Berlinala 2020 (I). O ediție a premierelorDr.phil. Cătălina Ene Onea 13.02.2020

Festivalul Internațional de Film de la Berlin ajunge în 2020 la cea de-a 70 ediție.  După ceremonia de decernare a Premiilor Oscar, cel mai important eveniment cinematografic la nivel mondial se va desfășura în capitala Germaniei între 20 februarie și 1 martie. Se anunță o ediție incendiară, care va fi marcată de multe premiere.

Câteva noutăți

În primul rând, este prima Berlinală sub dublă conducere – producătoarea Mariette Rissenbeek (director general) și publicistul de film Carlo Chatrian (director artistic) preiau începând cu acest an rolul îndeplinit până în 2019 de Dieter Kosslick, fostul director al Festivalului.

O altă noutate o reprezintă conceptul grafic al afișelor. Renumita agenție berlineză de design State s-a ocupat anul acesta de  posterele de prezentare a Festivalului, marcând prin simple linii colorate litera B și numărul 70, ca trimitere la cea de-a 70 a ediție a Berlinalei. Design-ul vrea să atragă tocmai prin simplitate și prin lipsa de elemente pompoase, grafica minimalistă subliniind astfel că nu este nevoie de mare tam-tam în prezentarea festivalului, celebru deja pe plan internațional. Publicul stă, de fapt, în centrul atenției,  Berlinala fiind cel mai mare festival de film dedicat publicului din lume.

Premiere românești

Și pentru România ediția actuală a Berlinalei marchează un moment istoric:  După succesul cu Aferim! din 2015, Radu Jude revine la Berlin ca primul regizor român cu trei producții în Festival. Filmele sale Tipografic majuscul și Ieșirea trenurilor din gară vor avea premiera internațională în secțiunea Forum din cadrul Berlinalei 2020. Cel de-al doilea film este realizat de Jude în colaborare cu istoricul Adrian Cioflâncă, cel care prin acest proiect își marchează debutul ca regizor. Este prima dată în istorie când un regizor român are selectate două filme în aceeași secțiune a Festivalului! Iar cu proiectul de lungmetraj Somnambulii, Radu Jude va participa și la Berlinale Co-Production Market, una dintre cele mai importante piețe de proiecte cinematografice pe plan internațional, care reunește în cadrul actualei ediții a Festivalului Intențional de Film de la Berlin producători, agenți de vânzări, distribuitori și finanțatori din întreaga lume.

Cristi Puiu va fi și el prezent în Festival, cu proiectul Malmkrog, peliculă ce va avea premiera mondială în secțiunea Encounters, o secțiune care se vrea completare și totodată contrapunct al Competiției internaționale – Wettbewerb, prezentând filme cu un caracter estetic îndrăzneț, care pune întrucâtva sub semnul întrebării formele clasice ale cinematografiei.  Pe site-ul oficial al Festivalului, Malmkrog (coproducție România, Serbia, Elveția, Suedia, Bosnia și Macedonia de Nord, regia Cristi Puiu,  avându-i în distribuție pe Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot, István Téglás) este prezentat ca „exemplu clar de vitalitate a cinematografiei actuale,  un tur de forță a cuvintelor și a punerii în scenă, care fascinează prin precizie și putere de imaginație”.

Competiția celor 18

Președintele Marelui Juriu, cel care va desemna câștigătorii din filmele intrate în competiția pentru Urșii de Argint și Marele Trofeu, Ursul de Aur, este anul acesta renumitul actor britanic Jeremy Irons, multiplu laureat al unora dintre cele mai importante premii din industria cinematografică mondială, precum Oscar, Globul de Aur, César, Tony ș.a. În cursa pentru mult râvniții Urși intră, ca de obicei, 18 filme, atent selectate, printre care se numără The Roads Not Taken (Marea Britanie, regia Sally Potter) cu Javier Bardem, Elle Fanning, Salma Hayek, Laura Linney, Siberia (Italia, Germania, Mexic, regia Abel Ferrara) cu Willem Dafoe, Dounia Sichov, Simon McBurney, Cristina Chiriac sau Berlin Alexanderplatz (Germania, Olanda, regia Burhan Qurbani) cu Welket Bungué, Jella Haase, Albrecht Schuch, Joachim Król și Annabelle Mandeng. Un Urs de Aur Onorific, premiul Hommage pentru întreaga activitate îi revine în 2020 lui Dame Helen Mirren.

Covorul roșu este pregătit!

Ceremonia de deschidere a Berlinalei 2020 va avea loc joi, 20 februarie a.c., începând cu ora 19.20, pe scena Berlinale Palast din apropierea Potsdamer Platz Berlin, și va fi transmisă live pe canalul 3 sat, precum și în cinematografele din mai multe orașe din Germania, ca de exemplu în Hamburg, München, Essen sau Halle (Saale). La Berlin, publicul care nu are acces în Berlinale Palast poate viziona gratuit ceremonia de deschidere în Audi Lounge, amplasat în Marlene-Dietrich-Platz, chiar lângă covorul roșu pe care vor păși numeroase staruri internaționale venite la Berlin special pentru evenimentul cinematografic al momentului. Nume celebre așteptate pe covorul roșu sunt Helen Mirren, Cate Blanchet, Javier Bardem, Johnny Depp, Salma Hayek, Tilda Swinton, Sandra Hüller ș.a.

Filmul care va deschide această ediție atât de mult așteptată a Berlinalei este My Salinger Year, o coproducție canadiano-irlandeză a regizorului și scenaristului Philippe Falardeau, bazată pe romanul cu același nume al  autoarei  Joanna Rakoff din SUA. Filmul va fi prezentat cu această ocazie în premieră mondială în cadrul secțiunii Berlinale Special. Din distribuție fac parte actrița nominalizată la Oscar Sigourney Weaver și Margaret Qualley, cea care poate fi văzută și în filmul proaspăt distins cu numeroase premii, Once Upon a Time in Hollywood.

Ca și în anii trecuți, vom fi prezenți în mijlocul acțiunii și vă vom ține la curent cu ultimele noutăți. Revenim cu detalii despre cea de-a 70-a ediție a Festivalul Internațional de Film de la Berlin și în numărul următor.

 

Trailer Berlinale 2020: https://www.berlinale.de/en/home.html

De același autor