Oktoberfest - cea mai mare sărbătoare populară din lumeDr.phil. Cătălina Ene Onea 10.10.2017

Oktoberfest este în zilele noastre o sărbătoare tradițională germană, cunoscută la nivel internațional. Nu numai în Germania, țara de unde provine, ci și în multe alte locuri de pe glob (inclusiv în România) se organizează în mod constant la început de toamnă așa-numita „sărbătoare a lunii octombrie“, cu bere, Brezn, Hendl sau Dirndl. Dar câtă lume mai știe oare cum a început, de fapt, această tradiție și care erau semnificațiile inițiale?

Primul Oktoberfest s-a organizat la München, capitala landului german Bavaria, în anul 1810, cu ocazia căsătoriei prințului Ludwig I de Bavaria cu prințesa Therese de Sachsen-Hildburghausen. Ideea i-a aparținut unui subofițer din Garda Națională Bavareză,  care a venit cu propunerea de a marca fericitul eveniment prin organizarea unei curse de cai, sugestie îmbrățișată cu mare încântare de regele Max I, cel care a poruncit imediat organizarea cursei. Astfel, în data de 17 octombrie 1810, la numai cinci zile după nunta regală, a avut loc în cinstea noii perechi cursa de cai dorită de rege. Totul s-a desfășurat pe o câmpie întinsă de la marginea orașului, cunoscută astăzi ca Theresienwiese, după numele soției moștenitorului Bavariei. Serbarea a fost un succes fulminant, din 40 000 de locuitori ai orașului la momentul respectiv au participat aproape 30 000, așa că în anul următor s-a organizat din nou, de data aceasta cu o durată de două zile. Și așa a început tradiția de pe Theresienwiese, supranumită pe scurt, în dialect bavarez,  dWiesn.

În anul 1819 organizarea evenimentului este preluată de municipalitate, ceea ce face ca serbările lunii octombrie să capete un caracter popular, atrăgând din ce în ce mai mulți comercianți și totodată caruseluri pentru copii. Statuia Bavariei, protectoarea sărbătorii, este dezvelită în anul 1850, iar în 1881 se deschide prima rotiserie, puiul la rotisor, Brathendl, rămânând până în ziua de azi mâncarea tradițională la Oktoberfest. Spre sfârșitul secolului al XIX-lea se aduc din ce în ce mai multe corturi și chioșcuri de bere, iar la cererea mare a publicului și ansambluri muzicale.

În secolul al XX-lea, pe perioada marii inflații din anii `20, ca și pe timpul celor două războaie mondiale și în era postbelică, Oktoberfest nu se mai organizează de aceeași anvergură, fiind înlocuit cu serbări de toamnă mai mici. Iar după cel de-al Doilea Război Mondial se renunță la tradiția cursei de cai, singurele excepții fiind serbările aniversare din 1960 respectiv 2010.

Astăzi, Oktoberfest a ajuns să fie cea mai mare sărbătoare populară din lume, care atrage, de regulă, până la 7 milioane de vizitatori de pe toate continentele în fiecare an. Întreaga Theresenwiese este acoperită de corturi în care se petrece până dimineața cu muzică pop, șlagăre germane și dans pe mesele de lemn. Din 2005 însă, s-a introdus o nouă regulă: până în ora 18 în corturi se ascultă muzică bavareză cu instrumente de suflat, ceea ce creează o atmosferă de sărbătoare mai liniștită, cunoscută ca „ruhige Wiesn“, favorabilă și familiilor cu copii sau oaspeților mai în vârstă.

În fiecare an Oktoberfest se deschide oficial cu strigătul  „O'zapft is!“ (S-a dat cep!). În mod tradițional primarul general al capitalei bavareze vine și dă cep cu un ciocan mare din lemn la primul butoi de bere, obicei care datează din anul 1950. Tot în mod tradițional, la Oktoberfest se merge în Dirndl (portul feminin popular bavarez) și Lederhosen, pantalonii scurţi de piele (denumiți în Bavaria şi Krachlederne), care se moştenesc de la o generaţie la alta. Anul acesta Oktoberfest a avut loc pentru a 184-a oară la München, între 16 septembrie și 3 octombrie. De asemenea, și în alte orașe germane s-au ridicat corturi cu atmosferă tipică de Oktoberfest. Au fost peste șase milioane de vizitatori, care au consumat în total aproximativ șase milioane de litri de bere… Iar la finalul zilei de 3 octombrie, chiar în Ziua Reunificării Germaniei, a răsunat urarea tipică de rămas bun: „Pfiat Eich“ - La revedere, pe anul viitor!

De același autor