Spotlight Romania - FilmFestival Cottbus 2022: Filme românești și întâlniri de limbă și cultură română la Cottbus, în GermaniaDr.phil. Cătălina Ene Onea 14.12.2022

Trenul regional RE2, care pleacă din Berlin spre Cottbus din oră în oră, se leagănă pe șinele din Spreewald (pădurea râului Spree, cel care trece prin capitala Germaniei), îngânând un calm apel la liniște și liniștire. Fără semnal constant de telefon sau internet, doar tu cu gândurile tale, fără vagon restaurant sau bistro, doar tu cu apa și gustarea din dotare, odată ce te apropii de Cottbus, ești parcă mai aproape de tine. La doar 100 de km de forfota cosmopolitului Berlin, micul orășel german atestat documentar la 1156, păstrând și astăzi un flair medieval, și în care mai trăiește încă o parte din minoritatea sorbilor în Germania (de aceea pe plăcuțele cu nume de străzi sau clădiri se întâlnesc inscripții bilingve), se transformă de multe ori într-un portal spre o altă lume: tumultul metropolei dispare, agitația se estompează, cadența pașilor scade, până și ritmul inimii încetinește, oferindu-ți astfel răgazul unei respirații în plus.

În ritm de film

În perioada 8-13 noiembrie 2022, orașul a pulsat fără doar și poate în ritmul Festivalului de Film de la Cottbus, unul din cele mai importante festivaluri de film est-european, având anul acesta o secțiune dedicată cinematografiei românești. Sub numele Spotlight Romania s-au prezentat în festival filme românești menite să arate diversitatea de genuri care caracterizează cinematografia românească actuală, multe dintre ele, atât lungmetraje cât și scurtmetraje, rulând în premieră în Germania (R.M.N, de Cristian Mungiu, Vulturii din Țaga, de Adina Popescu/ Iulian Manuel Ghervas, Imaculat, de Monica Stan/ George Chiper-Lillemark, Spioni de ocazie, de Oana Giurgiu, În numele tatălui, de Vladimir Dembinski, Eu sunt Dorin, de Valeriu Andriuța ș.a.) sau chiar în  premieră internațională (Swamp City, de Bogdan Puslenghea/Ovidiu Zimcea, In Between Home, de Brigitta Kanyaro). De asemenea, filme românești au intrat și în competiția oficială a festivalului, Oameni de treabă, de Paul Negoescu și Metronom, de Alexandru Belc concurând la râvnitele trofee de la FilmFestival Cottbus, frumoasele statuete din sticlă, executate manual de artista Beate Bolender și cunoscute sub numele de Lubina (cuvânt în limba sorbă pentru germ. die „Liebreizende”, care ar putea fi tradus în limba română prin „minunata”, „încântătoarea”). Oana Giurgiu (regizor, producător) a făcut parte din juriul internațional al competiției de lungmetraje, în timp ce Eugen Kelemen (producător, regizor de montaj) a îndeplinit rolul de jurat la secțiunea de scurtmetraje, și aici concurând filme în limba română, ca de ex. Moștenirea, de Marian Frâncuț sau Ce zici? al tinerei regizoare din Chișinău Ioana Vătămanu-Mărgineanu. La secțiunea Specials a rulat în premieră în Germania filmul Nicolae al lui Mihai Grecu. Institutul Cultural Român a fost partener oficial al Festivalului, Cristian Niculescu (director ICR Berlin) și Raluca Doroftei (manager de proiecte culturale la ICR București) fiind prezenți în Cottbus pentru a lua parte la diferite întâlniri, proiecții de film și evenimente desfășurate în zilele de festival.

Festivalul de Film Cottbus 2022 s-a deschis în data de 8 noiembrie la Staatstheater Cottbus cu filmul ucrainean Luxembourg, Luxembourg în regia lui Antonio Lukich  – în care joacă și o interpretă de limbile germană/ ucraineană din Cottbus, Doris Majdanuk –,  iar în contextul situației politice tensionate în Europa de Est, în cadrul festivalului din acest an s-a organizat pe 11 noiembrie Ziua Ucrainei, un format cuprinzând o serie de filme și paneluri de discuție despre situația din țară la ora actuală. A 32-a ediție FFC s-a încheiat în data de 12 noiembrie cu gala de decernare a premiilor, în cadrul căreia a fost proiectat și filmul de scurtmetraj Moștenirea, în regia lui Marian Frâncuț, vădit emoționat să se afle pe scena de la Stadthalle Cottbus.

Safe Place (HR/SI 2022) al regizorului croat Juraj Lerotić a primit Lubina pentru cel mai bun film la FilmFestival Cottbus 2022, cel mai bun regizor a fost desemnat Damian Kocur din Polonia pentru filmul Bread and Salt (PL 2022), în timp ce premiul pentru cea mai bună interpretare i-a revenit actorului român Iulian Postelnicu pentru rolul din fimul Oameni de treabă (RO 2022). Neputând fi prezent personal la Cottbus, Postelnicu a transmis un mesaj video, ținând să mulțumească pentru premiul primit chiar în limba țării de desfășurare a festivalului – în ciuda faptului că el nu vorbește limba germană – , gest primit cu bucurie și admirație de toți cei prezenți la ceremonia de închidere a Festivalului de Film de la Cottbus 2022. Trofeul i-a fost ridicat de regizorul Paul Negoescu, reprezentând echipa filmului la festival alături de Ana Drăghici (regizor de imagine) și Ana Voicu (producător).

Limba română în Cottbus

Printre evenimentele care au alcătuit programul cultural cadru s-a numărat și o întâlnire cu Universitatea BTU Cottbus-Senftenberg – Programul bilingv cu dublă diplomă Germania-România,  specializarea Asistență socială, întâlnire organizată de Universitatea BTU în colaborare cu Festivalul de Film de la Cottbus și cu Institutul Cultural Român în clădirea Bibliotecii Centrale a Universității din Cottbus, considerată la ora actuală una din cele mai frumoase biblioteci universitare din Germania. S-au prezentat cu această ocazie oferta de studiu în limba română din cadrul Facultății de Asistență Socială, Sănătate și Muzică –  incluzând cursuri de limbă, seminarii de cultură și civilizație, workshop-uri și excursii tematice, program de tandem lingvistic –, parteneriatele cu universități și instituții din România, precum și experiențele unor studenți germani din cadrul programului (Tim Lehmann, Luzie Bremer, Arne Stoletzki și Anne Günther), care, spre deliciul publicului prezent în sală și online, au vorbit (și) în limba română. Pe lângă studenții care învață limba română la BTU în programe de cotutelă Germania-România, la evenimentul Rumänisch in Cottbus/ Limba română în Cottbus, desfășurat joi, 10 noiembrie, au luat parte prof. dr. Ulrich Paetzold, prodecanul Facultății de Asistență Socială, Sănătate și Muzică,  PR Juri Mertens din partea Festivalului de Film de la Cottbus, domnul Cristian Niculescu și doamna Raluca Doroftei de la Institutul Cultural Român, jurnalistul german specializat pe teme de limba și cultura română, Bernd Brussig, conf. univ. dr. Claudiu Stefani  de la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia (universitate parteneră cu BTU Cottbus-Senftenberg, alături de Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj), drd. Doinita Grosu, coordonatoarea programului de asistență socială (online). M-am bucurat să mă aflu și eu într-o asemenea selectă companie, în calitate de  profesor de limbă și cultură română/ interculturalitate la BTU Cottbus-Senftenberg, dar și de autor și jurnalist cultural.

Întâlnirea s-a încheiat cu prezentarea în Germania a cărții 33 (eseuri și articole de corespondență culturală România-Germania), volum reunind eseuri și materiale din rubrica de corespondență Cooltura pe care o semnez în Revista Conștiința de la Ploiești, apărut recent la editura Eikon din București, și lansat în lunile septembrie-octombrie 2022 în România, la București (27 septembrie – Librăria Cărturești Verona), Ploiești (4 octombrie – Muzeul de Artă) și Câmpina (6 octombrie – Seratele Culturale Elstar). Cu ocazia lansării cărții la Câmpina, am inaugurat și o căsuță de cărți donată Clubului de Lectură Câmpina –  care poate fi găsită la Școala „A.I. Cuza” de lângă Muzeul „Nicolae Grigorescu”– , proiect despre care am vorbit și la prezentarea cărții în cadrul FFC 2022.

Perspective

Colaborarea dintre Universitatea BTU și Festivalul de Film Cottbus (care sperăm să continue și pe viitor) a început încă din prima parte a anului 2022: în luna iunie, în cadrul programelor culturale care marchează „30 de ani de prietenie și parteneriat România-Germania în Europa”, cele două instituții au invitat la conferința online „Scurtă istorie a filmului românesc/ A Short History of the Romanian Moving Pictures” a Irinei Margareta Nistor, un eveniment care s-a bucurat de un feedback foarte bun din partea publicului din Germania, desfășurat sub patronajul Ambasadei României în Germania, cu sprijinul Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin și cu participarea extraordinară a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, prin momentul muzical live susținut de artistele Ioana-Maria Lupașcu (pian) și Violeta Barac (voce).

A 33-a ediție a Festivalului de Film de la Cottbus este planificată pentru perioada 7-12 noiembrie 2023. Până atunci, organizatorii și toți cei implicați în festivalul de anul acesta vă urează să descoperiți filmele și programele propuse de FilmFestival Cottbus 2022 și să vă bucurați de ele.  Pentru informații suplimentare accesați link-urile de mai jos.

Ne vom revedea cu siguranță și la anul, (tot) în numele lui 33!

____________________

Informații suplimentare:

https://www.filmfestivalcottbus.de/en/

https://www.filmfestivalcottbus.de/de/news/festivalblog-samstag-preisverleihung.html

https://www.youtube.com/watch?v=cZ-8MbPo8hs

https://uzp.org.ro/07/11/2022/romania-prezenta-la-filmfestival-cottbus-2022/

https://berlin.mae.ro/local-news/1510

https://www.librariaeikon.ro/jurnale-corespondenta/1287-33.html

 

 

 

De același autor