Extra muros

Fiecare cu filmul luiVlad Mușat 05.05.2023

”Poate că, de fapt, problema e la noi”

Există câteva filme atât de bune încât ne fac să „săpăm” adânc în noi și să găsim răspunsuri la întrebări incomode. Aud că nu s-ar mai face filme cu „substanță”, că totul acum e doar CGI (Computer Generated Imagery, în traducere: ”imagine generată de computer”). N-aș zice, poate în raftul din fața noastră ne sunt prezentate materiale de consum pentru marea masă, dar, dacă știm să căutăm, putem ajunge și la adevărate „metale rare”.

citește articolul


EPISCOPUL ORTODOX ŞI PROVOCĂRILE MILENIULUI III29.03.2023

  • ÎPS dr. Ioachim Giosanu, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, lucrează, cu timp şi fără timp, la redactarea unui text bisericesc (cu destinaţie laică), pentru a trezi la viaţă comunitatea BOR – adică pe creştinii ortodocşi, deprimaţi psihic în cei doi ani de plandemie şi terorizaţi sufleteşte, acum, de spectrul unui posibil „război apocaliptic” (cauzat, iată, de invazia criminală a Rusiei KGB-iste în Ucraina la fel de KGB-istă!).
  • Textul de mai jos este un rezumat, publicat cu acordul Arhiepiscopului Ioachim, cu scopul de a se conştientiza, în spaţiul ortodox, problemele spirituale şi tensiunile religioase ale acestui veac netrebnic (cu nr. 21) şi ale acestui mileniu de apocalipsă (cu nr. 3).
  • Semantica textului dovedeşte că unii ierarhi ai BOR prind curaj omiletic/apologetic pentru a focaliza pericolele de moarte care pândesc viitorul (apropiat) al creştinismului. (Silviu Alupei)

„Strategie pastorală”

citește articolul


Noi suntem vremurile! Vlad Mușat 26.09.2022

Vom trece peste toate, cu credință și fapte bune.”

Tot acest haos instalat în lume, cu criza economică și invadarea Ucrainei de către Rusia ne arată cât suntem de fragili. După doi ani de pandemie, au venit altele care au contribuit la starea noastră psihică și sufletească.

citește articolul


Operațiune specială de răstignire a lui HristosVlad Mușat 20.04.2022

Pe toți ne-a afectat invadarea Ucrainei de către Rusia. Sau așa ar fi normal, să trezească în noi un sentiment de neputință amestecată cu durere. Nu ai cum să fii putinist! Asta înseamnă că orice cuvânt rostit vreodată de Hristos a trecut pe lângă inima ta. Gândește-te că au murit oameni nevinovați, copii, bătrâni, femei, animale. Suflete nevinovate au fost mutilate de un nebun care vrea să radă un popor de pe fața pământului.

De unde atâta răutate?

citește articolul


Greșelile trecutuluiVlad Mușat 21.02.2022

Mulți spun că istoria se repetă și se pare că au dreptate. Am scris acum ceva timp un articol, “Sfinții Închisorilor”, în care am pomenit câteva nume, printre care și pe cel al străbunicului meu. Ce nu am știut la acea vreme este că o parte dintre cei menționați, nu și străbunicul meu, au fost considerați antisemiți (Mircea Vulcănescu a fost, publicistsociolog și politician român de dreapta cu puternice idei antisemite, condamnat în 1946 de un tribunal din România pentru crime de război. A făcut parte din Guvernul Ion Antonescu ca subsecretar de stat în Ministerul de Finanțe) . Îmi cer iertare dacă, povestind despre modul cum a murit Mircea Vulcănescu, am deranjat pe cineva!

Să nu uităm ororile istoriei

citește articolul