„Opriți-vă și cunoașteți că Eu sunt Dumnezeu!” (Psalmul 45, 10)

Îngerul din noiFizician dr. Sabina Ene 25.04.2023

”Conștienți sau nu, trăim printre îngeri încă din această viață”

Ghioceii, canale energetice de tandrețe, inundând azi lumea sufletelor, azi când pentru fiecare dintre noi, sufletul ne ține inima în mâini și călătorește cu ea, călăuzitor, către dimensiuni superioare, spre o grădină a raiului regăsită.

Înger prins în colivie

Stau la fereastră ca să pot simți respirația zilei în ritmul meu, în ritmul respirației amintirii, când eram cu toții împreună. Singurătatea mă face să încerc un exercițiu de întoarcere în timp, de aducere aminte a vremurilor trecute cu o dobândă de fericire față de fericirea de atunci, cum spunea Părintele Virgil Gheorghiu... Copil fiind, îmi petreceam mult timp cu tata la biserica sa, la slujbe și după, timp în care răsfoiam uimită cărțile de la strană, cu vechime de peste o sută de ani și priveam pictura bisericii, frescele și icoanele, când tata își termina “lucrările de cancelarie”. Îmi plăcea să aud predica de la sfârșitul Sfintei Liturghii ținută de tata, precum și citirea Cazaniei, unde auzeam explicit că sufletul fiecărui creștin are nevoie de comportamentul nostru ca să se poată mântui, și încercam   să-mi închipui cum ar arăta sufletul. De cele mai multe ori, având privirea pe serafimul cu șase aripi pictat pe ușile împărătești ale bisericii tatălui meu, mi-l închipuiam așa, arhanghel aducător de vești bune, păzit în colivia din cutia noastră toracică. Și aveam o nedumerire: mă gândeam că atunci am avea în prefigurarea sufletului un înger, iar al doilea înger ar fi îngerul de la botez, îngerul nostru păzitor de pe umărul drept- deci doi îngeri în lucrarea noastră către mântuire! Cu atât mai mult mulțumim, Doamne!

Înnobilând timpul

Știm că mai avem un înger dăruit de Domnul să aibă grijă de comunitatea în care trăim și un alt înger la căsătorie, la cununia religioasă. Deci putem spune că trăim printre îngeri încă din această viață primită în dar, în care „materia e vasul sufletului, iar sufletul e vasul harului” (Părintele Galeriu) și în care e nevoie să fim preocupați și să ne pregătim pentru viața veșnică, pentru împărăția lui Dumnezeu:

inima ta prinzând îngeri/ printre îngeri/ o notă muzicală/ pe portative mișcătoare/

migrând/ de la ponte rialto/ la cel de cale ferată/ din câmpina/ până la muzeul

ceasului/ înnobilând timpul (printre îngeri, pentru cătălina)

”Orice punct reflectă totul”

Noi suntem „ființe unice, singulare, irepetabile”, în acest univers fără discontinuitate, ordonat holistic, în care „orice punct reflectă totul”, ceea ce reprezintă Primul principiu al universului. În spiritul descoperirilor cuantice, materia este atât undă cât și corpuscul, astfel că „imaginea ce decurge din aceasta este cea a unei configurații, similară cu holograma, de materie și energie propagându-se neîncetat prin tot universul”, cum a descris academicianul J. Guitton în volumul Dumnezeu și știința (”holon”, în traducere din limba greacă înseamnă ”tot, întreg”). Fiecare părticică a plăcii holografice conține configurația ansamblului, ceea ce trimite la imaginea totalității divine, atât în spațiu, cât și în timp, precum și la unicitatea ființei. Referitor la unicitatea ființei, academicianul Basarab Nicolescu scria în volumul Rădăcinile libertății: „am convingerea intimă, dincolo de religie, știință, metafizică [...] că fiecare ființă omenească e unică, singulară, irepetabilă. Clonarea spirituală este o poveste absurdă, chiar și în epoca noastră ciber-genetică. În consecință, nu cred în disoluția într-un ocean amorf și nestructurat după moartea fizică”.

Dorinţa omului de a se apropia de taina supremă, de a înţelege rostul lucrurilor şi sensul vieţii se poate împlini dacă gândirea, cunoaşterea şi credinţa se întâlnesc şi împreună reuşesc, după afirmaţia Sfântului Maxim Mărturisitorul, să urce mintea omului care a lucrat virtuţile la înălţimea lui Dumnezeu, prin asemănare. În acest sens, să nu uităm de îngerul din noi! Eu am avut privilegiul să îl descopăr în copilărie, în biserica tatălui meu.

De același autor