KunstKooperative Berlin: Muzică, teatru, film, dans, performance și literatură sub un singur acoperișDr.phil. Cătălina Ene Onea 10.08.2018

Peisajul cultural-artistic berlinez este o sursă vie de multiculturalism și interdisciplinaritate și totodată un exemplu clar de contopire de genuri și spații aparent contradictorii. Numeroase foste incinte industriale, la origine fără nici o legătură cu aria de cultură, au fost transformate după căderea Zidului în spații dedicate frumosului și artelor, ceea ce evidențiază încă o dată spiritul metropolei de pe Spree ca liant între vechi și nou, industrial și artistic, vintage și hip(ster).  După uzina devenită centru cultural la ufa Fabrik Tempelhof, fabrica de cultură Kulturfabrik Moabit sau berăria culturală Kulturbrauerei Prenzlauer Berg, Berlinul se bucură acum și de o „cooperativă artistică“ sub numele de KunstKooperative, un proiect pornit dintr-o colaborare românească fructuoasă.

Niculescu și Kiriac – o echipă de succes

În anul 2010 s-a alăturat echipei de la Studio Niculescu – inițiat de către pianistul român Cristian Niculescu în incinta unei foste fabrici de ciocolată din cartierul cosmopolit Kreuzberg (v. articolul din luna iunie a.c.) – actorul Jon Kiriac, originar din Timișoara și recent revenit la Berlin după finalizarea studiilor de actorie la Graz, în Austria. Actorul, astăzi în vârstă de 35 de ani, a ajuns pentru prima dată la Berlin în anul 2005, pe atunci ca proaspăt absolvent al liceului german „Nikolaus Lenau“ din Timișoara, student la actorie și filozofie, cu scopul de a studia actorie la o școală de stat din spațiul germanofon; a fost în scurt timp admis la Universität für Musik und darstellende Kunst din Graz, unde a rămas până în 2009. Niculescu și Kiriac s-au cunoscut la un eveniment la Ambasada României din Berlin, în cadrul unui proiect comun cu Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“, la care Ionuț – așa îi spun prietenii români – era invitat cu spectacolul Suferințele tânărului Werther, de Goethe. Din dorința de a lărgi spectrul artistic al Studioului și de a face posibilă interferența cu alte arte, cei doi artiști au dat rapid o direcție interdisciplinară programului cultural din fosta fabrică de ciocolată, prin spectacolele propuse punând din ce în ce mai mult accentul pe un caracter sincretic.

Interdisciplinaritate și interculturalitate

Inițial s-au desfășurat în paralel seri de muzică clasică și de teatru, iar după o perioadă s-au dezvoltat și proiecte mai ample, care au atras ușor-ușor artiști din diferite domenii. Printre multele activități de succes desfășurate de-a lungul timpului se numără și dramatizarea Sonatei Kreutzer, de Tolstoi, cu muzică în compoziția pianistului român Victor Nicoară – un proiect interdisciplinar de muzică clasică și modernă, teatru și performance în producție proprie Jon Kiriac, punerea în scenă în regim multimedia a nuvelei Nuntă în cer, de Mircea Eliade sau Festivalul Caragiale 100 din anul 2012, realizat în colaborare cu regizoarea Estera Stenzel și cu Ambasada României la Berlin. Pentru acest festival echipa de actori din care a făcut parte și Kiriac a prezentat piese ale lui Ion Luca Caragiale în versiune bilingvă, unele texte, ca de exemplu O scrisoare pierdută – care a fost jucată cu această ocazie și la Ambasadă, respectiv pe scena prestigioasă de la Admiralspalast – fiind traduse din nou în limba germană chiar de echipa organizatoare. Tot cu prilejul Festivalului care a marcat Anul Caragiale, s-au produs după scrierile marelui dramaturg și trei filme de scurt-metraj, și anume Bubico, Bacalaureat și Cum se înțeleg țăranii (împreună cu actorul Sabin Tambrea).

Un altfel de „cooperativă“…

Iar din 2017 putem vorbi și de lansarea oficială a brand-ului „KunstKooperative“, care adus cu sine un suflu nou, susținut de un ‚boom‘ de spectacole și manifestări din cele mai variate: muzică, teatru, film, dans, performance și literatură se îmbină astăzi armonios sub marca originală KunstKooperative Berlin, și anume un fel de cooperativă de artă modernă, numele sugestiv ales făcând cu ochiul iubitorilor de ironie și aluzii subtile. Din evenimentele de amploare care au avut loc în ultimele luni ar fi de menționat: Turneul trupei de teatru „Auăleu“ din România; Colaborarea cu Volkstheater Rostock, care a culminat cu o avanpremieră la KunstKooperative; Premiera unui proiect original al artistei Vanessei Vadineanu sub formă de  instalație de operă; Cooperarea cu „Diaspora Civică Berlin“, marcată de Festivalul de Film documentar politic Cine Civitas și seara de întâlnire cu scriitorul și caricaturistul Dan Perjovschi; Lansarea de carte a Ilincăi Florian (Als wir das Lügen lernten, roman prezentat și la Târgul de Carte de la Leipzig de anul acesta, la care România a fost țară invitată de onoare); Un maraton de dans organizat cu ocazia Zilei internaționale a dansului, împreună cu coregraful Sergiu Matis – Artist in Residence pentru o săptămână; Serile experimentale de muzică, dans și actorie 2 pieces&karaoke ș.a., toate proiecte interdisciplinare, menite să atragă un public cât mai larg și să deschidă apetitul pentru diferite sfere artistice în interferență.

A.D. 2018

În prezent, de ceea ce înseamnă KunstKooperative, de la planificarea programului și invitarea artiștilor, până la detaliile tehnice care trebuie puse la punct pentru ca spectacolele să se poată desfășura în cele mai bune condiții, se ocupă în special Jon Kiriac, actualmente actor, regizor și producător freelance la Berlin. De asemenea, Ionuț produce și regizează multe din producțiile de la KunstKooperative, iar în paralel se implică și în diverse proiecte personale, atât de teatru (a avut de-a lungul timpului colaborări cu Deutsches Staatstheater Timișoara, Schaupielhaus Graz,  Stadttheater Klagenfurt, Staatstheater Kassel, Schauspielhaus Viena sau Nationaltheater Luxemburg), cât și de film și televiziune (a jucat în mai multe filme difuzate la televiziunea națională germană), reclame sau cărți audio. În plus, joacă în serialul web Die Schnäppchenjäger, pe care îl și produce, o comedie centrată pe personajele a doi prieteni într-o goană permanentă după chilipiruri, și are în pregătire un thriller în limba engleză, la care va începe filmările în luna august.

Și pentru vara 2018 la KunstKooperative ni se pregătesc surprize culturale, pe care le așteptăm cu interes. Programul complet și prezentarea detaliată a proiectelor se găsesc actualizate permanent pe pagina de internet www.kunstkooperative.com.

De același autor