„Războinicii încercaţi se avântă peste ziduri!” (Ioil 2, 7)

Nu vă mai folosiți de Hristos!Vlad Mușat 21.12.2020

”Să te folosești de Ortodoxie și în același timp să promovezi ura față de aproapele tău, înseamnă că te afli la ani lumină de Hristos.”

Mulți nu vor fi de acord cu acest articol, dar nu pot să nu scriu despre un pericol care ne pândește, un partid de extremă dreapta. La fel de periculos precum unul de extremă stânga.

Nevoia de echilibru

Vedeți voi, sunt supărat când constat că Dumnezeu este folosit de diverse persoane pentru a le crește popularitatea și câștigul material. Să te folosești de Ortodoxie și să promovezi ura față de aproapele tău (de altă orientare sexuală, de altă religie etc.) înseamnă că ești la ani lumină de Hristos.

Înțeleg că unele derapaje și neo-marxismul care se manifestă prin corectitudinea politică dusă la extrem au dat naștere acestui partid, dar să nu vă lăsați păcăliți, tot propriile interese primează. E nevoie de echilibru și, după părerea mea, de o Românie care să rămână în UE. Nu înseamnă, desigur, că UE este infailibilă.  Dar câtă nevoie avem de oameni iubitori de neam, eventual diplomați de profesie, care să apere interesele țării noastre  (știu, stăm cam prost la capitolul ăsta).

Probabil cei care au fondat acest partid sunt susținuți chiar de unii pe care, chipurile, îi înjură. Nu mai vorbesc de un domn care a spus despre femei: ”Nu pot să spun că femeia excelează prin gândire logică”. Și asta e doar așa, ceva ușor, nu am intrat în profunzimea unor texte despre care mai bine nu amintim.

Partea proastă este că mulți ne vor introduce în aceeași oală. Eu am fost învățat să respect femeia și să fiu convins că o societate în care nu există drepturi egale, e o societate bolnavă.

Mă gândesc acum cât au suferit femeile în timpul războaielor sau în închisorile comuniste.Un bărbat cu o judecată corectă iubește și respectă femeia. Punct.

Nu luați în seamă știrile toxice!

Tot strigăm că trăim într-o lume defectă, noi participând activ la treaba asta. Cum? Trecând dintr-o extremă în alta și repetând greșelile istoriei. Cei care își doresc puterea cu orice preț se folosesc de mase și… rezultatul e mereu același.

Anul 2020 a fost (și încă mai este) unul greu pentru toți, dar încă mai avem nevoie să fim uniți și distanțați în același timp, pentru a ne bucura apoi de normalitate. Știu, e frustrant, cu greu încercăm să găsim o explicație, dar, periodic, se întâmplă și astfel de nenorociri.

Acum 100 de ani a fostgripa spaniolă, acum coronavirusul.Conspirațiile pe care le citiți zilnic sunt menite să vă distragă atenția și să vă manipuleze. Vă rog, nu mai luați în seamă toate “știrile” toxice și căutați informațiile citind din mai multe surse credibile, pentru a putea formula o concluzie cât mai realistă. Sau, și mai bine, citiți Scriptura. Acolo aveți toate șansele să descoperiți Adevărul în Persoană. Adevărul care ne face liberi. (Ioan 8, 32).

Liberul…arbitru

Să ne îndreptăm atenția către un incident de la un meci de Uefa Champions League, dintre Paris Saint Germain și Istanbul Bașakșehir, condus de o brigadă de arbitri din România. A fost un întreg scandal, echipele s-au retras de pe teren, iar meciul a fost amânat cu o zi. Motivul? Al patrulea arbitru, Sebastian Colțescu i-a atras atenția centralului Ovidiu Hațegan că antrenorul secund  de la Istanbul BB trebuie sancționat cu cartonaș roșu, dar neștiindu-i numele, i-a spus “ăla negru” (Pierre Weboest e numele antrenorului). Jucătorii echipei din Turcia au auzit și de aici s-a declanșat haosul.

Acum, să discutăm problema la rece. Lucrurile sunt cât se poate de clare, Sebastian Colțescu a gafat, nu ai voie să nu cunoști numele jucătorilor sau antrenorilor și nu ai voie să nu îți alegi cuvintele când ești arbitru UEFA. Jucătorii au crezut că arbitrul a spus “nigger” sau “negro”, care sunt jigniri la adresa persoanelor de culoare și acesta cred că este motivul confuziei.

Au sărit apoi câțiva care și-au adus aminte că și pe noi ne jignesc mulți în străinătate, lucru adevărat, dar nu asta e ideea de bază. Ideea de bază e că trebuie să ne comportăm civilizat, indiferent cum se comportă cei de lângă noi. E clar, Colțescu nu e rasist și nu a vrut să jignească pe nimeni, totuși, a fost lipsă de profesionalism din partea lui. Da, arbitrul a greșit, repet, nu pentru că a fost rasist, ci pentru că nu și-a ales cuvintele. Sunt oameni care câștigă foarte mulți bani, care participă la cursuri și știu foarte bine regulamentul UEFA.

Pe de altă parte, nu sunt de acord nici cu modul agresiv al corectitudinii politice, pare că mai avem puțin și trăim în romanul lui George Orwell, 1984. Să rămânem cu picioarele pe pământ, să condamnăm actele de rasism și derapajele, dar să fim corecți și lucizi când judecăm anumite situații.

Pace tuturor!

De același autor