España, mi amor! - Propuneri culturale în SpaniaDr.phil. Cătălina Ene Onea 03.09.2018

Pentru mulți, Spania este destinația de vară par excellence, spiritul tumultuos iberic, combinat cu o vreme bună, de cele mai multe ori necapricioasă, orașe-bijuterie, istorie și mozaicuri culturale, tradiții și obiceiuri din cele mai variate, zone multiple de coastă, cu plaje lungi și largi, marea limpede și caldă, o bucătărie ce îmbină meniul tipic mediteranean cu specialități regionale, și nu în ultimul rând cerul de un albastru infinit, azul profondo, ce te răsfață necondiționat zi de zi, fiind motive mai mult decât suficiente pentru a alege să îți petreci o vacanță în țara lui Cervantes. Și încă una, și încă una…

Fascinantul Madrid

Un punct principal de atracție este, fără doar și poate, capitala Madrid. Fără acces la mare, din păcate, dar cu atât de multe de făcut, încât nici nu știi cum să îți împarți timpul. De bifat pe lista cu planuri de vacanță în capitala spaniolă ar fi: o plimbare în Parcul Retiro (nu vă întoarceți până nu ați văzut și Palacio de Cristal, iar dacă timpul vă permite, inclusiv o tură cu barca pe lac), o vizită la Azotea del Círculo de Bellas Artes, o întâlnire dată la statuia ursului, El oso y el madroño, simbolul orașului, de la Puerta del Sol, o oră de liniște și de reflecție la ceasul apusului în Templo de Debod, (cel puțin) o fotografie la Palacio Royal, o rundă de shopping pe Gran Vía, un prânz cu paella la Museo del Jamon, o fiesta de salsa la Discoteca El Son, o înghețată în Plaza de Santa Ana, o seară de tapas în El Tigre, o incursiune în lumea artei la Museo del Prado și multe, multe, altele… Dar neapărat, când sunteți în Madrid, să mergeți să vedeți un spectacol de flamenco, nu o să vă pară rău. Garantat!

Flamenco, gastronomie și artă

Tablao Las Carboneras (Calle Conde de Miranda 1) este o adresă cu prioritate. Seară de seară se strâng în acest mic restaurant flamenco unii dintre cei mai cunoscuţi artişti din Madrid și din Spania, pentru a prezenta un veritabil spectacol de muzică şi dans. Departe de comercial și marketing, artiștii veniți pe scena Las Carboneras Madrid, dansatori și interpreți vocali și instrumentali deopotrivă, dau naștere unui show unic, care impresionează prin autenticitate și sinceritate. De-a lungul timpului, localului i-au trecut pragul nume mari în lumea flamenco, precum Pastora Galván, Jorge Pardo, Rocío Molina, Montse Cortés, Belén Maya, Manuel Liñán, Alfonso Losa, Marco Flores, Olga Pericet, La Shica ş.a. Las Carboneras combină show-ul live cu gastronomia spaniolă de calitate şi cu expoziţii periodice de artă plastică.


Chiar în inima orașului își deschide porțile Tablao Villa Rosa (Plaza de Santa Ana 15), cel mai vechi tablao flamenco din Madrid. Situat în incinta unei foste mori de ciocolată, Villa Rosa s-a transformat în prima decadă a secolului al XX-lea într-un apreciat local cu specific andaluzian, devenind din 1919 primul restaurant care incorporează în program spiritul muzical flamenco. Odată cu venirea cunoscutului interpret D. Antonio Chacón, Villa Rosa a devenit locația principală de flamenco în Madrid, oferind zilnic un regal artistic de muzică și dans și atrăgând artiști din ce în ce mai variați, după cum relatează  D. José Blas Vega și D. Manuel Ríos Ruíz, doi importanți istorici ai flamenco-ului. Astăzi, pe lângă o scenă cu istorie, Restaurantul este văzut ca o mică bijuterie arhitecturală, cu un interior pictat/decorat cu motive flamenco, fiind folosit des și ca fundal pentru producții cinematografice spaniole. Printre regizorii care au filmat în Villa Rosa se numără și Pedro Almodóvar, Fernando Trueba, Manuel Gómez Pereira sau Emilio Martínez-Lázaro.

”Picasso y el flamenco”

Iar pentru că se știe că originile flamenco-ului sunt situate, de fapt, în provincia Andalucia din sudul Spaniei, nu putem să nu ne îndreptăm atenția și către Flamenco Los Amayas din Malaga – în prezent cel mai important show din capitala andaluză –  și al lor spectacol zilnic din Tablao Liceo (Calle Beatas 21), o clădire emblematică a arhitectului Jerónimo Cuevas. Familia Los Amayas aduce pe scenă autentica zambra, o subspecie a dansului flamenco, apărută în regiunea Granada, în secolul al XVI-lea, ca o continuare a dansurilor maure odată cu trecerea la catolicism a populației musulmane din zonă. Astfel, evenimentele organizate și gestionate de familia Amayas, ea însăși originară din Granada, devin nu numai un exemplu de muzică și dans tradițional, dar totodată și o incursiune în istoria și tradițiile locurilor. Prin spectacolul actual Picasso y el flamenco, organizatorii și artiștii aduc un omagiu marelui artist Pablo Ruiz Picasso în orașul său natal, Malaga. În timpul show-ului de muzică și dans, pe fundal sunt proiectate diferite imagini cu picturi de Picasso, în timp ce pe scenă cântăreții și dansatorii încearcă să preia și să interpreteze prin arta flamenco întreaga gamă de emoții și sentimente a operei acestuia. Un show multimedial și interdisciplinar, care merită cu siguranță atenția dumneavoastră.

O enigmă à la Indiana Jones

Și nu departe de Flameco Los Amayas, pe străduțele șarmante ale Malagăi, se găsește și un Escape Room, o activitate de timp liber foarte îndrăgită în Spania la ora actuală, unde emoțiile intense generate de spectacolul de flamenco pot fi schimbate pe entuziasmul și curiozitatea stârnite de „jocul de evadare” propus. Escape Room Parapark Malaga (Calle Méndez Núñez 1), continuarea conceptului primului Escape Room din lume, prezentat în 2011 la Budapesta, oferă în prezent trei săli cu tematică diferită, din care echipe de minimum două persoane încearcă să evadeze contracronometru (60 de minute) cu ajutorul logicii, agilității și nu în ultimul rând al bunei-dispoziții. Ca într-un pas enigmatic de flamenco am jucat și personal în sala denumită 4th Element, o enigma à la Indiana Jones, pe care am rezolvat-o cu bine in timpul alocat. Am plecat de acolo cu un zâmbet pe buze și dorința de a reveni curând. Pentru detalii și rezervări nu ezitați să contactați personal echipa amabilă de la Parapark Malaga (http://www.malagaescaperoom.com/).

Iată, așadar, o nouă posibilă combinație de încercat în următoarea vacanță în Spania: flamenco și escape room. Sună paradoxal? Aparent. Tensiunea și încărcătura emoțională dată de show-ul artistic pot deveni fundalul necesar pentru a descifra enigmele la modă propuse de sarcinile cu tâlc ale unui Escape Room.

De același autor