"Știința fără conștiință este ruina sufletului" François Rabelais

Pomenirea președintelui UZPR, Doru Dinu GlăvanElena Trifan 16.12.2021

Sâmbătă, 11 decembrie 2021, la Biserica Eroilor Tineri ”Înălțarea Domnului” din Ploiești, după oficierea Utreniei și a Sfintei Liturghii, a avut loc slujba de pomenire a Președintelui UZPR, Doru Dinu Glăvan, cu ocazia împlinirii a 40 de zile de la încetarea vieții pământene.

Aceasta a fost oficiată de preot dr., membru UZPR,  Claudiu Băzăvan, din inițiativa președintelui Filialei Prahova a UZPR, Claudius Dociu.

Doru Dinu Glăvan s-a născut la data de 7 iunie 1946 la Reșița și și-a dedicat toată viața profesiei de jurnalist pe care a exercitat-o cu pricepere, inteligență, pasiune și devotament, în calitate de colaborator al Radio Caraș-Severin, fondator al Fundației Radio Caraș-Severin, cronicar sportiv al Postului Național de Radio, președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România căreia i-a obținut statutul de ”Instituție de creație și de utilitate publică”.

S-a stins din viață la data de 31 octombrie 2021, la Reșița, orașul pe care l-a îndrăgit foarte mult și căruia i-a dedicat cea mai mare parte a activității jurnalistice a Domniei Sale.

A fost un jurnalist îndrăgit, apreciat, respectat și regretat de colegii de breaslă, dovadă fiind numărul mare de articole care i-au fost dedicate post-mortem și slujbele de pomenire care  s-au ținut în întreaga țară cu ocazia împlinirii a 40 de zile de la trecerea în lumea veșniciei.

În religia ortodoxă 40 este numărul cu o frecvență foarte mare și cu semnificații multiple: 40 de ani au călătorit evreii prin deșert, potopul lui Noe a durat 40 de zile, Iisus a postit 40 de zile, 40 de zile durează Postul Paștelui și al Crăciunului, după 40 de zile s-a înălțat Iisus la ceruri, au fost 40 de Mucenici, botezul copilului se realizează după 40 de zile etc.

Dintre numeroasele semnificații ale numărului biblic 40, în cazul de față ne reține atenția cea de călătorie, de trecere de la un stadiu de viață la altul, mai exact de la viața pământeană trupească, efemeră, la cea spirituală, veșnică din lumea cerurilor, de întâlnire a celor vii cu cel mort.

Pentru a obține o legătură cu cel decedat, pentru a-i fi de ajutor în marea călătorie pe care o are de străbătut, în ritualul religios ortodox au fost create slujbe speciale numite ”parastase”, dintre cere cel mai important este cel de 40 de zile, când după modelul lui Iisus se spune că sufletul celui mort se ridică la ceruri.

În cadrul slujbei de la Biserica Eroilor Tineri de la Ploiești, preotul Claudiu Băzăvan a ținut o predică despre importanța Postului Crăciunului, în care, printre alte idei valoroase afirmate, a asemănat nerăbdarea cu care în viața aceasta așteptăm sărbătoarea Crăciunului cu cea cu care s-ar cuveni să așteptăm sărbătoarea trecerii dincolo de granița timpului.

Pentru odihna sufletului celui mort au fost rostite rugăciuni. Cei prezenți împreună cu preotul oficiant al slujbei au legănat coliva pregătită în amintirea lui Doru Dinu Glăvan, ca un simbol al sufletului acestuia, cu care prin acest gest se realizează  o legătură, o mângâiere și este rugat Dumnezeu să pogoare asupra lui odihnă și pace.

Preotul a turnat vin pe colivă, alt gest simbolic, prin care se dorește obținerea unei stări de bună dispoziție, de fericire. Coliva a fost împărțită celor prezenți pentru întrajutorarea sufletului celui mort.

În mod simbolic, s-au intonat fragmente din cântecul religios ”Hristos a înviat din morți”.

Fie ca Domnului Președinte Doru Dinu Glăvan Dumnezeu să îi odihnească sufletul în lumina veșnică a armoniei cosmice!”

 

Elena Trifan/UZPR Prahova