Berlinul pe apăDr.phil. Cătălina Ene Onea 23.10.2020

„Berlinul are mai multe poduri decât Veneția, Amsterdam și Stockholm la un loc”, așa se deschide programul de prezentare a capitalei germane pe vaporașele uneia din cele mai mari companii de turism pe apă în Berlin, Stern und Kreis.

Poduri și mistere

În vreme ce numărul exact al podurilor rămâne totuși supus variațiilor datorate diferitelor criterii de numărare (estimarea poate varia de la 916 la 1680), un lucru este cert: o plimbare cu vaporașul prin Berlin este de neratat! Nu numai că se poate (re)descoperi orașul de pe râul Spree dintr-o perspectivă inedită, dar experiența în sine poate fi tradusă printr-o oază de liniște și bunăstare, care parcă face să stea timpul în loc.  44 de km ai râului Spree străbat Berlinul și oferă astfel o nouă cale de acces către misterele unui oraș care nu încetează să uimească.

Desigur că ideală ar fi o călătorie pe timp frumos, cu vreme bună, soare, cer senin (ceea ce este din ce în ce mai des posibil și chiar probabil pe timp de vară în Germania), însă chiar și pe vreme mai friguroasă, înnorată sau ploioasă - de altfel, vremea tipică pentru țările nordice ale Europei-, excursiile cu vaporașul tot au loc, în funcție de modelul diferitelor ambarcațiuni fiind posibilă acoperirea punților deschise cu o copertină  (de cele mai multe ori din sticlă), și chiar încălzirea interioarelor. Eu însămi am fost cu vaporașul atât pe vreme caniculară, când ni s-au oferit umbrele care să ne protejeze de soare, cât și pe timpul iernii, la -10 grade C, plutind printre pâlcurile de gheață strânse pe apă cu un vin fiert în mână, și de fiecare dată am savurat momentul și am aflat lucruri noi despre capitala Germaniei, descoperindu-i astfel noi fațete.

Un vultur celebru

Se spune că numele orașului ar veni de la cuvântul de origine slavă berlo, care desemnează un teren mereu umed, mustind de apă, ceea ce ar explica și numărul mare de poduri, cu modele și funcții din cele mai variate. Cel mai frumos pod este considerat de mulți die Oberbaumbrücke, podul situat în vecinătatea East Side Gallery (locul prin care trecea odinioară Zidul Berlinului, astăzi unul din cele mai apreciate Muzee în aer liber din lume), o construcție din cărămidă roșie, realizată în stil neogotic între anii 1894 și 1896. Die Weidendamer Brücke de lângă gara Friedrichstraße este unul din cele mai vechi poduri din Berlin, actualul pod, construit din fier turnat în Anglia secolului al XIX-lea și rămas neafectat de bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial, fiind amplasat pe locul vechiului pod feroviar de lemn cunoscut sub numele de Neustädtische Brücke sau Dorotheenstädtische Brücke, ridicat în anul 1685 în cinstea  Dorotheei Sophie von Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, soția principelui Friedrich Wilhelm de Brandenburg. Însemnele regalității, sub formă de stemă cu vultur și coroană, se văd și astăzi foarte clar pe mijlocul podului, de-a lungul timpului ele fiind și o sursă importantă de inspirație pentru creații literare sau muzicale (de exemplu, în perioada celor două Germanii artistul din RDG Wolf Biermann le-a numit metaforic „Icarul prusac”).

Cu speranța regăsirii

Există în prezent mai multe tururi zilnice sau săptămânale cu vaporașul, care se pot face cu diferite tipuri de ambarcațiuni în Berlin. Cel mai îndrăgit de către turiști este însă fără doar și poate turul istoric, care într-o oră face o incursiune prin Berlinul vechi (Nikolaiviertel, Alexanderplatz, Insula Muzeelor, Friedrichstraße, Reichstag) și Berlinul nou (zona parlamentară de la Bundestag, gara centrală etc.). Se pleacă aproape din oră în oră chiar de la docul situat lângă Dom, Catedrala berlineză impozantă, situată pe celebrul bulevard Unter den Linden, care începe chiar de la Poarta Brandenburg și adăpostește instituții cu însemnătate, precum Humboldt-Universität zu Berlin, Staatsoper sau Berliner Schloss. Un alt tur foarte apreciat este așa-numitul Evening Cruise: cu o durată de două ore sau două ore și jumătate, în funcție de compania care îl organizează, turul oferă ocazia perfectă pentru a te bucura de momentul în care se aprind luminile de seară în Berlin, ceea ce îi conferă orașului un farmec aparte. Se fac multe tururi și pe Havel, râul în care se varsă Spree-ul, și care curge prin landul Brandenburg, de exemplu la Potsdam sau Wannsee. De asemenea, multe companii organizează programe speciale, cum ar fi de Crăciun și Revelion, iar anumite ambarcațiuni se pot închiria și pentru evenimente private – nunți, aniversări, petreceri de firmă ș.a.

Și dacă încă nu sunteți convinși că o călătorie cu vaporașul prin Berlin este un punct obligatoriu pe lista cu activități în capitala Germaniei, nu vă rămâne decât să o încercați personal la viitoarea vizită aici, care sperăm să poată avea loc cât mai curând...

https://www.youtube.com/watch?v=lFoXuxdSGJQ

Wolf Biermann - Ballade vom preußischen Ikarus:

 

De același autor