Studio Niculescu: Un locaș de artă cu suflet românesc în mijlocul BerlinuluiDr.phil. Cătălina Ene Onea 08.06.2018

Oranienstraße 163, 10969 Berlin: O adresă cu suflet românesc, fixată deja pe harta culturală a capitalei germane, un loc de întâlnire pentru iubitorii de frumos, dornici de a lăsa rutina și cotidianul în urmă, pentru a intra într-o lume nouă, autentică și netrucată, o lume a artelor în dialog.  Studio Niculescu și-a deschis porțile în anul 2003 (inițial sub numele de Schokoladenfabrik, aflându-se în clădirea unei foste fabrici de ciocolată din cartierul berlinez Kreuzberg), la inițiativa pianistului român Cristian Niculescu, un nume cel puțin la fel de cunoscut în Germania ca și spațiul cultural pe care l-a consacrat în inima Berlinului.

Atelierul de muzică

Venit la Berlin la începutul anilor ´90, Cristian Niculescu și-a desăvârșit studiile la Conservatorul din fostul Berlin de Vest - Universität der Künste, și a luat parte la numeroase cursuri de măiestrie cu renumiți profesori și maeștri internaționali. A concertat ca solist pe marile scene ale lumii, în SUA, Japonia, în Peninsula Scandinavă, Franța, Anglia, Austria, Italia și, firește, în Germania, printre altele alături de instituții de renume, cum ar fi Berliner Philarmoniker,  Berliner Symphoniker sau Norddeutscher Rundfunk. Din 2010 este fondatorul și directorul artistic al Festivalului de Muzică de cameră Kammermusiktage Ahrenshoop, desfășurat în fiecare toamnă, în luna octombrie, în micul paradis de la Marea Baltică, Ahrenshoop, parc și rezervație naturală, o adevărată „colonie de artiști”, un spațiu foarte cunoscut pentru artă, o oază de cultură, „un loc de creație și de recreație pentru artiști din lumea întreagă”, după cum îl descrie însuși Cristian Niculescu.

”Concerte de sufragerie”

Gândit inițial ca un spațiu de lucru pentru tânărul pianist care tocmai obținuse viză permanentă de artist liber profesionist în Germania, Studio Niculescu s-a dezvoltat rapid într-un atelier de muzică, spațiul său intim oferind cadrul ideal pentru repetiții cu public sau așa-numite „concerte de sufragerie”, conceptul de „Hauskonzert” având mare tradiție printre melomanii  germani, în general, și berlinezi în special. Astăzi se poate vorbi fără doar și poate de un „locaș de artă”, o scenă deschisă pentru artiști diverși, veniți din toate colțurile lumii, cu un program amplu și variat, ce atrage un public internațional de toate vârstele.  Realizarea unei platforme artistice interculturale și interdisciplinare, a unui mediu propice pentru un dialog între arte – acesta este țelul pe care se clădește conceptul Studioului Niculescu. Printre evenimentele cu tradiție se numără și Niculescu & Friends, un format muzical ce reunește an de an, la început de vară, numeroși artiști, muzicieni de diferite genuri, actori sau dansatori, strânși în incinta fostei fabrici de ciocolată pentru o seară specială între prieteni.

În toiul pregătirilor

Când nu este la Studio, Cristian Niculescu este de cele mai multe ori în turneu sau la festivaluri internaționale; acum se află deja în toiul pregătirii actualei ediții de la Kammermusiktage Ahrenshoop, care se va desfășura anul acesta între 20 - 28 octombrie sub amprenta a 333 de ani de la nașterea lui Bach și a 100 de ani de la moartea lui Debussy, prilejuind încă o dată o întâlnire între mai multe arte: muzică, dans, poezie, operă, alături de cursuri de măiestrie pentru tineri muzicieni, oferite de mari pedagogi și maeștri în diferite domenii – așa arată de cele mai multe ori programul propus de Festivalul de muzică de cameră de la Marea Baltică (www.kammermusiktage-ahrenshoop.de).

Anul centenar în capitalele lumii

La Londra, Paris și  New York, pianistul participă la diferite proiecte dedicate Anului Centenar, cu muzică din Primul Război Mondial, iar în România are apariții dese, atât la Ateneul Român din București, cât și în alte orașe mari, alături de orchestrele multor Filarmonici cunoscute. Împreună cu ensemble contempo și Dinu Lipatti Trio, formații camerale al căror membru fondator este, lucrează la un disc cu piese de muzică de cameră ale lui George Enescu, printre care Trioul editat și transcris de Pascal Bentoiu, Cvintetul cu pian și Lieduri interpretate de Ruxandra Donose, disc ce va fi produs în 2019 la Paris.

”Gândit inițial ca un spațiu de lucru pentru tânărul pianist care tocmai obținuse viză permanentă de artist liber profesionist în Germania, Studio Niculescu s-a dezvoltat rapid într-un atelier de muzică, spațiul său intim oferind cadrul ideal pentru repetiții cu public sau așa-numite concerte de sufragerie – germ. hauskonzert.”

 

 

De același autor