„Şi acestea noi vi le scriem, ca bucuria noastră să fie deplină!” (I Ioan, 1, 4)

Către prieteni, la vremuri de încercarePr. dr. Claudiu Băzăvan 11.05.2020

Dragii mei,

Scriu aceste rânduri cu gândul la voi, cei care în diferite împrejurări mi-ați ieșit în calea vieții. Cu fiecare am petrecut minute, ceasuri, zile sau săptămâni adunate în spațiul sacru al bisericii, la scaunul de spovedanie, în casele voastre sau în călătorii memorabile. De atâtea ori am împărtășit bucurii și necazuri, împreună am râs și am plâns. Vă simt îngrijorați, triști, însingurați, copleșiți de un acut sentiment al abandonului, căutând cu încordare sprijin și nădejde. Cum nu știu când ni se va îngădui să ne vedem față către față, să ne vorbim aievea și să ne îmbrățișăm strâns, vă trimit gândurile de mai jos, nădăjduind că vă vor folosi la refacerea moralului și la recuperarea bucuriei de a fi.

1. Aveți grijă la somn! Pur și simplu dormiți. 7-8 ore de somn sunt obligatorii. Omul obosit se expune spaimei, tristeții și resemnării. Dimpotrivă, un somn bun ameliorează grijile și sporește nădejdea. Odihnindu-vă veți acorda fiecărei dimineți șansa de a deveni un nou început.

2. Hrăniți-vă! Mâncați ceea ce vă priește și vă place! Încercați rețete noi. V-au ieșit? Un motiv în plus să vă bucurați. Nu v-au ieșit? Un motiv în plus să vă amuzați. O masă gustoasă asociată din când în când cu un pahar de vin, niciodată suspect de ieftin și întotdeauna de calitate, face viața mai frumoasă. Nu uitați: mâncarea și băutura reprezintă dragostea lui Dumnezeu pentru noi în varianta sa comestibilă.

3. Rugați-vă! Cu rugăciunile consacrate și cu propriile cuvinte, dimineața și seara, ziua și noaptea și mai ales când vă încolțesc tristețea și frica. Strigați și vi se va răspunde! Nu vă sfiiți să plângeți cu lacrimi eliberatoare. Veți înțelege curând cât de aproape se află de voi. Va veni și va încălzi inima, va prelua durerile și grijile, va potoli furtuna interioară și vă va da pacea pe care numai El o poate da.

4. Citiți! Nu orice, se înțelege, viața este îngrijorător de scurtă ca să o umpleți cu lecturi de maculatură. Căutați cu perseverență cuvintele Lui. Lăsați-L să vă vorbească și să vă insufle curajul și puterea de care aveți nevoie. Îngăduiți-I să vă arate calea și marcajul după care să vă ghidați ca să nu vă rătăciți. Lăsați-L să vă călăuzească spre fericire.

5 Ascultați muzica preferată! Începeți cu muzica din copilărie, amintiți-vă refrenele pe care ați crescut, cântecele pe care v-ați îndrăgostit și pe care v-ați legănat copiii, melodiile care v-au acompaniat cele mai frumoase momente din viață. Cântați voi înșivă! Se întâmplă uneori ca un simplu acord să funcționeze ca un colac de salvare.

6. Grădinăriți! Dacă locuiți la curte considerați-vă privilegiați. Dacă locuiți la apartament, umpleți balcoanele de flori, îngrijiți-le cu răbdare și oferiți-vă răgazul să le priviți. Vă vor răsplăti cu frumusețe și farmec. Nu vă grăbiți după ce ieșiți din casă. Priviți în jur, veți întâlni curând măcar o floare care vă va da binețe. Nu ratați nici un ciripit! Vrăbiuțele fac mare zarvă iar mierlele dau recital în fiecare dimineață, dedicație personală.

7. Acordați cât mai puțin timp televizorului și rețelelor de socializare! Știrile oficiale ajung ca să fiți informați și ca să vă cruciți de ceea ce se întâmplă în lume. Nu vă luați poveri care nu vă aparțin și pe care nu le meritați. Trăiți viața voastră, nu viețile altora! Din când în când urmăriți un film bun, dar nu uitați nicio clipă că voi interpretați rolul principal, nu secundar în propria viață.

8. Triați oamenii din jurul vostru! Nu aveți nevoie de prieteni mulți și falși care mai mult vă complică decât vă ușurează viața. Fiți sinceri și recunoașteți că la o adică nu vă puteți bizui decât pe o mână, maxim două de prieteni. Indiferenții, cârtitorii, hulitorii, ticăloșii, ipocriții, acriturile nu au ce să caute în preajma voastră și nici în grupul de prieteni virtuali. Pentru o viață liniștită se impune din când în când un block sănătos. Păstrați-i lângă voi doar pe cei care vă zidesc și vă bucură inima.

9. Faceți mișcare! Aveți bicicletă? Ștergeți-o de praf, reparați-o dacă este cazul și folosiți-o. Alergați, faceți gimnastică, înotați, jucați tenis sau ping-pong, plimbați-vă. Zece metanii pe zi antrenează toate categoriile de mușchi. Mișcarea fortifică trupul, aerisește mintea și crește speranța (de viață).

10. Munciți! Cu măsură, desigur. Nu lăsați timpul să treacă de la sine. Trândăvia și delăsarea se învecinează cu tristețea și resemnarea. Munca însuflețită ordonează, valorifică timpul și dă rost vieții. Satisfacția unui lucru bine făcut prețuiește mai mult decât plata și răsplata celorlalți. Când și acestea se adaugă, nu vă îndoiți că sunteți niște oameni admirabili.

11. Faceți bine! Oamenii care vă ies în cale așteaptă deseori din partea voastră un zâmbet, o privire senină, o încurajare sau un umăr pe care să se sprijine. Dăruiți bunătate, căldură, lumină, pace, adevăr. Nici nu vă imaginați cât de mult contează fiecare faptă a voastră. Dăruind celorlalți veți fi surprinși să constatați că bucuria pe care vă străduiți să o transmiteți altora se întoarce la voi înzecită.

12. Nu vă considerați neînsemnați. Voi sunteți primii pe lista dragostei și a darurilor Sale. Vouă vi s-a descoperit pe drumul vieții, pe voi v-a ales din lume și de aceea lumea nu vă suportă. Voi Îi aparțineți Lui și El Vă aparține pentru totdeauna și nimeni nu poate schimba acest adevăr minunat.

13. Nu stăruiți prea mult cu gândul în trecut. Vă veți umple de nostalgii și regrete. Aveți încredere, la Dumnezeu nimeni și nimic nu se pierde. Nu zăboviți prea mult nici cu gândul la viitor. Riscați să fiți invadați de griji și spaime. Aveți nădejde, Dumnezeu stăpânește timpul și timpurile. Numai clipa prezentă vă aparține, grăbiți-vă așadar să treceți la oricare din punctele de mai sus.

14. Dacă se întâmplă să nu aveți chef de nimic, reveniți degrabă la punctul trei. Strigați și veți primi răspuns! În cazul puțin probabil în care punctul trei nu funcționează, nu vă rămâne decât un singur lucru: aplicați degrabă punctul numărul 1, indiferent de zi, de oră sau de anotimp. Un somn bun, indiferent de oră, precedat de o cruce însemnată pe pernă, anunță un nou început.

P.S. Probabil le știți pe toate acestea, dar copleșiți de amărăciuni și griji se întâmplă, uneori, să pierdem din vedere bucuriile care ne sunt îngăduite pentru a continua drumul. Nu uitați, ceea ce sunteți și ceea ce aveți, toate, în detaliu, sunt daruri de la El. Un om conștient că trăiește neîncetat sub un potop de binecuvântări rareori este trist, niciodată deznădăjduit, adeseori bucuros, întotdeauna optimist.

Împreună, chiar dacă de la distanță,
cu Hristos în mijlocul nostru,
al vostru,

 

 

De același autor