Cenaclul „Radu Tudoran” - Cu pânzele întinse spre orizontul literaturii şi artei.Pr. Bogdan-Costin Georgescu 08.03.2021
În perioada aceasta de recluziune, de izolare, de pandemie şi de tristeţe una dintre cele mai frumoase şi eficiente măsuri de educare a speranţei, de încurajare şi luptă cu stările de deznădejde, de depresie şi descurajare, a fost recurgerea la practicarea lecturilor „compulsive” de bună calitate.
O soluție de ”supraviețuire”
Fie că este vorba despre re-lecturarea unor opere emblematice din literatura universală sau a unor noi apariţii editoriale, aceasta este una dintre soluţiile de „supravieţuire” în acest peisaj plumbuit şi inert. Este una dintre puţinele „obsesii benefice” care ne-au oferit o ieşire către noi înşine, o soluţie compensatorie la lipsa activităţilor culturale şi artistice publice. A venit însă şi vremea ca, păstrându-ne în cadrul bunului simţ al respectării regulilor de protecţie şi autoprotecţie, să ne mai vedem şi să ne mai împărtăşim din preocupările noastre culturale, literare, artistice. Şi unde am putea să facem asta cât mai eficient dacă nu în cadrul unui cenaclu literar?!…
Acasă la marele romancier
Cenaclul literar „Radu Tudoran” este un proiect mai vechi al Ligii Tinerilor Creştini Ortodocşi Români – filiala Blejoi şi al Asociaţiei Social-culturale „Radu Tudoran”, dar tocmai această „sincopă” care a paralizat multe dintre activităţile fireşti ale unei societăţi normale a stat în calea debutului acestuia mai devreme, în cursul anului trecut. Ideea acestui cenaclu a apărut în cadrul taberelor anuale de antropologie culturală de la Maliuc, unde mai multe persoane şi-au exprimat opinia că genul acesta de activităţi culturale nu ar trebui să se limiteze la o singură tabără culturală anuală. Iată de ce, pe fondul unei uşoare relaxări în context pandemic, ne vom întâlni la parohia Blejoi, în satul natal al marelui romancier român al registrului marin. La prima ediţie a cenaclului, care va debuta sâmbătă, 27 februarie 2021 (orele 16:00), se vor reuni elevi şi studenţi, alături de scriitori consacraţi, jurnalişti şi artişti. În limita a 30 de persoane, pentru început, vom face cunoştinţă cu poezia şi proza tinerilor, vom lectura fragmente din câteva cărţi nou apărute, vom face o revistă a presei culturale, vom organiza dezbateri pe teme stabilite împreună din vreme, uneori alături de invitaţi speciali. În timp vom aborda tot complexul problemelor culturale autohtone şi globale în termenii unor dezbateri civilizate şi cuprinzătoare. Totodată vom avea şi lansări de carte ale scriitorilor prahoveni şi nu numai (remarcăm în acest sens şi mulţumim, totodată, pentru participarea prestigioasei edituri EIKON din Bucureşti la activităţile cenaclului literar „Radu Tudoran”). Toate aceste activităţi vor fi alternate cu momente de chitară şi violoncel (nădăjduim că în timp vom avea şi momente de pian sau vioară).
Printre prieteni
Pentru început avem promisiunea de participare din partea unor nume sonore în peisajul literaturii prahovene: criticul literar, jurnalistul şi eseistul Christian Crăciun, istoricul Serghie Bucur, poetele Iulia Dragomir, Graţiela Avram, Ema Petrescu, jurnalistul european şi umoristul Alexandru Petrescu, distinşii preoţi scriitori, colegi ai noştri în cadrul redacţiei revistei Conştiinţa, Preoții Eduard Rădună şi Claudiu Băzăvan, mai tinerii scriitori Răzvan Pîrnău, Daniel Răduţă, Vlad Ştefan, Ioneta Alexandra Iordache, Cristina Dudu, alţi studenţi de la Facultatea de Litere şi Ştiinţe a Universităţii „Petrol-Gaze”din Ploieşti etc. Alături de ei şi-au anunţat participarea şi prieteni care nu sunt neapărat scriitori, dar sunt consumatori de literatură şi artă.
Invitație
Invităm pe această cale pe vechii membri ai cenaclului literar „Orfeu” din cadrul Bibliotecii Judeţene Prahova, „Nicolae Iorga” să ni se alăture. Pe toţi cei interesaţi de literatură şi artă îi aşteptăm pentru a depăna clipe frumoase de bucurie culturală. Simplul fapt că în aceste condiţii ne reunim pentru o vreme la biserica parohială din Blejoi nu trebuie să sugereze că acest cenaclu are o tentă pur spirituală unilaterală. Dimpotrivă, parohia Blejoi pune la dispoziţie spaţiul generos al bisericii parohiale (în limita a 30 de persoane) tocmai pentru că în aceste condiţii momentane nu ne putem reuni la Sala Polivalentă din Blejoi sau la Şcoala „Radu Tudoran”.
Haideţi, aşadar, simbolic, să ridicăm toate pânzele sus şi să păşim într-o aventură culturală încurajatoare!… NIHIL SINE DEO!…