Glamour, inedit şi multă fantezie - Spectacole actuale la Berlin-Dr.phil. Cătălina Ene Onea 16.12.2016

Despre scena de spectacole din Berlin, acest „mecanism viu”, ale cărui rotiţe par că se învârt fără oprire, căci oferta pentru timpul liber este foarte bogată şi variată, am mai scris şi cu alte ocazii. Continuăm aici periplul, amintind câteva dintre spectacolele remarcate în ultimele luni.

Oamenii albaştri

Multă lume a auzit poate de Blue Man Group (trad. Grupul Oamenilor Albaştri), care încântă publicul de toate vârstele, oriunde ajunge în lume. Ideea show-ului le-a aparţinut prietenilor Matt Goldman, Phil Stanton şi Chris Wink, care în urmă cu 25 de ani, într-un mic teatru din New York, au adus pe scenă pentru prima dată personajele cu feţe albastre într-un spectacol pe care l-au vrut „altfel”, trezind mai întâi reacţii variate, sfârşind însă în timp prin a câştiga multiple premii în Statele Unite şi mai apoi recunoaşterea internaţională. „O explorare euforică de artă, muzică şi tehnologie”, aşa este introdus conceputul acestui show, de care     s-au bucurat deja 35 de milioane de spectatori din întreaga lume, şi care în prezent se pune în scenă în 15 ţări. Premiera europeană Blue Man Group a avut loc în capitala Germaniei, în anul 2004. Astăzi, spectacolul poate fi urmărit live în fiecare zi de marţi până duminică în Stage Bluemax Theater am Potsdamer Platz din Berlin, un loc amenajat special pentru    show-ul oamenilor albaştri, vizitat săptămânal de mii de spectatori din întreaga lume.

În lumea umbrelor

La sfârşitul lunii iulie a avut loc la Admiralspalast Berlin avanpremiera mondială a spectacolului Shadowland 2.  Compania americană de dans Pilobolus a cunoscut încă de acum câţiva ani succesul internaţional cu programul Shadowland (trad. lumea umbrelor), o combinaţie foarte reuşită de dans, acrobaţie şi un joc de umbre, magistral realizat din siluete umane sau forme special confecţionate pentru show, de altfel şi punctul de atracţie al programului. Shadowland 2. The New Adventure, imaginat de echipa creativă Pilobolus în colaborare cu muzicianul David Poe, autorul Steven Banks (printre altele creatorul figurii de desene animate SpongeBob) ş.a., urmăreşte povestea unei păsări cu valenţe magice, care   într-o lume a viitorului este salvată de la moarte de o pereche de tineri, ce îşi începe astfel aventura vieţii, plină de fantezie şi mister. Două ore care te scot din ritmul cotidian şi te proiectează într-o lume ca de basm, în care totul devine posibil – aşa s-ar putea sintetiza în doar câteva cuvinte frumoasa experienţa Shadowland 2. Turneul 2016/17 continuă şi în prima parte a anului viitor, cu spectacole la Hanovra, Geneva sau Stuttgart. Pentru detalii suplimentare despre program şi bilete, accesaţi www.semmel.de/shadowland-2-tour-2016-2017.

Malakhov şi prietenii

La început de septembrie, tot pe scena cochetă de la Admiralspalast, a avut loc spectacolul  Malakhov & Friends - Classic & Modern, o gală de balet organizată de dansatorul rus Vladimir Malakhov, foarte cunoscut şi apreciat de publicul berlinez mai ales din perioada în care a condus Baletul de Stat din Berlin. Printre „prietenii” invitaţi de Malakhov s-au numărat staruri de renume mondial ca Diana Vishneva, Lucia Lacarra şi Marlon Dino, dar şi tineri dansatori la început de carieră, ca Julia Stepanova şi Denis Rodkin de la Baletul Bolschoi din Moscova. Malahkov însuşi a prezentat alături de Diana Vishneva  de la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg un balet modern şi stilizat, „The old Man and Me” al coregrafului olandez Hans van Manen, considerat la ora actuală unul din cei mai importanţi coregrafi contemporani. Toate numerele s-au bucurat de aprecierea unui public avizat, cunoscător, care nu se lasă uşor impresionat. Puţin dezamăgitor a fost totuşi faptul că marele Malahkov şi-a făcut apariţia pe scenă de-abia la finalul spectacolului, în ultimul dans al serii, iar imediat după a prezentat un scurt speech de mulţumire adresat sponsorilor şi organizatorilor spectacolului, luându-şi totodată la revedere de la spectatori, şi nemailăsând astfel ocazia unui eventual bis, pe care publicul l-ar fi cerut cu siguranţă de la el.

Explosive Live!

David Garrett, violonist de renume mondial, specializat în genul cross-over (v. şi articolele din luna iulie 2015, respectiv mai 2016), ne anunţa încă de anul trecut despre turneul său Explosive Live!, care se voia a fi ceva complet nou, inovator. După un an şi jumătate de pregătire, 5 milioane de euro investite în producţie, şi – după cum declară Garrett însuşi – multe nopţi nedormite, a început în luna noiembrie mult-promovatul turneu. Biletele s-au epuizat cu luni înainte, iar aşteptările publicului au atins cote maxime, promise fiind nici mai mult nici mai puţin: un concert cu band personal şi orchestră filarmonică (Filarmonica din Frankfurt), un repertoriu nou (piese clasice reinterpretate, dar mai ales bucăţi pop, rock, Rock 'n' Roll, jazz, rearanjate pentru vioară, alături de numeroase compoziţii personale ale lui D.G. de pe ultimul său album intitulat „Explosive”), şi o scenă rotativă, cu un joc de laser şi de lumini, cum nu s-a mai făcut până acum la un concert de vioară. Iar promisiunile nu au fost încălcate! În seara de 26 noiembrie 2016, David a concertat în Mercedes-Benz Arena din Berlin, reuşind să entuziasmeze 17 000 de spectatori într-o sală umplută până la refuz. Ropote de aplauze şi bătăi cu picioarele în pardoseală au încununat prestaţia impecabilă a muzicianului şi show-ul său special. S-a scris după spectacol şi despre unele probleme cu sunetul, acestea nu au părut însă să fi deranjat publicul larg, care a savurat fiecare bucată muzicală din concert, de la Ceaikovski până la Prince, Whitney Houston şi chiar muzica din filmul Zorba Grecul, toate interpretate de Garrett pe Stradivarius-ul său de colecţie. La cererea publicului, David Garrett se va întoarce la Berlin cu acest program şi în data de 28 aprilie 2017. Biletele pot fi deja procurate pe www.myticket.de.

O poveste cu „glamour”

Actualul spectacol de la Friedrichstadt-Palast, cea mai cunoscută adresă de varietăţi din fostul Berlin de Est, astăzi un nume inconfundabil în peisajul european de spectacole, este o poveste cu „glamour”. THE ONE Grand Show (concept şi regie Roland Welke), o călătorie artistico-muzicală în căutarea persoanei potrivite (The One), impresionează nu numai prin costumele marca Jean Paul Gaultier, create special pentru această producţie, cei peste 100 de dansatori şi artişti din 26 de naţiuni, ci şi prin mijloacele de realizare scenică, ce ţin parcă de o lume a viitorului. O scenă care se crapă în 11 bucăţi, învăluită în zeci de lumini şi umbre, atent calculate şi puse în valoare, reconstruind cele patru elemente fundamentale  –apă, foc, aer, pământ–, permite să prindă contur clar un concept de spectacol fresh şi îndrăzneţ, care uimeşte şi fascinează în acelaşi timp. Deconstrucţia unor imagini şi scene clasice de varietăţi punctează actualitatea show-ului şi dă tonul pentru o nouă direcţie în spectacolele de profil. Doar soliştii vocali, în special solista principală (gurile rele ar putea spune că a şi falsat pe alocuri), nu s-au ridicat cu prestaţia lor la înălţimea celorlalte numere prezentate în seara de 24 noiembrie. Mai este însă timp de îmbunătățire în acest sens, show-ul rămânând „vedeta” Friedrichstadt-Palast Berlin până în iunie 2017.

Cabaret medicinal

Initial - Die Absolventen-Gala: promoţia 2016 a Şcolii de Artişti de varietăţi „Staatliche Artisten Schule Berlin”, de 60 de ani unică în Germania, şi-a prezentat programul de absolvire la Wintergarten Varieté Berlin în seara de 20 septembrie.  Devenit deja o tradiţie, din 2004 „examenul de absolvire” al tinerilor artişti atrage un public larg şi variat, fiind prezentat sub forma unui turneu prin diferite oraşe germane. Am admirat în special seriozitatea şi hotărârea absolvenţilor, care promit să ajungă veritabile staruri de varieté şi acrobaţie.

Simpaticul medic şi moderator TV Eckart von Hirschhausen şi-a propus să facă medicina accesibilă publicului larg. În emisiunile sale de televiziune, ca şi în numeroasele sale cărţi, ţelul urmărit rămâne acela de a prezenta cu umor şi pe înţelesul tuturor diverse teme ce ţin de sfera medicinii. În prezent, Dr. Hirschhausen este în turneu prin Germania, în noul său show live, Wunderheiler, el combinând cele două pasiuni personale: medicina şi magia. „Cabaret medicinal” se pare că se numeşte genul programului prezentat, în care publicul asistă printre altele şi la o operaţie mai puţin obişnuită: apendicele apare ca prin minune, în urma unui truc de magician…

Grădină de Crăciun

Până în 31 decembrie, în sala mică de la Admiralspalast, este prezentată istoria Berlinului în cadrul unei „expoziţii” inedite, alcătuite din picturi cu… nisip. Sub conducerea Natalyei Netselya, cunoscută publicului german şi prin participarea în anul 2010 la concursul „Supertalent” (echivalentul emisiunii „Românii au talent”), mai mulţi artişti plastici aduc un omagiu oraşului Berlin, creând din nisip, chiar sub ochii publicului, o galerie de imagini, care rămân impregnate în memoria privitorului, chiar dacă ele nu se menţin pe ecranul de proiecţie mai mult de câteva clipe. Aşa ia naştere primul teatru german cu nisip, intitulat Berlin, ick liebe Dir.

Ca în fiecare an în prag de Sărbători, cunoscutul circ german Roncalli vine la Berlin cu un nou program de Crăciun. Anul acesta, Weihnachtscircus Roncalli îşi deschide porţile în Arena Tempodrom între 16.12.2016 - 2.1.2017. Pentru două spectacole speciale, în seara de Revelion şi în prima zi a Anului Nou, artiştii circului pregătesc un show comun cu Deutsches Symphonie Orchester (dirijor Martyn Brabbins, solist la violoncel Nicolas Altstaedt).

După un succes fulminant în Marea Britanie, ideea unei „Grădini de Crăciun” a ajuns anul acesta pentru prima oară şi în Germania. La Grădina Botanică din Berlin s-a deschis pe 18 noiembrie Christmas Garden 2016 - o metamorfoză a parcului botanic într-un tărâm de basm, scăldat în luminiţe, ornamente cu tematică de iarnă sau figuri de sezon în 3D. Până în 1 ianuarie vor stărui aici cele peste un milion de beculeţe de Crăciun, 3000 de ghirlande luminoase şi 23 de instalaţii colorate, oferind un refugiu de la tumultul vieţii de metropola aglomerată, un răgaz pentru trup şi suflet, transformând serile de dinainte de Sărbători în mici oaze de linişte, lumină şi bucurie. Crăciun Fericit!

De același autor