„Cine este vrednic să deschidă cartea?” (Apocalipsă 5, 2)

Cărţile PLANDEMIEI - TRANSFORMĂRI EXTREME, FĂRĂ PRECEDENT!Pr. Dr. Mihai Iordache 22.07.2021

-  În anul numărul unu al „plandemiei” (2020), preotul dr. Mihai Iordache a publicat o lucrare extraordinară, care face un mare serviciu apologetic şi catehetic Bisericii Ortodoxe, intitulată „POSTUL INFORMAŢIONAL – Omul între liniştea filocalică şi explozia tehnologiei digitale” (Editura Universitară, 2020).

-  Această carte ar trebui să stea în biblioteca fiecărui creştin, fiecărei biserici, fiecărei facultăţi de teologie, fiecărui seminar teologic etc.

-  Ortodoxia românească (în special) şi Ortodoxia (în general) dau azi piept cu uraganul tehnologiei digitale – un tsunami anti-creştin care vrea să măture, să dizolve, să îngroape orice urmă de civilizaţie greco-romană, orice element de cultură bisericească, orice formă de manifestare (liberă!) a religiei creştine.

-  Pr. dr. Mihai Iordache (n.1977) este parohul Bisericii Olari din Bucureşti. Are studii de doctorat la Universitatea din Basel (Elveţia) şi la Universitatea Bucureşti. A predat cursuri de Teologie Morală şi Etică Creştină; este membru al Society of Christian Ethics (Anglia), al Societas ETHICA (Germania).

-  Reproducem pasaje din „Cuvânt înainte” şi din capitolul „Introducere”, cu speranţa că mesajele apologetice, catehetice şi omiletice din aceste texte vor trezi interesul lecturării cărţii (S.A.).

Informația consumă atenția!

”Provocările lumii hipertehnologizate și digitalizate în care trăim sunt foarte mari. Ele ating din ce în ce mai mult principiile morale și spirituale ale copiilor, tinerilor și adulților.

Astăzi lumea experimentează transformări extreme și fără precedent, ca urmare a evoluției tehnologiei digitale, cu o largă influență asupra oamenilor și întregii societăți.

Schimbările sunt atât de rapide, încât cei mai mulți nu au timpul necesar să le observe, să le perceapă, să reflecteze asupra lor în liniște și să le înțeleagă consecințele.

Cercetări științifice recente demonstrează că transformările societății ne influențează pe fiecare, indiferent dacă dorim sau nu lucrul acesta și indiferent dacă suntem conștienți sau nu de această realitate. Din acest motiv, oamenii ar trebui să ia măsuri clare și obiective în viața personală și în viața familiilor lor. Lucrarea este un semnal de alarmă: trăim aceste pericole.

Cercetarea noastră abordează trei „teze” fundamentale: postul informațional, ca o formă distinctă și mai nouă a postului în lumea contemporană, semnificația și importanța liniștii, și efectele tehnologiei și dispozitivelor digitale în viața omului.

Volumul abordează virtuți precum postul, înfrânarea, liniștea, rugăciunea, meditația, adunarea în sine, cunoașterea, trezvia, blândețea, răbdarea, tăcerea, citirea etc., alături de teorii și descoperiri științifice legate de atenție, voință, autocontrol, perseverență, gândire, memorie, plasticitate, multitasking, divertisment, dependență, zgomot, somn, demență și altele.

Trăim într-o lume care este „dominată” de ecrane, atât în viața privată, cât și în viața socială, ecrane caracterizate de o atractivitate irezistibilă, care transmit neîncetat informații superficiale și un divertisment continuu. Din nefericire, lumea postmodernă nu mai conștientizează faptul că informația consumă atenția, după cum argumenta Herbert Simon, laureat al Premiului Nobel. Printre altele, cartea de față își dorește să contribuie și la „refacerea” atenției cititorilor săi.

Revenirea omului în sine

”În lucrarea de față analizăm un aspect distinct, mai nou, al postului, respectiv postul informațional, conținut, în esența și profunzimea sa, în spiritualitatea patristică și gândirea filocalică a Bisericii. El s-a accentuat ca o necesitate a vieții duhovnicești a creștinilor contemporani, asaltați de o cantitate uriașă de informații și de nenumărate surse de transmitere a acesteia, în special, cele digitale, unele mai provocatoare decât altele.

Postul informațional înseamnă, în fapt, renunțarea la multitudinea de informații de diverse feluri și concentrarea atenției și voinței către virtuțile creștine și valorile superioare ale omului. Fără înfrânare de la toate provocările exterioare, omul nu se poate aduna în sine, nu poate reflecta în liniște la scopurile sale, nu se poate concentra asupra obiectivelor importante ale vieții și nu poate trăi o viață creștină autentică.

Zgomotul continuu și perturbator al zilelor noastre face imposibilă trăirea unei vieți spirituale și morale autentice pentru creștinul contemporan. Căutarea și cultivarea liniștii față de zgomote este o condiție esențială a unei vieți ordonate și echilibrate, iar liniștirea sufletului, a inimii și a minții fac posibilă rugăciunea curată, apropierea de Dumnezeu și cunoașterea omului.

În viziunea Sfinților Părinți și a cercetărilor științifice recente, esențiale pentru liniște și liniștire sunt: înfrânarea, atenția (privegherea, trezvia), tăcerea, adunarea în sine a minții, răbdarea, smerenia, blândețea și citirea atentă și repetată a cărților folositoare și de calitate. Eficacitatea postului informațional se poate evidenția în fața efectelor nocive ale dispozitivelor digitale (televizorul, telefonul mobil, tableta, laptopul, calculatorul, Internetul, E-mailul, YouTube, rețelele de socializare gen WhatsApp, Facebook, Instagram, Twitter etc.), manifestate prin: transformarea omului, diminuarea procesului gândirii, transformarea gândirii „liniare” în gândire „fragmentată”, golirea și externalizarea memoriei, „spargerea” legăturii dintre memoria de scurtă durată, memoria de lungă durată și memoria de lucru, distragerea și împrăștierea atenției, pierderea abilității de concentrare, multitasking, dependență, demență și altele.”