„Şi acestea noi vi le scriem, ca bucuria noastră să fie deplină!” (I Ioan, 1, 4)

Sângele vărsat strigă la cerPr. dr. Claudiu Băzăvan 18.04.2022

Vineri seară, într-o stație de metrou din capitala Ucrainei, o tânără de 23 de ani a dat naștere unei fetițe în prezența unor polițiști și a câtorva călători alarmați de țipetele femeii. Mia, copila născută în subteran, a devenit povestea întrupată a cinismului acestor vremuri, așa cum odinioară un alt Prunc Se năștea ”underground”, mai bine primit în adăpostul animalelor decât într-o casă locuită de oameni. Solidari cu Pruncul sfânt s-au dovedit și alți prunci născuți de-a lungul ultimelor ceasuri în subsolul maternității din Kiev, în gări și în vămi.

„Milostive, Doamne, dă harul Tău tuturor noroadelor pământului ca ele să Te cunoască pe Tine, că fără Duhul Tău cel Sfânt omul nu poate să Te cunoască și să înțeleagă iubirea Ta!”

În ziua în care Rusia a declanșat invazia în Ucraina, doi tineri s-au grăbit să se căsătorească la mănăstirea ”Sfântul Mihail” din Kiev în timp ce în oraș se auzeau sirenele de alarmă pentru raidurile aeriene. ”Se poate să murim și am vrut doar să fim împreună înainte de toate astea!”, declarau cei doi miri. Imediat după nuntă s-au prezentat la Centrul local de Apărare Teritorială ca să se înroleze pentru apărarea țării. Dacă mai sunt în viață, acum luptă pe baricade.

”Doamne, dă tuturor noroadelor Tale să înțeleagă iubirea Ta și dulceața Duhului Sfânt, ca oamenii să uite durerea pământului și să părăsească tot răul, să se alipească de Tine în iubire și să trăiască în pace, făcând voia Ta spre slava Ta!”

Circulă imagini din liturghii săvârșite în adăposturi, așa cum odinioară creștinii se refugiau catacombe, pe fondul sonor sinistru al alarmei aeriene și al bombelor care le cad deasupra capetelor, distrugându-le casele, drumurile, spitalele, școlile, bisericile. În  urma bombardamentelor din ultimele zile  au fost distruse biserica ”Sfânta Ecaterina” din orașul Sceastie, regiunea Lugansk, biserica ”Sfântul Gheorghe” din orașul Nejin, regiunea Cernigov, biserica ”Sfântul Ioasaf” de Belgorod din Kiev, biserica ”Sfântul Aleksandr Nevski” din satul Aleksandrovka, regiunea Donețk. Preotul bisericii ”Sfânta Treime” din satul Grabovka, Kulikovo, Eparhia Cernigov, ieromonahul Teodosie (Goncearov), în vârstă de 46 de ani, a murit în urma unor răni provocate de bombardamente. (synopsis.ro)

”Știu, Doamne, că Tu iubești oamenii Tăi, dar oamenii nu înțeleg iubirea Ta și toate noroadele se vânzolesc pe pământ și gândurile lor sunt ca norii mânați de vânt în toate părțile. Întoarce popoarele de la ură și rău spre pocăință, ca să cunoască toate iubirea Ta!”

O familie de români a primit în gazdă o tânără ucraineancă speriată de război. A dormit o noapte, apoi dis-de-dimineață a trecut din nou granița, făcând cale întoarsă către soțul ei. Le-a transmis românilor că se duce să lupte și să moară alături de bărbatu-său.

”Doamne, învrednicește-ne de darurile Sfântului Duh, ca să cunoaștem slava Ta și să trăim pe pământ în pace și iubire, ca să nu mai fie nici ură, nici război, nici dușmani, ci să împărățească numai iubirea, și să nu mai fie nevoie nici de armate, nici de închisori, și să fie pentru toți ușor de trăit pe pământ!”

Ziua de mâine a omenirii poartă stigmatul incertitudinii. Se aude că și în cer s-a declanșat alarma. ”Ce ai făcut? Glasul sângelui fratelui tău strigă către Mine din pământ!” (Facere 4, 10).

 

* Pentru rândurile de mai sus am apelat la un disident rus, sfântul Siluan Athonitul (”Între iadul deznădejdii și iadul smereniei”, Deisis, Sibiu 1996, pp. 5-7).

 

 

De același autor