Curs de recuperare a sănătății și bunei dispozițiiTeodora Moldovan 04.02.2019

”Oxigen, glicogen, somn, paza hormonilor, concepții de viață creștine” (Părintele Arsenie Boca)

Cuvintele Părintelui au izvorât din iubirea aprinsă a Sfinției sale față de Dumnezeu și oameni, din credință, din rugăciune și, uneori, tăcere. Legătura dintre Părintele Arsenie și neamul nostru românesc ”cel creștinesc și de Hristos iubitor” este pusă în evidență de cuvinte pe care  le-a scris pe un Liturghier de slujbă - rugăciunea din vremea Ceasurilor din sfântul și marele Post: ”Dumnezeule, milostivește-te spre noi și ne binecuvintează, luminează fața Ta peste noi și ne miluiește!”.

Templu sau peșteră de tâlhari?

Părintele Arsenie ne-a atras atenția asupra faptului că toate cuvintele noastre pe care le rostim sunt vii și ne vor însoți până la Judecată, după cum spune Evanghelia că ”din cuvintele tale vei fi mântuit și din cuvintele tale vei fi osândit” (Matei 12, 36) și cu toții vom da socoteală de orice cuvânt nefolositor pe care l-am scos din gura noastră.

Cu nădejdea că următoarele cuvinte vor fi folositoare, ne întoarcem la cuvintele părintelui Arsenie cu care am deschis acest articol: ”Oxigen, glicogen, somn, paza hormonilor, concepții de viață creștine”. Aceste principii îndrumă înțelegerea spre trupul omenesc, despre care se cuvine să ne aducem aminte că este ”templu al Duhului Sfânt” (I Corinteni 6, 19) și că ” această denumire se menține numai dacă omul se străduiește și se îmbogățește în Duhul Sfânt; dacă însă cedează ispitelor lumii și trupului nestrunit la rânduiala firii, atunci se face ”peșteră de tâlhari” și sălaș al păcatului și morții. Căci nu stau laolaltă Duhul lui Dumnezeu și duhul diavolului” (Părintele Arsenie).

Stilul de viață

Cuvintele Părintelui - ”oxigen, glicogen, somn, paza hormonilor, concepții de viață creștine” - ne îndrumă spre a ne stabili un stil de viață. Însă ”cine vrea un stil de viață trebuie să se cunoască bine pe sine și să se ajute și de cunoașterea altora, că de obicei noi ne părtinim în cunoaștere și slăbiciunile ni le putem vedea calități” (Părintele Arsenie).

Dificultăți apar, desigur, mai ales dacă alegerea este foarte curajoasă. Este foarte important să știi dacă puterile reale nu sunt corespunzătoare, să știi dacă nu cumva te iei după o iluzie de sine și nu ”după o dreaptă socoteală cu posibilitățile tale la nivelul la care te afli” (Părintele Arsenie Boca).

”Respirați adânc!”

Revenim la organismul omenesc care cuprinde mușchi alcătuiți din fibre musculare, comandate de neuroni motori, destinați anume în sistemul nervos uman să comande mișcările întregului trup. Iată ce grijă trebuie să avem de hrana necesară neuronilor dar și de mișcările întregului trup.

Dacă luăm în considerare situația a două persoane de aceeași vârstă după o alergare de 100 m, vom constata că pentru persoane cu viața sedentară pulsul și tensiunea au valori mari după efort și că revenirea se face lent în aproximativ 20 minute, pe când cei care practică exerciții fizice au un puls si o tensiune după efort cu valori normale, iar revenirea se face face într-un timp scurt.

Deci, cei mai mulți bolnavi de hipertensiune apar dintre oamenii cu viață sedentară. Ateroscleroza, infarctul, angina pectorală, bolile cardiovasculare stau pe locul întâi pe tabloul cauzelor morții.

Se pune în evidență funcția vitală a oxigenului. În munca sedentară respirația e superficială și scăzută. Oxigenul ne ”hrănește” mai mult decât hrana și apa. Deci, este nevoie de respirații conștiente, ritmice și profunde care se pot obține în contextul realizării exercițiilor fizice.

Exerciţiul fizic este o caracteristică a fiinţei umane încă din antichitate, din momentul în care oamenii au adăugat mişcărilor naturale și  exerciţii fizice pentru menținerea elasticității corpului, menținerea mușchilor într-o stare bună.Scopul fundamental al exercițiului fizic este crearea unei bune condiţii fizice, a unei stări de bine pentru organismul uman.

O primă evaluare

Vă propun, ca o evaluare inițială a stării în care vă aflați, să vă răspundeți la următoarele întrebări:

Pot realiza sarcinile zilnice cu vigoare, fără a resimți oboseala ?

Am o atitudine corporală corectă?

La sfârșitul zilei am suficientă energie pentru activități de timp liber?

Am un corp suplu și agil?

Mă pot angaja în efort fizic prelungit?

Concentrându-vă pe răspunsurile la întrebări, vă veți direcționa gândirea spre ceea ce numeam mai sus cunoașterea propriului corp.

Voi continua în episoadele următoare cu prezentarea unui plan individual de exerciții fizice, realizate în propria casă și în propriul pat. Aceste exerciții fizice combinate cu o mâncare adecvată (după un plan nutrițional) vă pot conduce la o stare generală bună a corpului, o reconfigurare a musculaturii și, nu în ultimul rând, o siluetă potrivită.

”Aceasta va fi sănătate pentru trupul tău și o înviorare pentru oasele tale” (Pildele lui Solomon 3,8).

Dar să nu uităm că ne vom pune nădejdea în Domnul din toată inima noastră, nu ne vom bizui pe priceperea noastră, nu vom fi înțelepți în ochii noștri, pe toate căile ne vom gândi la Dânsul și El ne va netezi toate cărările noastre, așa cum am învățat din Scriptură (Pildele lui Solomon 3, 5-7).

Teodora Moldovan este specialist în antrenament fitness-aerobic, nutriție, management proiect, inginerie biochimică, psihologie cognitiv-comportamentală

 

 

De același autor