Berlinul vă așteaptă! Agenda culturală și propuneri de petrecere a timpului liber (mai 2019)Dr.phil. Cătălina Ene Onea 08.05.2019

Luna mai este, pentru mulți, o perioadă bună pentru o scurtă pauză de la lucru. Sărbătorile au trecut și deși vacanța de vară se apropie, ea parcă tot departe e, așa că un city-break este de multe ori soluția pentru o scurtă schimbare de peisaj și împrospătare a forțelor  într-un ambient nou.

Film și teatru

Berlin-ul este una din cele mai îndrăgite destinații turistice din lume, iar pentru iubitorii de city-break-uri cu siguranță un paradis, căci aici găsești de toate: de la istorie și cultură, arhitectură, artă sau entertainment modern, până la tradiții culinare din cele mai exotice sau obiceiuri internaționale care și-au găsit deja o casă pe malul râului Spree. Pentru cei aflați în Berlin în perioada aceasta sau pentru cei care se decid spontan să petreacă la Berlin câteva zile în luna mai a.c., prezentăm aici o selecție de evenimente de pe variata agendă de timp liber pe care ne-o oferă capitala Germaniei.

Luna mai debutează ca în fiecare an la Berlin cu tradiționalul Myfest, Serbarea lunii mai, organizată cu ocazia sărbătorii zilei de 1 mai, în cartierul Kreuzberg. Anul acesta s-a încercat și implicarea unor artiști locali sau a unor cluburi sportive de cartier în eveniment, pentru o sărbătoare care să se desfășoare în numele libertății și al libertății de expresie artistică.

Data de 3 mai marchează decernarea premiilor filmului german. Deutscher Filmpreis este cel mai însemnat premiu cu care sunt răsplătite încă din anul 1951 cele mai bune performanțe în domeniul cinematografiei din Germania. Anul acesta, statuetele Lola, echivalentele Oscarului german, sunt decernate în cadrul unei gale organizate la Palais am Funkturm.

Din 3 până în 19 mai se desfășoară Das Theatertreffen, cel mai important festival de teatru german, aflat acum la ediția cu numărul 56. Celebrate sunt toate formele de teatru, de la dans până la teatru de păpuși, muzică de teatru sau instalații teatrale, completate de întâlniri cu autori, actori, ședințe de lectură și chiar o tabără de teatru. Festivalul se desfășoară la Haus der Berliner Festspiele, de lângă stația de metrou Spichernstr. (U9).  Iar ca o continuare a festivalului de teatru,  Haus der Berliner Festspiele găzduiește din 24 mai până în 1 iunie și Das Theatertreffen der Jugend, întâlnirea de teatru a tineretului, care adună la un loc cele mai însemnate puneri în scenă ale ansamblurilor tinere de teatru din Germania, laureate la importante concursuri naționale.

Concerte și avioane

Iubitul violonist David Garrett revine în data de 7 mai pe Mercedes-Benz-Arena din Berlin cu un nou spectacol. În cadrul turneului Unlimited-Greatest Hits David își va încânta fanii berlinezi cu cele mai cunoscute piese corss-over ale sale, pe care le va interpreta alături de band-ul său și de Noua Filarmonică din Frankfurt.

La fostul aeroport Tempelhof are loc în 12 mai a 70-a Sărbătoarea aviației, Fest der Luftbrücke. Peste 50 de mii de oaspeți sunt așteptați la un program variat pentru întreaga familie. Într-unul din hangarele de la aeroport va fi pregătită o instalație audio-vizuală care pe un fundal sonor special gândit pentru această ocazie proiectează filme și fotografii de colecție, menite să preia rolul unei călătorii în timp, amintind de perioada în care Berlinul aflat sub ocupație rusească era aprovizionat de avioane ale aliaților pe aeroportul Tempelhof.

Muzee și licitații

Din anul 1992, Internationaler Museumstag - Ziua internațională a Muzeelor din 19 mai se serbează la Berlin sub un anume motto ales în fiecare an.  Museen – Zukunft lebendiger Traditionen /Muzeele –viitorul tradițiilor vii este sloganul de anul acesta, care vrea să scoată încă o dată în evidență importanța mediului muzeului ca instituție de cultură, dar și ca patrimoniu cultural internațional de prezervare a istoriei și tradițiilor naționale. Cele peste 6500 de muzee din Germania își deschid porțile în această zi și invită să fie vizitate, descoperite sau redescoperite în diversitatea lor cu această ocazie.

Cine este interesat să își cumpere o bicicletă la un preț pe care să îl decidă singur, este invitat să participe în data de 22 mai la licitația organizată de Deutsche Bahn, compania feroviară germană, în gara Berlin-Lichtenberg. Acolo sunt scoase la vânzare toate bicicletele pierdute în trenurile sau gările din Berlin și nerevendicate de proprietari. Iar pe 28 mai, la Auktionshaus AssetOrb din cartierul Schöneberg, are loc o licitație pentru toate lucrurile strânse la biroul de obiecte pierdute - Lost&Found - din Berlin. Lucrurile disponibile pot fi văzute la fața locului între orele 8 și 10, iar licitația propriu-zisă începe la ora 10. Interesul pentru un anumit obiect se semnalizează ridicând un deget, iar plata se poate efectua doar în numerar.

4 zile și 15 filme din 15 țări: A patra ediție a SEEFF à Berlin - South East European Film Festival ne propune între 23 - 26 mai o nouă întâlnire cu filme art-house din zona Europei de Sud-Est.  Această ediție va fi deschisă ca și anii trecuți la Ambasada României de la Berlin, țara noastră fiind și de data aceasta țară parteneră a festivalului, proiecțiile de filme și tradiționalul Street Food Market cu specialități culinare din țările participante în festival (Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Grecia, Ungaria, Kosovo, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, România, Serbia, Slovenia, Turcia) urmând să se desfășoare la noul cinematograf Kino in der Königstadt din Berlin-Prezlauer Berg.

Și evenimentul fotbalistic al anului în Germania se desfășoară tot la Berlin: sâmbătă, 25 mai, se joacă pe Olympiastadion mult-așteptata finală din Bundesliga. Pentru râvnitul trofeu  DFB-Pokal  se luptă anul acesta echipele de fotbal FC Bayern și RB Leipzig.

Să nu vă imaginați că lista evenimentelor din luna mai se încheie aici. Veniți să le descoperiți la fața locului!

De același autor