„Înţelepciunea lumii acesteia este nebunie înaintea lui Dumnezeu!” (I Cor. 3, 19)

Suflete poluateVlad Mușat 28.10.2016

“Lăcomia este o beție mai rea decât beţia.” (Sfântul Ioan Gură de Aur)

Cu toții inspirăm un aer din ce în ce mai poluat. Imunitatea scade, ne îmbolnăvim, devenim victimele propriilor alegeri. Fabricile ne-au luat prizonier oxigenul și ne cer răscumpărare. De ce s-a ajuns aici? Pentru că dorința de a ne îmbogăți nu ne dă pace…

Omul supermarket

Hristos ne îndeamnă la cumpătare, ne îndeamnă să ne iubim aproapele, să fim milostivi, lucruri simple ce sunt neglijate când buzunarul stă să plesnească. Cum spune Mântuitorul: “Mai lesne este să treacă, cămila prin urechile acului, decât să intre un bogat în împărăţia lui Dumnezeu” (Matei 19, 24).

“O viață am și merită trăită!” , asta e deviza scrisă pe frunțile oamenilor cu suflete poluate. Nu contează  nevoile aproapelui, important e ca micul să sfârâie pe grătar și maneaua să răsune-n boxe. Omul-supermarket, odată înfipt într-un scaun din piele, preferă să reducă investițiile fără a lua în calcul  sănătatea celor din jur. Banul aduce (ne)fericirea.  “ Doamne ajută-mă! Dacă-mi iese combinația asta, sunt mare!”  Ce luptă se dă în sufletul lor! Interiorul e devorat de lăcomie încet, la fel cum molia devorează o haină bună. Avantajul nostru e că Hristos a purtat această haină, dar nicio molie n-a îndrăznit să se apropie și de aici a țâșnit seva învățăturii creștine, din dorința Mântuitorului de a ne arăta adevărata calitate a materialului pe care-l purtăm.  “Cu o singură vorbă - aidoma buretelui care curăță tabla neagra ori gumei care șterge scrisul de pe hârtie – Hristos desființează întregul nostru trecut, oricât ar fi de întunecat și de murdar.”, afirma  Nicolae Steinhard.

Nevoia de filtre

Vremurile sunt tulburi și pe lângă lăcomie mai există un păcat ce “forează” în noi: indiferența. Ne ascundem de adevăr, ne creăm propria iluzie, trăim într-o bulă și nimeni nu are voie să ne strice confortul. N-are rost să ne implicăm într-o luptă pierdută dinainte. Asta e atitudinea ce predomină în societatea de azi.

E momentul să fim sinceri și să ne recunoaștem greșelile, să ne lepădăm de haina ponosită a păcatelor trecutului, îmbrăcând la îndemnul Celui mai recunoscut “designer”, Hristos, o haină nouă. Încă mai e timp! Niciodată nu e prea târziu a monta filtrele necesare purificării interioare.

Oraşe fumătoare

Trec prin orașe și observ cum cerul fumează pasiv, ca un copil nevinovat crescut de doi părinți fumători și iresponsabili. În fabrici, muncitorii își riscă sănătatea pentru o bucată de pâine, nu li se oferă alternativa, compromisul e trecut în fișa postului. Pare că butonul de autodistrugere a fost apăsat, poluarea sufletelor răsfrângându-se asupra mediului înconjurător, asupra viitorului copiilor noștri, care vor fi nevoiți să se joace printre ruinele lumii bolnave.

Omule, trage aer în piept și fii responsabil!

Cerul fumează pasiv, ca un copil nevinovat crescut de doi părinți fumători și iresponsabili.

“Păcatele Omului-Limited Edition”

Diavolul și-a luat un pachet nou de țigări,

țigări bune, “Păcatele Omului-Limited Edition”.

Trage-n piept indiferența, lăcomia,

nu le fumează până la filtru,

le înfrunțește, are destule cartușe de consumat.

“Dealer” e OMUL, care-i procură țigări pe sub mână.

Dumnezeu intervine și-l amendează pe diavol,

care niciodată nu respectă locurile

special amenajate pentru fumători…

 

De același autor