Destinații coolturaleDr.phil. Cătălina Ene Onea 01.07.2024

”Călătoria este fatală pentru prejudecăți, bigotism sau îngustimea minții” (Mark Twain)

Cu pași repezi se apropie perioada concediilor, perioada vacanțelor, a ruperilor de ritmul cotidian, în dorința de a găsi clipe tihnite, pentru odihnă sau pentru experiențe inedite, pentru călătorii ori vizite în locuri noi. Articolul de față își propune să ofere câteva impulsuri pentru activități „coolturale” de vacanță, fie sub formă de șederi scurte, fie sub forma unui concediu mai lung.

INSULA RHODOS

Situată la confluența între culturi, religii și diferite influențe istorico-sociale (italienești, turcești sau arabe), Rhodos este cea mai mare din insulele dodecaneze și a patra din Grecia. Este supranumită și „Insula Trandafirilor” (de la cuvântul rhodon, trandafir)  sau „Insula Cavalerilor”, pentru că adăpostește una din cele mai vechi străzi ale cavalerilor – Odós Ippotón în capitala insulei, cu același nume –  care duce spre impunătorul Grand Master’s Palace din centrul orașului vechi. Capitala insulei, orașul Rhodos, important port la Mediterană, cu acces la două mări, Marea Mediterană și Marea Egee, precum orașul Lindos, din sudul insulei, care adăpostește ruinele celebrului Acropole din Lindos, sunt cele mai căutate destinații de pe insulă, deși pe perioada sezonului estival, în ciuda temperaturilor extrem de ridicate, întreaga insulă mustește de turiști din întreaga lume, fascinați de peisajele maritime deosebite și de o istorie care merge până înainte de era noastră. Despre capitala Rhodos se spune că este cel mai activ oraș vechi din lume, cu peste 3000 de locuitori constanți, aflat încă sub fascinația legendei Colosului din Rhodos (statuie închinată lui Apollo, regele Soarelui, simbolizat prin cununa cu raze, după modelul căreia a fost construită și Statuia Libertății din America), una din cele 7 minuni ale lumii antice. Personal, am ajuns la Rhodos în luna septembrie a anului trecut și am avut bucuria să descopăr un loc plin de farmec, cu oameni calzi și primitori, care ne-au ghidat pașii pe insulă cu multă pricepere și totodată cu afecțiune.

Cel puțin o dată în viață

„Throne of Helios”, un scurt documentar în 9 D din fostul cinematograf St. George, aflat chiar în inima orașului, lângă port, ar putea fi prima adresă pe lista tuturor celor care doresc să descopere încă de la începutul vizitei aspecte esențiale din istoria orașului și a insulei Rhodos. Ne-a întâmpinat cu multe informații și voie bună managerul cinematografului, oferindu-ne șansa de a intra gratuit (cu acreditare de presă) la proiecția care tocmai urma să înceapă. Am experimentat în jumătate de oră ploaie, zăpadă, foc, cutremur, mirosuri și senzații variate, captate în efectele 9 D, care generează o experiență demnă de avut cel puțin o dată în viață.

Agenția de turism „Half Price Tours” din capitala Rhodos este partenerul ideal pentru a aprofunda teme și locuri relevante pe insulă. După ani de experiență în domeniu și parteneriate cu diverse insituții locale, echipa Half Price Tours oferă tururi pietonale în oraș, excursii cu barca sau cu mașina, în grupuri mici sau mari, la prețuri foarte convenabile, după cum însuși numele sugerează. Am avut surpriza de a primi o invitație la un tur ghidat în orașul vechi, oferit de cel mai versat ghid din oraș, Roula Panagea-Louizidi, care ne-a salutat chiar în limba română, căci fiica ei tocmai absolvise facultatea de farmacie la Timișoara. După aceea,  ne-au însoțit într-un tur complet de insulă Vitalie și Vadim, doi dintre cei mai experimentați șoferi și ghizi turistici ai agenției, originari din Republica Moldova și stabiliți de câtiva ani în Grecia. Am aflat de la ei multe secrete despre diferite zone ale insulei: biserici, izvoare de apă minerală, valea fluturilor și multe altele. Iar a doua zi Half Price Tours ne-a oferit ocazia să ajungem cu o barcă de mare viteză și pe insula vecină, Symi, aflată chiar la granița cu Turcia, una din cele mai spectaculoase insule din Grecia, unde fotografi din întreaga lume vin pentru a-și desăvârși protofoliul artistic cu imagini fără egal. În Symi, după o plimbare pe străduțele întortocheate din orașul vechi, cel mai bun popas este la Taverna cu terasă la port „Meet the Meat”, unde Jordana, o lituaniancă simpatică și mereu veselă, căsătorită cu un grec, a preluat afacerea de familie, atrăgând ca un magnet oameni din întreaga lume, dornici să încerce celebrii creveți de symi, precum și alte delicatese locale. Ne-a tratat și pe noi ca pe niște prieteni, mie oferindu-mi la final un frappé grecesc făcut special după rețeta cu care își prepară ea însăși frappé-ul (am constatat că nu e deloc simplu să faci un frappé bun, iar în Rhodos avusesem deja câteva mici dezamăgiri în acest sens).

Un loc în care nu dai niciodată greș în Rhodos este restaurantul TAMAM, unde patronul, Mister Andreas, a creat personal un meniu autentic grecesc, presărat cu note mediteraneene. Inclusiv o parte din vinurile servite sunt creație personală, fiind realizate în colaborare cu enologi de marcă din Grecia! Având ocazia să vorbim în mai multe seri și văzând că i-am apreciat sincer știința, priceperea dar mai ales arta de a conduce cu tact și multă eleganță un local de înaltă clasă, unde nu de puține ori se face coadă la intrare, la finalul vizitei noastre pe insulă, Mister Andreas ne-a oferit în dar o sticlă din vinul alb-cupaj dezvoltat alături de un prieten enolog, preferat de noi în serile toride de vară târzie. Niciun oaspete nu pleacă din Restaurant fără o mică atenție din partea casei, fie că este vorba de o pită proaspătî, un lichior de rodii sau o înghețată artizanală, toate pregătite pe loc. Ca să fiți siguri că veți găsi locuri libere, vă recomandăm să faceți o rezervare înainte de a ajunge la Rhodos: @tamam_rhodes.

REGIUNEA WAREN

În nordul Germaniei, în landul Mecklenburg-Vorpommen, sălășluiește zona denumită  Mecklenburgische Seeplatte, un mozaic de lacuri care comunică între ele și se întrepătrund, dând naștere unor peisaje deosebite și unei rețele de orașe și stațiuni balneoclimaterice căutate și apreciate de oameni din întreaga lume. Punctul central este reprezentat de orașul Waren, situat pe lacul Müritz, cel mai mare lac care se află în totalitate pe teritoriul Germaniei și al cărui nume vine din limba slavă, putând fi tradus prin sintagma „mica mare“. Am petrecut acolo câteva zile frumoase la final de octombrie, în Hotel am Tiefwarensee, o fostă vilă nobilă situată pe apă, cu o priveliște minunată, și înconjurată de o grădină superbă, care adăpostește flori, plante și arbuști care îți încântă ochii și sufletul. Am explorat regiunea și am ajuns să descopăr colțuri de natură și istorie menite să fie cunoscute de cât mai multă lume!

Pentru o mai bună înțelegere a regiunii, se recomandă ca prima destinație să fie Müritzeum din Waren, un fel de muzeu al zonei, care funcționează ca o „centrală de informații”, oferind o privire de ansamblu asupra tuturor locurilor și a posibilelor activități din regiune, ceea ce poate ajuta foarte mult la alcătuirea unui traseu cât mai bine structurat, respectiv la o organizare mai bună a timpului, mai ales dacă se merge cu transportul în comun și este de respectat orarul strict al celor câteva autobuze și trenuri. Sub cupola Müritzeum se întâlnesc elementele apă (cel mai mare acvariu de apă dulce din Germania, precum și un lac cu insulă proprie – Herrensee, cu lebede, cocori, rațe ș.a. în grădina interioară),  pădure (machete sau chiar bucăți adevărate de copaci din Parcul Rezervație Națională Müritz, însoțite de un suport audio cu înregistrări ale păsărilor din zonă) și cer (un balon sugerează un zbor deasupra întregului Parc Național). De asmenea, un pavilion denumit Haus der Sammlungen (casa colecțiilor) adăpostește diverse expoziții temporare. Responsabila de marketing și PR a instituției, Katrin Franz, a fost foarte drăguță să îmi ofere un tur personal ghidat și să îmi explice câte ceva despre istoria și conceptul locului, punctând întotdeauna cele mai importante detalii, care mi-au fost extrem de utile în următoarele vizite prin împrejurimi.

Oază de liniște și frumos

La invitația lui Markus Bethke, directorul celei mai importante flote acvatice din zonă, Weisse Flotte Müritz, am avut ocazia să fac și o călătorie cu vaporașul pe Müritz, mai precis cu vaporul Europa, singurul vapor cu abur și funcționare hibridă din ampla flotă, un punct de atracție maxim în cadrul vizitei în regiune. De la căpitan se poate împrumuta un binoclu, pentru a observa mai bine împrejurimile, frumoase chiar și pe vreme ploiasă.

Mi-am rezervat o zi pentru a ajunge în Rezervația Națională Müritz-Nationalpark și am ales ca reper localitatea Federow, un important punct de informație, care dispune și de o cameră de unde se transmit live imagini din cuibul cu ouă al vulturului Fischadler. De acolo am fost ghidată către Käflingsbergturm, o platformă situată la 100 m înălțime, de unde se poate observa întregul parc, cu zeci de rute de drumeție, pe jos sau cu bicicleta. Mai ales vara există mai multe tururi ghidate pe trasee cu păsări și animale aflate acolo în habitatul lor natural. Într-o zi de miercuri, 25 octombrie, la prânz, eu am mers pe jos singură prin pădure timp de două ore, în compania căprioarelor și a porcilor mistreți sălbatici (din fericire nu m-am întâlnit decât cu o familie de căprioare!) iar la finalul drumului am poposit la restaurantul din localitatea Beck, unde am degustat specialitatea zonei, un carpacio din știucă de Müritz.

Röbel și Malchow sunt alte două orașe importante în zonă, care răsfață cu peisaje idilice și pește delicios. La Malchow, singurul oraș-insulă din Germania, cu un pod care se învârtește și se ridică o dată pe oră, am mâncat la restaurantul Dat Fischhus cea mai bună supă de pește afumat! Tot la Malchow m-a impresionat să descopăr așa numitul „muzeu al amintirilor”, DDR-Alltagsmuseum, o vastă colecție de obiecte din perioada DDR, pe care oamenii le donează și unde pacienți cu Alzheimer merg alături de terapeuții lor în încercarea de a-și recupera frânturi de memorie, de viață...

O oază de liniște și de frumos, aer curat și cer albastru, o bucurie de a te conecta cu natura și cu sinele, așa aș rezuma în câteva cuvinte călătoria mea în regiunea Waren (Müritz), o excelentă destinație de petrecere a timpului liber mai ales pentru micile escapade de primăvară și vară.

Continuăm seria de relatări și recomandări și în materialele viitoare. Până atunci, nu încetați să vă bucurați de o frumoasă viață coolturală, oriunde v-ați afla!

De același autor