„Şi acestea noi vi le scriem, ca bucuria noastră să fie deplină!” (I Ioan, 1, 4)

Bună dimineața, Doamne!Pr. dr. Claudiu Băzăvan 20.12.2022

Cât ar fi noaptea de lungă sau de scurtă, dimineața este un nou început. Odată cu prima rază de soare reflectată pe fereastra dormitorului, odată cu primul gând, viața o ia de la capăt.

Dimineața vine ca o șansă de a lăsa în urmă căderile și tristețile și de a recupera totul. Orice dimineață vine cu speranță, cu un dram de entuziasm și cu impresia că nimic nu e pierdut, că totul redevine posibil. Dacă orice dimineață deschide o nouă perspectivă, darămite cea mai frumoasă dintre toate diminețile?

În colindele românești sunt folosite frecvent expresii precum „zori de zi”, „ziurel de ziuă”, „raza soarelui” sau „nouă azi ne-a răsărit”, iar în troparul nașterii realitatea unei altfel de dimineți este formulate explicit: „Naşterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, răsărit-a lumii lumina cunoştinţei; că întru ea cei ce slujeau stelelor de la Stea au învăţat să se închine Ţie, Soarelui dreptăţii şi să Te cunoască pe Tine, Răsăritul Cel de sus, Doamne, Slavă Ţie!” Inclusiv tradiționalul colind „Bună dimineața la Moș Ajun” are în vedere o nouă dimineață a omenirii în care veșnicia cuprinde timpul, cerul se coboară pe pământ în persoana divino-umană a pruncului pe care Maria nu se mai satură să îl admire.

Nu întâmplător Nașterea Domnului a fost fixată în preajma solstițiului de iarnă, când ziua începe să crească, spre deosebire de nașterea sfântului Ioan Botezătorul, stabilită în preajma solstițiului de vară, când ziua începe să se micșoreze (Înaintemergătorul însuși pare să fi inspirat fixarea celor două sărbători prin cuvintele: „Acela trebuie să crească, iar eu să mă micşorez” – Ioan 3, 30).

Din momentul Nașterii, Dumnezeu ia chip de om, ia carnea și sângele nostru, ne devine solidar și rămâne alături de noi pe lungul și anevoiosul drum al vieții către ziua de după timp. Nașterea Domnului risipește întunericul și deschide ziua a opta a Creației, revărsând asupra noastră dimineața care, în ciuda nevredniciei noastre și absurdului din lume, nu se va termina niciodată.

De același autor