„Războinicii încercaţi se avântă peste ziduri!” (Ioil 2, 7)

Când Dumnezeu se uită la fotbalVlad Mușat 11.08.2021

Desigur, acesta nu este un articol în care vom vorbi doar despre fotbal, ci și despre deja câștigătoarea competiției, așa cum titrau ziarele internaționale: echipa medicală a Danemarcei care i-a salvat viața jucătorului Christian Eriksen.

Cei care au urmărit Campionatul European de fotbal, au asistat sâmbătă, 12 iunie, la un moment extrem de emoționant. Brusc, inima lui Eriksen a încetat să mai bată. Kjaer, căpitanul Danemarcei, a demonstrate ce înseamnă să fii un adevărat lider și i-a acordat primul ajutor colegului său, care în campionatul Italiei îi este adversar, în special în Derby della Madonnina. În timp ce medicii își făceau treaba exemplar, Kjaer a creat repede un "scut uman", scut care îi apăra (în special) pe cei din familia Eriksen. Căpitanul Danemarcei știe că fotbalul se joacă și în afara ierbii, știe că miliardele de dolari vin din publicitate și, uneori, din imagini care ne pot afecta emotional (​"Atenție, urmează imagini care vă pot afecta emoțional!”). Apoi, Kjaer s-a dus să o consolezepe soția lui Eriksen, șocată de situația din teren. Din fericire, așa cum declara antrenorul Jose Mourinho: „Dumnezeu s-a uitat la fotbal.” Danezii ne-au demonstrate ce înseamnă solidaritatea, curajul și ne-au făcut pe noi, suporterii acestui sport, să ne declarăm fanii lor până în ultimul meci disputant. Faptul că talentatul jucător se află în afara oricărui pericol reprezintă un miracol.

Grație unei mobilizări extraordinare, italienii s-au încununat campioni, în dauna englezilor, chiar pe Wembley. Dar adevărații eroii din teren, au fost alții.

Pay-per-view

*Din toate punctele de vedere, partida nu trebuia să se mai dispute în acea zi, chiar dacă Eriksen i-a rugat pe coechipieri să câștige meciul pentru el. N-a fost așa, Finlanda a reușit prima victorie, cu 1-0, chiar la debutul acestei naționale la un Campionat European (în minutul 60, Joel Pohjanpalo a marcat cu capul din centrarea lui Jere Uronen, dar finlandezii au dat dovadă de fair-play și nu s-au bucurat).

*Sincer, mă deranjează vampirizarea fotbalului. Pe toate canalele de sport au fost arătate, de nenumărate ori, imagini cu Eriksen inconștient. Nu contează că familia lui suferea și că spectatorii plângeau în tribune, important e ca vampirii să sugă și ultima picătură de sânge.

*Nu vom uita niciodată gestul minunat al suporterilor Finlandei, care i-au ajutat cu steaguri pe jucătorii danezi, pentru a putea crea un paravan,cât timp decarul Danemarcei era transportat afară din teren. Din nou, același motiv, ochii lumii, care, alături de gura lumii, completează o față schimonosită de răutate.

 

Grație unei mobilizări extraordinare, italienii s-au încununat campioni, în dauna englezilor, chiar pe Wembley. Dar adevărații eroi din teren au fost alții.

 

De același autor