„Că unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor.” (Matei 18, 20)

MISTICA BIZANTINĂ pe Valea CașinuluiSilviu Alupei 24.05.2022

  • Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin protoieria Onești (protopop dr. Ioan Bărgăoanu), a organizat două evenimente religioase de anvergură națională, în lunile februarie și martie 2022 (cu binecuvântarea ÎPS IOACHIM GIOSANU).
  • Primul, pe 18 februarie a.c., dedicat celor 70 de ani scurși de la martirizarea lui Valeriu Gafencu (1921-1952), supranumit „Sfântul Închisorilor”, cu loc de veci în groapa comună a Penitenciarului-Sanatoriu din temnița bolșevică de la Târgu Ocna – Protoieria Onești (cu dosar de canonizare, depus la BOR din 1996).
  • Al doilea, pe 12 martie 2022, când s-au împlinit 1000 de ani de la trecerea la Domnul a sfântului Simeon Noul Teolog (949-1022), căruia pr. dr. Ioan Bărgăoanu i-a închinat o bisericuță, în localitatea „Mănăstirea Cașin” (județul Bacău) ridicată după 2008, cu aportul credincioșilor de pe Valea Cașinului Eroic al Neamului Românesc și cu binecuvântarea P.F. Patriarh Daniel.
  • Reporterul „Conștiința” a participat la ambele evenimente bisericești naționale. După Sfânta Liturghie de la „Mănăstirea Cașin” (oficiată de trei ierarhi ai BOR: Î.P.S. Ioachim, P.S. Ignatie și P.S. Andrei). Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a lansat la Cașin lucrarea „Carte de Rugăciuni” (Editura „FILOCALIA” – Roman, 2022). Acest ierarh-cărturar al B.O.R. a publicat un set de „Rugăciuni la diferite trebuințe”, compuse special pentru creștinul ortodox al secolului 21 (acum, când B.O.R. a declarat anul 2022 ca „An comemorativ al Sfinților isihaști”).
  • Am descoperit, în rugăciunile compuse de ÎPS Ioachim Giosanu (imnograf al Sinodului B.O.R.), multe formulări teologice de mare utilitate.

Localitatea „Mănăstirea Cașin”, prin evenimentul din 12 martie 2022, organizat de pr. dr. Ioan Bărgăoanu, parohul bisericii „Sf. Simeon Noul Teolog” – unica din România cu acest hram, a punctat istoria ultimilor o mie de ani de Ortodoxie rugătoare și pătimitoare în spațiul carpato-danubiano-pontic (sau în „Dacia Mare”, cum preciza Mihai Eminescu, respectând în opera sa ziaristică această realitate geo-politică și militară, generată de etnogeneza poporului român).

În anul 1022, misticul bizantin Simeon Noul Teolog pleca la Cer, după o viață de asceză înaltă, dedicată isihasmului ortodox. Așadar, nu întâmplător Sinodul BOR a punctat istoria creștinismului carpatin, declarând anul 2022 ca „An comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.

Prin urmare, undeva, în Estul Europei (zonă mereu amenințată și terorizată prin jaf și crimă de anumite populații asiatice, barbare, sangvinare etc.) un popor mic se încăpățânează să rămână fidel Ortodoxiei bimilenare și să cultive, cu orice riscuri, Euharistia și isihasmul bizantin. Iată un răspuns pur românesc, ortodox, la criza lumii post-moderne, în aceste vremuri de START-PARUSIE, profețite cu lux de amănunte – biblice, teologice, sociologice, culturale, antropologice, științifice – de părintele-martir Nil Dorobanțu (1920-1977).

Antidot hristic

Omenirea se află în pragul celui de-al Treilea Război Mondial (atipic, asimetric, ultra-religios), care prefigurează un posibil conflict planetar între creștinism, iudaism și islamism, între lumea civilizată euro-atlantică și lumea barbară, asiatică, slavă...Tocmai în acest context de criză mondială, apocaliptică, România ortodoxă propune acestei lumi des-creștinate (de-sacralizate, de-rutate, de-busolate, apostaziate) un antidot hristic: rugăciunea și isihasmul.

„Când armele vorbesc, muzele tac!” – zice un proverb antic. Numai că poporul român, prin Biserica sa strămoșească a crezut că pentru anul 2022 se poate schimba „semantica păgână” a războiului/războaielor. Când Războiul Mondial (poate ultimul, profețit în Apocalipsa biblică) bate la ușa Europei euro-atlantice (UE și SUA), BOR propune lumii întregi întoarcerea la Hristos, genunchii plecați la Rugăciune, redescoperirea mesajului creștin, referitor la credința în Dumnezeul iubirii, al păcii.

Testamentul „Sfinților Închisorilor” (încă necanonizați de BOR) așa sună: „Întoarcerea la Hristos!”. Este chiar titlul unei lucrări (best seller, în spațiul teologic ortodox) scrisă de mucenicul anti-comunist Ioan Ianolide, pentru a consemna viața, trăirea și martirajul lui Valeriu Gafencu, considerat „Sfântul Închisorilor” din România bolșevizată de Rusia sangvinară, barbară...

Resurse infinite

Părintele ic. Stavrofor Ciprian Ioan Ignat (secretarul eparhial) a oferit credincioșilor de la „Mănăstirea Cașin”un citat din prefața „Cărții de Rugăciuni”, semnată de ÎPS Ioachim Giosanu (moment duhovnicesc care a deschis evenimentul lansării editoriale): ”A vorbi sau a cugeta în lumea contemporană despre rugăciune reprezintă un demers provocator și riscant. Acest fapt preupune a aduce în centrul atenției o problematică fascinantă, dar – paradoxal – lipsită de rezonanță pentru cultura modernă, în care este greu să mai distingi esențialul de nonesențial și firescul de nefiresc. Azi, rugăciunea nu mai este percepută ca o valoare inestimabilă, pentru că nu se mai practică și, drept urmare, nu-i mai cunoaștem puterea transfiguratoare, resursele infinite”.

 

De același autor