau nu-i așa? Trăim, e drept, într-o lume plină de necazuri, corupție, dezamăgiri, tentații infinite, dar nu trăim pentru lume, ci pentru Dumnezeu. Cel păuțin noi, creștinii. Ai Lui suntem și prin urmare, la El trebuie să ne întoarcem: „Deci dar, nu mai sunteți străini și locuitori vremelnici, ci sunteți împreună cetățeni cu sfinții și casnici ai lui Dumnezeu“ – Efeseni 2, 19 Suntem cetățeni responsabili, da, ne exercităm dreptul de vot, însă nu legați de lume și deșertăciunile ei, ci ancorați întotdeauna în dragostea lui Dumnezeu, sperând că vom intra in împărăția Lui: „Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea lui și toate acestea se vor adăuga vouă“ – Matei 6, 33. Pe 26 mai ne vom vedea la urne. Altfel, noi știm pe Cine ne putem bizui cu adevărat, în orice împrejurare și în orice clipă.

”Choose your future! (Alege-ți viitorul!) este sloganul cu care Parlamentul European îi cheamă pe cetățenii să își aleagă reprezentanții.

 

 

 

 

 

 

 

De același autor