Pe 24 aprilie se împlinesc 144 de ani la naşterea părintelui Irineu Mihălcescu, personalitate proeminentă a teologiei ortodoxe române şi a culturii din vremea sa, unul dintre cei mai mari dogmatişti ai Bisericii Ortodoxe Române.
Despre marele mitropolit şi om de cultură Irineu Mihălcescu, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel spune că a fost „un mare apărător al credinţei creştine în general, al credinţei ortodoxe în special, un mare educator şi un mare iubitor de viaţă liturgică şi de misiune ortodoxă“.
citește articolul
Nesfârșita suferință a ținutului devorat de Marile Puteri
27 martie 2018. Un veac de la Unirea cu Țara a Basarabiei (partea din Moldova răpită de ruşi). Nu se prea aude ceva despre această aniversare. Se aude, în schimb, lătratul dodonilor. Din Basarabia şi din Ţară. Dodonii din Basarabia latră a furie şi spaimă că, treptat sau brusc, Moldova “independentă şi neutră” s-ar putea uni cu România.
citește articolul
”Eu respect chipul lui Dumnezeu și nu caut la vârstă. Știu eu ce ascunde omul?”
citește articolul
”Neagu Djuvara ne-a învățat să gândim, să refuzăm produse culturale preambalate ce lenevesc mintea și înlesnesc manipularea.”
”Limba de lemn” am folosit-o mai toți. Am practicat-o și am ascultat-o ani de zile, ca parte din universul nostru cotidian. Și brusc, după 1990, au început să se audă și alte voci, răspicate, cuceritoare, cu un simț al limbii – această minunată unealtă de comunicare – încât părea că ne trezeam dintr-un somn adânc, bântuit de vise apăsătoare. Între acești mesageri ai normalității, Neagu Djuvara ocupă un loc aparte.
citește articolul
• Suntem în 2018. Simţiţi că este anul Centenarului Marii Uniri din 1918? Nu, dar cu siguranţă ştiţi că sunteţi în România, încă unită, parţial, în graniţele istorice.
• Doar Biserica Ortodoxă Română ştie, şi în fapte, nu numai în vorbe, că aniversăm un secol de la înfăptuirea Miracolului.
citește articolul