Dacă e joi…începe BerlinalaDr.phil. Cătălina Ene Onea 10.02.2019

Festivalul Internațional de Film de la Berlin, ajuns la a 69-a ediție

Conform tradiției, Festivalul Internațional de Film de la Berlin debutează și în 2019 într-o zi de … joi. Între 7-17 februarie se desfășoară anul acesta cea de-a 69-a ediție a Berlinalei, unul din cele mai importante festivaluri de film din lume la ora actuală.

Printre cele mai sonore nume aclamate în prezent pe covorul roșu de la Berlinale Palast din inima capitalei germane se numără Andie Macdowell, Casey Affleck, Diane Krüger, Christian Bale, Catherine Deneuve, Charlotte Rampling, Amy Adams, Steve Carell, Stellan Skarsgård, Martin Freemann, Sam Rockwell, Bill Nighy ș.a.

Actrița franceză Juliette Binoche (The English Patient, Chocolat) îndeplinește funcția de președintă a juriului internațional, cel care va alege câștigătorii festivalului din acest an. Ea va înmâna în seara de 16 februarie mult râvnitele statuete, Ursul de Aur și Urșii de Argint. Binoche este foarte cunoscută și apreciată la Berlin, având de-a lungul anilor mai multe apariții cu succes în cadrul Berlinalei și obținând diferite premii importante, printre care Berlinale Kamera (1993) sau Ursul de Argint (1997) pentru rolul ei The English Patient (regia Anthony Minghella, 1996). Pe lângă Binoche, din juriu mai fac parte: criticul de film american Justin Chang; actrița germană Sandra Hüller, cunoscută publicului larg pentru rolul din filmul Toni Erdmann, distins cu Orscarul european în 2016; regizorul și scenaristul chilian Sebastián Lelio, printre altele câștigătorul Ursului de Argint  pentru cel mai bun scenariu la filmul Una mujer fantástica (2017); Rajendra Roy, curator șef la secția de film a Muzeului de Artă Modernă  din New York și actrița britanică Trudie Styler, cunoscută pentru activitatea ei din cadrul Royal Shakespeare Company, dar și pentru multiple roluri de film și televiziune la nivel internațional, ca de exemplu în miniseria Maniac, o producție Netflix 2018.

În timp ce 17 filme se luptă în Competiția oficială pentru titlul de filmul anului, alte câteva zeci  de filme sunt prezentate în Festival în cadrul diferitor secțiuni, ca Berlinale Special, Berlinale Shorts - filme de scurtmetraj, Panorama, Forum, Gerenation, Retrospektive sau Kulinarisches Kino - Cinema culinar, secțiune însoțită și de un Streed Food Market (pentru mai multe detalii despre specificul fiecărei secțiuni vezi și articolele despre Berlinală din anii trecuți). Programul amplu al Festivalului este completat de runde de discuții de masă rotundă și o expoziție de fotografie intitulată O istorie fotografică a Berlinalei, care va rula la Muzeul de Film și Televiziune din Potsdamer Platz până în luna mai. O inițiativă importantă în cadrul Festivalului o reprezintă și Green Panel Discussion @Berlinale, o formă de a atrage atenția asupra importanței protejării mediului înconjurător prin reducerea valorilor de dioxid de carbon din aer. În acest sens, pe covorul roșu s-a defilat anul acesta nu numai în rochii de gală, ci și în costume realizate din materiale reciclabile (foto).

Ca în fiecare an, România este și ea prezentă la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Lungmetrajul Monștri,  debutul regizoral al lui Marius Olteanu, a fost selectat în cadrul secţiunii Forum,  secțiunea cea mai „îndrăzneață” a Berlinalei,  s-ar putea spune, dacă ținem cont că în cadrul său sunt prezentate multe proiecte experimentale, cu accent pe avangardă, eseu sau reportaj politic. Filmul, care îi are în distribuție pe Judith State (Sieranevada), Cristian Popa, Alexandru Potocean şi Şerban Pavlu (Inimi Cicatrizate), prezintă o zi din viaţa a doi tineri căsătoriţi, pe care familia, societatea sau prietenii par că îi iubesc împreună, dar îi judecă şi resping atunci când sunt pe cont propriu, din cauza convingerilor şi opţiunilor lor de viaţă.  Regia și scenariul sunt semnate de Marius Olteanu, cunoscut în special pentru filmele sale de scurt metraj  „Scor alb” (2015) - de la care a pornit ideea filmului „Monştri” şi „No Man’s Land”, selectate la numeroase festivaluri, printre care Busan International Film Festival, Tallinn Black Nights Film Festival, Festival International du Film Francophone de Namur sau TIFF.

Țara noastră este reprezentată la Berlinala 2019 şi de Cătălin Cristuţiu (montaj) şi de Bogdan Georgescu (producător creativ al producţiei argentiniano-germane Blue Boy, în regia lui Manuel Abrąmović, care va fi prezentată în secțiunea Berlinale Shorts). Centrul Naţional al Cinematografiei organizează și anul acesta Standul Românesc din cadrul European Film Market (prima piață importantă de film a anului), la care vor fi prezentate o serie de producţii româneşti, precum şi catalogul „Romanian Films”, cu informaţii importante despre filmele româneşti lansate în ultimii doi ani sau care urmează a fi lansate în decursul anului următor. Institutul Cultural Român din Berlin susţine și de această dată participarea românească în Festival.

Cea de-a 69-a ediție a Festivalul Internaţional de Film de la Berlin este totodată și ultima ediție sub Dieter Kösslick, critic de film și jurnalist, care a îndeplinit timp de 18 ani rolul de director al Berlinalei, fiind alintat de unii și ca „domnul Urșilor”. Motto-ul ediției actuale este „Das Private ist politisch” (sfera privată este politică), făcând o trimitere clară la Generația revoluționară a anului 1968 și în special la mișcarea feministă, care, după campania puternică MeToo de anul trecut, joacă un rol important și în cadrul Berlinalei 2019.

 

 

De același autor