Români și românce la South East European Film Festival BerlinDr.phil. Cătălina Ene Onea 16.06.2017

Cu o invitație la a simți pulsul continentului european … așa s-a deschis pe 25 mai a.c. cea de-a doua ediție a Festivalului de Film Sud-Est European la Berlin, chiar în incinta Ambasadei României din Republica Federală Germania.

Cultură, tradiţii şi plăcinte

Domnului Ambasador Emil Hurezeanu i-au aparținut primele cuvinte în cadrul SEEFF 2017, primirea a fost una călduroasă, iar recepția de deschidere  selectă, apreciată de oaspeți de vază, diplomați, profesori, oameni de cultură și cineaști din Europa de Sud-Est și nu numai. A doua zi, țara noastră a organizat (ca și la ediția de anul trecut) un stand remarcabil în cadrul StreetFoodMarket, un punct important în programul Festivalului, menit să joace rolul unei călătorii culinare prin cultura și tradițiile țărilor participante. Cu mare bucurie am vorbit și personal cu oameni de toate vârstele și de diferite origini, le-am povestit despre România și despre limba română, i-am invitat să viziteze plaiurile mioritice, oferindu-le hărți și pliante, și le-am umplut farfuriile cu sarmale, plăcinte și cozonac, de care nu se mai puteau sătura… Succesul celor două momente i s-a datorat în mare parte și domnului profesor Iulian Costache, consilier pe probleme culturale la Ambasada României, cel care s-a făcut responsabil de buna comunicare și colaborare cu organizatorii Festivalului.

Proiectul studenţesc Două lozuri

Însă cea mai importantă contribuție românească în festival a fost participarea consistentă la nivel de filme, artiști și cineaști.  Regizorul Paul Negoescu, alături de soția sa, Ana Negoescu, regizor de imagine, au fost prezenți la Cinematograful Babylon din Rosa-Luxembrug-Platz la proiecția filmului lor Două lozuri, în premieră în Germania, care a intrat în competiția oficială, alături de alte 14 filme din Moldova, Cipru, Macedonia, Serbia, Bosnia, Kosovo, Albania, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Croația, Slovenia, Muntenegru și Turcia. La film s-a râs și s-a aplaudat, iar după scurta rundă de întrebări și răspunsuri am avut ocazia să îi însoțim pe Ana și Paul la o plimbare prin Berlin, să stăm puțin de vorbă cu ei despre film, despre carierele lor, dar și despre situația cinematografiei românești la ora actuală. Paul a făcut parte din grupul de lucru la noua lege a cinematografiei, iar referitor la recenta respingere a ordonanței aferente de către Camera Deputaților, ne-a mărturisit cu un semioftat: „Suntem dezamăgiți, dar o vom lua de la capăt”. E admirabil să vezi oameni tineri care luptă pentru valorile în care cred, și care, după cum înșiși declară, nu vor să se lase intimidați de  niște mecanisme (în)vechi(te).

Carismatică și remarcabilă a fost fără doar și poate prezența maestrului Ion Caramitru, căruia i s-a decernat premiul „Actorul Festivalului”. Sala de recepție a Ambasadei României a fost invadată de ropote de aplauze care au răsunat îndelung (în ciuda acusticii proaste) atunci când, în nume de mulțumire pentru premiul primit la ceremonia de deschidere a celei de-a doua ediții SEEFF la Berlin, Caramitru a recitat din Eminescu în limba engleză. Marele actor a rămas la Berlin pe toată durata festivalului, la premiera filmului românesc intrând în dialog direct cu regizorii și mărturisind că dacă știa de proiectul filmului Două lozuri – proiect studențesc la școala privată de actorie a celor trei actori principali (A. Papadopol, D. Bucur și D. Boguță), filmat în doar 15 zile, cu un buget de 30.000 Euro –, ar fi fost dispus să se implice și personal, cel puțin la nivel financiar. Cu mare bucurie acceptăm invitația domnului Caramitru de a merge la un spectacol la (noul) Teatru Național din București, care se pare că după renovare atrage și mai mulți iubitori de artă dramatică în sălile sale.

Cultura care ne uneşte

Am cunoscut-o la festival și pe Laura Mega, o alta româncă din branșa cinematografică, producătoarea filmului Dimineața care nu se va sfârși, peliculă ce a reprezentat în festival Ciprul, dat fiind faptul că alături de soțul ei, Ciprian Mega, regizorul filmului, Laura trăiește acolo de multă vreme. Are o familie frumoasă și veselă și emană bunătate și liniște prin privire și glas. Nu s-a enervat nici când organizatorii au omis să îi spună că i-au schimbat rezervarea la hotel, și în miez de noapte nu a mai putut intra în camera în care avea toate lucrurile personale... „De ce sa mă enervez? Celălalt hotel era foarte frumos”, ne-a spus ea zâmbind.

South East European Film Festival Berlin, o continuare  a festivalului cu același nume de la Paris (care există încă din 2011 și care anul acesta s-a desfășurat între 31 mai și 3 iunie), s-a născut din colaborarea cu succes a regizorului german Harald Siebler, directorul festivalului, cu scriitorul Jordan Plevnes, fondatorul și rectorul Universității de Arte ESRA Paris-Skopje-New York, inițiatorul și președintele SEEFF Paris. Plevnes trăiește de aproape 30 de ani în Franța, având colaborări cu importante instituții culturale, printre care și cu Universitatea Sorbona, și se implică activ în promovarea valorilor culturale ale țării sale de origine, Macedonia. Așa a apărut, de altfel, și ideea acestui festival de film, axat pe zona de Sud-Est a Europei, dar care este departe de a fi un simplu festival regional. Multiculturalismul este principalul aspect care caracterizează evenimentul, întâlnirile directe cu reprezentanții țărilor participante, atât prin rundele de Q&A de la finalul proiecțiilor, cât și prin contactul unu la unu cu organizatorii sau artiștii, foarte ușor de obținut în cadrul intim creat de festival, marcând importante schimburi interculturale.

Entuziasm, talent şi frumuseţe

Cele patru zile de SEEFF Berlin 2017 s-au tradus în fapt prin 96 de ore pline de entuziasm, pasiune și implicare. Punerea în scenă nu ar fi fost posibilă fără o echipă de voluntari agili, tineri și motivați, care au preluat sarcini diverse, de la așteptarea oaspeților la aeroport și până la aranjarea meselor de la StreetFoodMarket și multe altele. În linia întâi s-a aflat… tot o româncă: Viviana Blihoghe a preluat și anul acesta sarcini de coordonare a echipei de voluntari, etalându-și cu măiestrie cunoștințele excelente de limba engleză și experiența în domeniul organizării de evenimente culturale la nivel internațional.

Și nu numai oameni din Europa au lucrat cu bucurie pentru realizarea acestei ediții de festival. Fotograful de origine braziliană Pedro Fredo a deschis Festivalul cu o expoziție în continuarea celei de anul trecut. La ediția inaugurală Fredo a prezentat „locuri balcanice” din Berlin, acum el concentrându-se pe oamenii din spatele acelor locuri. Astfel a prins contur expoziția „Faces behind the traces”, care a putut fi vizitată la Cinema Babylon din 13 până în 28 mai.

Juriul internațional SEEFF Berlin 2017, format din Manfred Eichel (Germania), Nela Lucic (Bosnia-Herțegovina/Italia) și Lorand Balazs (Ungaria), a fost secondat de un juriu compus din tineri cineaști din țările participante. Marele câștigător a fost desemnat filmul Kills on Wheels (Ungaria, 2016), care se pare că a convins juriul internațional atât prin subiect și realizare, cât și prin jocul deosebit al unor tineri cu dizabilități, fără studii de actorie.

Programul SEEFF Berlin 2017 și lista completă a câștigătorilor se găsesc pe www.seeff.de

*Fotografii realizate de Anamaria Reyes-Stan

De același autor