Berlinala 2017 - „Bilanţul” Festivalului Internaţional de Film de la BerlinDr.phil. Cătălina Ene Onea 22.03.2017

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin s-a desfăşurat între 9-19 februarie a.c., atrăgând, ca în fiecare an, oaspeţi internaţionali de cel mai înalt calibru (Richard Gere, Sienna Miller sau Hugh Jackman sunt doar câteva nume sonore), un public extrem de numeros şi jurnalişti din toate colţurile lumii, activi şi vocali, interesaţi chiar şi de cele mai mici detalii din spatele producţiilor prezentate. Cifrele exacte nu au fost încă anunţate, se lucrează în continuare la bilanţul final al ediţiei, ceea ce denotă încă o dată amploarea acestui eveniment cinematografic, cel mai mare festival de film din lume deschis publicului.

Cert este că Berlinale 2017 s-a prezentat fresh şi vital, prin cele 303 filme prezentate combinând genuri cinematografice variate şi mesaje puternice, atât în sfera artistică dar şi în sfera politică, neputându-se face abstracţie de la situaţia tensionată din întreaga lume la ora actuală. Dieter Kosslick, directorul Festivalului, a ţinut să mulţumească la gala finală tuturor cineaştilor care s-au înscris la cea de-a 67-a ediţie pentru că „au încercat să salveze lumea cu poezie, într-un prezent marcat de multiple turbulenţe”.

În competiţia oficială au intrat 18 pelicule, printre care şi Ana, mon amour, copodrucţie româno-germană-franceză în regia lui Călin Peter Netzer, binecunoscut publicului Berlinalei prin „Poziţia copilului”, film distins cu Ursul de Aur în anul 2013. De altfel, Netzer a fost foarte bine primit la Berlin, la conferinţa de presă de după prima proiecţie a filmului mulţi jurnalişti mulţumindu-i că a revenit în Festival. Ana, mon amour a fost răsplătit de juriul Berlinale 2017 (Paul Verhoeven, Dora Bouchoucha Fourati, Olafur Eliasson, Maggie Gyllenhaal, Julia Jentsch, Diego Luna, Wang Quan’an) cu Ursul de Argint pentru montaj, premiu ce i-a revenit Danei Bunescu. Perplexitatea cu care aceasta a primit vestea a făcut deliciul ceremoniei de decernare a premiilor, Bunescu fiind aplaudată furtunos de sala plină de la Berlinale Palast. Din 3 martie Ana, mon amour rulează şi în cinematografele din România.

Trofeul cel mare, Ursul de Aur, şi l-a adjudecat anul acesta filmului maghiar Testről és lélekről (On Body and Soul) al regizoarei Ildikó Enyedi. Povestea de dragoste dintre Maria şi Endre, doi muncitori la un abator din Budapesta, a impresionat la Berlin prin simplitate şi naturaleţe.  În special imaginile puternice care compun scene de film ce îţi rămân impregnate în minte pentru o perioadă lungă au fost apreciate de jurnaliştii de la Festival, Enyedi mărturisind la conferinţa de presă că fiecare detaliu scenografic a fost foarte bine calculat şi gândit pentru a contribui la povestea eroilor principali.

Câte un Urs de Argint pentru merite artistice deosebite au obţinut şi regizorii Alain Gomis pentru filmul Félicité, Agnieszka Holland şi Kasia Adamik pentru Pokot (Spoor), Aki Kaurismäki pentru  Toivon tuolla puolen (The Other Side of Hope), actorii Kim Minhee pentru rolul din Bamui haebyun-eoseo honja (On the Beach at Night Alone), de Hong Sangsoo, respectiv Georg Friedrich pentru Helle Nächte (Bright Nights), de Thomas Arslan şi scenariştii Sebastián Lelio und Gonzalo Maza pentru Una mujer fantástica (A Fantastic Woman), de Sebastián Lelio (vezi şi lista completă a câştigătorilor).

Actorul român Tudor Istodor (cunoscut pentru filmele „Fixeur”, „Domnişoara Christina” ş.a.) a fost premiat în cadrul secţiunii Berlinale Shooting Star.

Cu mare bucurie am reprezentat Revista „Conştiinţa” la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2017, obţinând acreditare de presă pentru întreaga durată a evenimentului. Am avut, printre altele, plăcerea de a intra în dialog cu echipa filmului Ana, mon amour, care s-a arătat interesată şi de alte colaborări jurnalistice cu revista noastră. Conferinţa de presă din ziua premierei mondiale poate fi urmărită pe site-ul oficial al Berlinalei, la http://www.berlinale.de/en/im_fokus/videostreaming/videos/06_streaming_long_versions_2017_44480.html .

Alte corespondenţe de la Festival se găsesc pe pagina de internet a revistei, la http://revistaconstiinta.ro/cooltura/.

Lista câştigătorilor în competiţia oficială „Wettbewerb” – Berlinale 2017:

Ursul de Aur:

Testről és lélekről (On Body and Soul), Ungaria 2017

Regia: Ildikó Enyedi.

Producători: Monika Mécs, András Muhi, Ernő Mesterházy

Ursul de Argint, Marele Premiu al Juriului

Félicité, Franţa / Senegal / Belgia / Germania / Liban 2017

Regia: Alain Gomis

Ursul de Argint – Premiul Alfred Bauer:

Pokot (Spoor), Polonia / Germania / Cehia / Suedia / Slovacia 2017

Regia: Agnieszka Holland (în colaborare cu Kasia Adamik)

Ursul de Argint pentru cea mai bună regie

Aki Kaurismäki

Toivon tuolla puolen (The Other Side of Hope), Finlanda/ Germania 2017

Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă

Kim Minhee

Bamui haebyun-eoseo honja (On the Beach at Night Alone) , Republica Corea 2017

Regia: Hong Sangsoo

Ursul de Argint pentru cel mai bun actor

Georg Friedrich

Helle Nächte (Bright Nights), Germania/ Norvegia 2017

Regia: Thomas Arslan

Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu

Sebastián Lelio şi Gonzalo Maza

Una mujer fantástica (A Fantastic Woman), Chile/ USA/ Germania/ Spania 2017

Regia: Sebastián Lelio

Ursul de Argint pentru montaj

Dana Bunescu

Ana, mon amour, România/Germania/Franţa 2016

Regia: Călin Peter Netzer

 

De același autor