Cerșetorie sau înșelăciune?Vlad Mușat 16.07.2018
”Să transpire banul în mâna ta până să îl dai!”
Mila este una din cele mai mari virtuți ale creștinului. Sfântul Grigore de Nyssa mărturisea că “mila este împreună-pătimirea iubitoare cu cei chinuiți de dureri.”
Cerșetoria e de multe ori înșelătorie!
Înțelepciunea inimii luminează cugetul și îndeamnă omul să se apropie de Hristos cu ajutorul faptelor. A-i întinde celui de lângă tine o mână de ajutor într-un moment greu poate însemna salvarea acestuia din iadul în care se află și implicit salvarea propriului tău suflet. Lucrarea odată înfăptuită trebuie însă dată uitării, altfel milostenia riscă să se transforme în mândrie și asemeni unui castel din piese domino, dacă o piesă se mișcă, totul se dărâmă.
Din păcate, traiul greu și situația în care se află țara noastră, condusă dezastruos, a dus la apariția acestui fenomen pe care îl exportăm “cu suces”. Aici intrăm într-o zonă sensibilă, unde inima creștinului este pusă la încercare, fiind greu de depistat impostorul. Ne întrebăm cui îi dăm de pomană, cui îi întindem o mână fără să fim mușcați. Răspunsul e destul de greu de obținut, dar cel mai bine e să începem prin a le oferi celor nevoiași ceva de mâncare; reacția lor va fi edificatoare.
Cine nu munceşte, nici să nu mănânce!
Această vorbă de duh îi aparține Sfântului Apostol Pavel și în principiu e un adevăr general valabil. În orice perioadă ne-am afla, în orice context social, doar prin forțe proprii putem obține “pâinea cea de toate zilele”. Sigur că există și semeni aflați în necaz ce nu se pot descurca din cauza unor probleme de sănătate, dar așa cum menționam, trebuie analizată situația.
Am întâlnit “amărâți” care după ce au primit un bănuț, l-au jucat cu alți “amărâți” la barbut. Sau cazuri în care acești indivizi primesc păhăruțe cu colivă și le aruncă în primul tomberon. Ce bine ar fi dacă autoritățile și-ar face treaba și ar estompa aceste lucruri murdare care se petrec la tot pasul. Cunoaștem că în spatele acestor oameni (mulți dintre ei mutilați de mici) se află grupări interlope care câștigă pe lună sume fabuloase.
Mâna întinsă care nu spune o poveste...
Recomand filmul “Filantropica” (un film de comedie românesc din 2002, regizat de Nae Caranfil, după propriul scenariu. Rolurile principale sunt interpretate de Mircea Diaconu, Gheorghe Dinică, Mara Nicolescu, Viorica Vodă și Florin Zamfirescu- sursa-Wikipedia), un film după vizionarea căruia veți înțelege mai bine cum funcționează întreg mecanismul și de asemenea, vă garantez că vă va rămâne întipărită în memorie celebra expresie a lui Gheorghe Dinică: “Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primește pomană!“
Ca o concluzie, nu trebuie să trecem în extrema cealaltă și să renunțăm la milostenie doar pentru că am fost dezamăgiți de anumite persoane. Se cuvine în același timp să fim atenți la oamenii aflați în necaz, pe care Dumnezeu ni-i scoate în cale spre a ne mântui.
"Cel ce gândește la Dumnezeu cinstește pe orice om, află ajutor de la orice om prin voința ascunsă a lui Dumnezeu. Și cel ce apără pe cel asuprit are pe Dumnezeu de partea sa. Iar cel ce întinde brațul său spre ajutorul aproapelui primește brațul lui Dumnezeu în ajutorul său." (Sfântul Isaac Sirul)
"Atunci când cineva dă milostenie cu durere, cerșetorul este ars de dragoste, de Hristos și începe și el să împartă, iar nu să adune." (Sfântul Paisie Aghioritul)