Festivalul de Film de la Berlin 15-25 februarie 2018Dr.phil. Cătălina Ene Onea 08.02.2018
Cea de-a 68-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin începe în data de 15 februarie a.c. cu premiera mondială a filmului de desene animate Isle of Dogs, în regia lui Wes Anderson. Acesta este, totodată, și primul film animat care deschide Berlinala, atrage atenția Directorul Festivalului de peste 15 ani, Dieter Kosslick, convins fiind încă de la început că pelicula va capta inimile audienței cu șarmul specific al lui Anderson. De-a lungul timpului, Anderson a avut trei filme incluse în competiția de la Berlinală, respectiv The Royal Tenenbaums (2002), The Life Aquatic with Steve Zissou (2005), and The Grand Budapest Hotel (2014), cel din urmă deschizând ediția cu numărul 64 a Festivalului și obținând în anul respectiv Ursul de Argint al Marelui Juriu (Silver Bear Grand Jury Prize). „Sunt extrem de încântat că Wes Anderson va da din nou startul Competiției de la Berlinale”, a declarat Kosslick.
Trofeele râvnite
Ca și până acum, râvnitele trofee pentru care concurează fílmele din Competiția Oficială a Festivalului Internațional de Film de la Berlin sunt Ursul de Aur pentru cel mai bun film și Ursul de Argint, care se acordă la mai multe categorii, și anume pentru cea mai bună regie, cel mai bun actor, cea mai bună actriță, cel mai bun scenariu. În plus, se oferă un Urs de Argint pentru contribuție artistică deosebită într-unul din domeniile: imagine, montaj, muzică, scenografie sau costume, alături de alte două premii speciale, Ursul de Argint Alfred Bauer pentru un film care deschide noi perspective și Ursul de Argint al Marelui Juriu. Și nu în ultimul rând, an de an se oferă de către juriul internațional un Urs de Aur Onorific pentru întreaga carieră artistică. Pe parcursul celor 67 de ediții de până acum, Ursul de Aur onorific l-au primit artiști ca Milena Canonero, Wim Wenders, Sophia Loren, Gregory Peck, Meryl Streep s.a.
Printre filmele selectate în competiția oficială figurează anul acesta și debutul în lung metraj al regizoarei Adina Pintilie, prima regizoare din România care intră în competiția pentru un Urs de Aur la Berlin. Filmul Touch Me Not (Nu mă atinge), care va avea premiera mondială în cadrul Festivalului, se vrea a fi o radiografie a conceptului de intimitate, încă învăluit în zeci de tabu-uri, după cum lasă să se înțeleagă însăși regizoarea. „Filmul este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute pe care le avem despre intimitate, ca aspect fundamental al existenței umane”, a comentat Adina Pintilie cu ocazia selectării filmului la Berlinale 2018.
Juriul este pregătit!
Președintele juriului internațional care va decide câștigătorii de la Berlinala 2018 este cineastul german Tom Tykwer, vechi prieten al Festivalului și totodată un bun cunoscător al acestuia, regizor, scenarist, producător și compozitor de muzică de film, care a bifat numeroase participări cu succes la Berlin încă din anul 1992. Tykwer este cunoscut pentru filme ca Run Lola Run (1998), Perfume: The Story of a Murderer (2006), după romanul Parfumul de Patrick Süskind sau Cloud Atlas (2012), avându-i în distribuție pe Tom Hanks și Halle Berry. Printre membrii juriului care acordă un premiu special pentru cel mai bun lungmetraj de debut se numără anul acesta și Călin Peter Netzer, regizor român foarte apreciat și iubit la Berlinale, participările sale de până acum în Competiție cu filmele Poziția copilului (2013) și Ana, mon amour (2017) fiind răsplătite cu Ursul de Aur, respectiv Ursul de Argint pentru montaj.
Secțiuni și speranțe
Pe lângă competiția oficială, Berlinala 2018 găzduieşte şi alte secţiuni importante, fiecare cu un focus special: Panorama (filme originale, care îşi au premiera în cadrul festivalului), Berlinale Shorts (scurt-metraje), Generation (filme pentru tineri), Berlinale Specials (producţii şi personalităţi inedite), Perspektive Deutsches Kino (filme regizate de tineri regizori germani), Hommage (omagiu unor personalităţi marcante din cinematografia internaţională), Retrospektive (filme celebre în retrospectivă); Culinary Cinema se învârte în jurul unei tematici care are în prim-plan gastronomia, plăcerea culinară și mediul înconjurător. În secțiunea Forum, care se axează pe producţii avangardiste şi experimentale, este prezent și filmul Fotbal infinit al regizorului Corneliu Porumboiu, un film artistic clădit pe o bază de film documentar, prezentând povestea fascinantă a unui funcționar de provincie care și-a propus să schimbe regulile celui mai iubit sport din lume. Pornit de la o accidentare pe terenul de joc, trecând prin povești de viață impresionante și ajungând până la o introspecție cu profunde nuanțe filozofice, dialogul lui Porumboiu cu Laurențiu Ginghină se poate traduce printr-o alegorie a vieții cu valențe multiple, demnă de analizat și comentat.
Programul complet al Festivalului ca și lista oficială cu invitații de onoare la Berlinale 2018 sunt anunțate la Berlin în cadrul unei conferințe internaționale de presă, în data de 6 februarie. Vom fi prezenți și noi la Festivalul Internațional de Film de la Berlin cu acreditare de presă și vă vom ține la curent cu desfășurarea evenimentului. Pentru informații la cald din perioada Festivalului, accesați rubrica „Cooltura” și pe pagina de internet a Revistei, la http://revistaconstiinta.ro/cooltura/.
- Râvnitele trofee pentru care concurează fílmele din Competiția Oficială a Festivalului Internațional de Film de la Berlin sunt Ursul de Aur pentru cel mai bun film și Ursul de Argint, care se acordă la mai multe categorii,
- Se oferă Ursul de Argint pentru contribuție artistică deosebită într-unul din domeniile: imagine, montaj, muzică, scenografie sau costume, alături de alte două premii speciale, Ursul de Argint Alfred Bauer pentru un film care deschide noi perspective și Ursul de Argint al Marelui Juriu.
- An de an se oferă de către juriul internațional un Urs de Aur Onorific pentru întreaga carieră artistică.