„Războinicii încercaţi se avântă peste ziduri!” (Ioil 2, 7)

Extra muros

Pinii Marmarei, Codrii VlăsieiPr. Eduard Ioan Rădună 09.11.2023

„În ochii intelighenției noastre, românii sunt poporul care ar trebui să fie alt... popor.”

Mântuitorul a refuzat oamenilor pretenția nobilei descendențe. “Dumnezeu poate și din pietrele acestea să ridice fii ai lui Avraam”, le răspunde El compatrioților care, puși în defensivă de propria lor precaritate morală, își invocau, în apărare, filiația din marele strămoș. Și Sfântul Pavel așează obiceiul genealogiilor (care este rezultatul firesc al teoriei descendenței) în palierul ocupațiilor nefolositoare și nedemne pentru creștini.

citește articolul


Ferestre spre sufleteFlorina Steliana Vasilescu 04.07.2023

”Terapeuți cu experiență cred că a fost descoperit lăcașul sufletului”

Când vrei să-L întâlnești pe Dumnezeu, nu trebuie să-L cauți departe. Filozofii, teologii, înțelepții lumii aduc dovezi despre varietatea modalităților prin care Creatorul Se lasă descoperit, de fiecare dată uimitor de frumos, printr-o pedagogie dinamică și adaptată fiecăruia dintre noi.

citește articolul


Fiecare cu filmul luiVlad Mușat 05.05.2023

”Poate că, de fapt, problema e la noi”

Există câteva filme atât de bune încât ne fac să „săpăm” adânc în noi și să găsim răspunsuri la întrebări incomode. Aud că nu s-ar mai face filme cu „substanță”, că totul acum e doar CGI (Computer Generated Imagery, în traducere: ”imagine generată de computer”). N-aș zice, poate în raftul din fața noastră ne sunt prezentate materiale de consum pentru marea masă, dar, dacă știm să căutăm, putem ajunge și la adevărate „metale rare”.

citește articolul


EPISCOPUL ORTODOX ŞI PROVOCĂRILE MILENIULUI III29.03.2023

  • ÎPS dr. Ioachim Giosanu, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, lucrează, cu timp şi fără timp, la redactarea unui text bisericesc (cu destinaţie laică), pentru a trezi la viaţă comunitatea BOR – adică pe creştinii ortodocşi, deprimaţi psihic în cei doi ani de plandemie şi terorizaţi sufleteşte, acum, de spectrul unui posibil „război apocaliptic” (cauzat, iată, de invazia criminală a Rusiei KGB-iste în Ucraina la fel de KGB-istă!).
  • Textul de mai jos este un rezumat, publicat cu acordul Arhiepiscopului Ioachim, cu scopul de a se conştientiza, în spaţiul ortodox, problemele spirituale şi tensiunile religioase ale acestui veac netrebnic (cu nr. 21) şi ale acestui mileniu de apocalipsă (cu nr. 3).
  • Semantica textului dovedeşte că unii ierarhi ai BOR prind curaj omiletic/apologetic pentru a focaliza pericolele de moarte care pândesc viitorul (apropiat) al creştinismului. (Silviu Alupei)

„Strategie pastorală”

citește articolul


Noi suntem vremurile! Vlad Mușat 26.09.2022

Vom trece peste toate, cu credință și fapte bune.”

Tot acest haos instalat în lume, cu criza economică și invadarea Ucrainei de către Rusia ne arată cât suntem de fragili. După doi ani de pandemie, au venit altele care au contribuit la starea noastră psihică și sufletească.

citește articolul