Acești oameni dăruitori …și câinii lor minunațiFlorina Steliana Vasilescu 23.12.2019
În marea noastra goană după iluzii mai mult sau mai puțin deșarte, te bucuri nespus să întâlnești oameni care să transmită pace, să mângâie sufletele cu gesturi simple și calde care ajung acolo unde nevoia e mai mare. Am aflat despre ei prin Mara, căreia Dumnezeu i-a călăuzit pașii spre ceea ce i se potrivea mai bine – asistența socială și dragostea de animale, împletite cum nu se putea mai frumos într-o activitate de voluntariat. E vorba despre ”terapia asistată de animale”.
Terapia ca artă
Ştiați, poate, că se face faţă mai uşor unei probleme de sănătate cu ajutorul animalelor, dar nu cred că v-ați imaginat starea de care ai nevoie să poți alina o durere, o singurătate, o depresie. Gestul în sine de a face mai mult decât a vorbi - pare o mare provocare. Și poate chiar terapia în sine e o taină, o adevărată artă. Iar artiștii, în acest caz, sunt oameni care învață în fiecare zi de la câinii lor să iubească necondiționat și să nu pună etichete. Ceea ce presupune un timp în care se muncește, atât cu câinii, cât mai ales cu oamenii care-i îngrijesc. Și de cele mai multe ori pare că pentru om aceasta este cea mai grea muncă: să te lași modelat până ajungi să devii optimist, tolerant, empatic, profesionist, să lași toate gândurile acasă. Să devii vas pe care Dumnezeu să-l umple de daruri pe care, mai apoi, tu, ca terapeut, să le reverși în viața și sufletele oamenilor aflați în suferință. Iar suferința poate purta diferite nume: autism, sindrom Down, ADHD, abuzuri psihice şi fizice, copii cu dificultăţi de adaptare (în caz de divorţ, adopţie), persoane care fac chimioterapie, vârstnici afectaţi de singurătate, cei care suferă de tulburări psihice, persoane nevăzătoare și lista poate continua.
Terapia asistată de animale este o metodă complementară de tratament pentru aceste tipuri de afecţiuni şi foloseşte pe post de doctor în special câinii, caii şi pisicile. Ea poate fi folosită atât în cazul copiilor, cât şi în cazul adulţilor şi vârstnicilor. Câinii sunt cei mai folosiţi ca terapeuţi, iar animalele se antrenează temeinic înainte, prin programe de dresaj, astfel încât să fie pregătite să facă faţă situaţiilor cu care se pot confrunta.
O echipă redutabilă
Mara a ajuns la ei printr-o altă pasiune – fotografia. S-a alăturat echipei din luna ianuarie 2017, ca voluntar. Din spatele aparatului de fotografiat a descoperit o familie. Aceasta a fost prima ei responsabilitate: să imortalizeze momentele de interacțiune cu cățeii utilitari. “Am reușit în acest fel să simt emoția dincolo de cuvinte. De când mă știu mi-am dorit și mi-a plăcut să mă aflu în preajma animalelor. Ideea că aș putea forma o echipă împreună cu câinele meu m-a motivat să fac pași în acest sens. Cu siguranța și formarea mea profesională a avut o influență . Pe parcursul celor 5 ani de studii, atât licență, cât și masterat și inclusiv în anii ce au urmat, am început să-i observ mai bine pe cei de lângă mine, să „îi văd” în adevăratul sens al cuvântului. Am încercat să le aflu nevoile, problemele, îngrijorările, oferindu-le sprijin și certitudinea că îmi doresc să le fiu de folos.” Dragostea și grija față de animale au fost esențiale pentru felul în care și-a “construit” relația cu cațelușa ei, Betty. “E la fel ca orice altă relație care trebuie să dureze în timp și asupra căreia trebuie să te apleci cu grijă, tandrețe, afecțiune și responsabilitate. Câinele alături de care faci echipă e la fel ca orice alt membru din familie. În acest tip de relație e de dorit să nu existe niciodată confruntarea și nici raportul de „șef-subaltern”. Fiecare etapă și fiecare pas din dresaj și din relație se construiesc prin metode recompensatorii pozitive, având întotdeauna grijă de bunăstarea fizică și psihică a coechipierului (câinele). Pentru o relație armonioasă e nevoie de timp (de joacă, de lucru/antrenament, de a înțelege unele mecanisme), de consecvență (în lucru/antrenament, în atitudinea față de câine), de respect și de echilibru (starea de spirit bună a omului care lucrează cu câinele). Interesant e că, în acest domeniu, câinele alături de care faci echipă îți simte stările și uneori ți le și împrumută. Și așa ajungi la concluzia că, dacă tu nu îți poți gestiona bine emoțiile, intenția de a face echipă nu ajunge. Concluzia ar fi că etapa cea mai grea din acest proces e munca cu tine.”
”Doctor cu patru lăbuțe”
Intervențiile pe care le are echipa de Terapie și Activități Asistate de Animale, București (TAAAB) sunt structurate în două segmente: Terapie Asistată de Animale (TAA) și Activități Asistate de Animale (AAA). Ambele au la bază o interacțiune plină de beneficii între persoane cu dizabilități (sau fără) și câinii special antrenați pentru acest job. Deși în alte țări terapia și activitățile asistate de animale au ajuns să fie decontate de către Casele de Asigurări de Sănătate, la noi acest domeniu prinde destul de discret contur: ”Dintre toate animalele pe care le putem utiliza în terapie și activități, câinii sunt cei care știu să ne citească cel mai bine stările, sunt cei mai accesibili din punct de vedere al speciei (față de delfini și față de cai), iar antrenamentul lor e mult mai facil decât antrenamentul animalelor de talie mare, respectiv cai. Interacționând cu acest domeniu, am observat că persoanele care suferă de anumite tulburări/afecțiuni fizice sau psihice, reușesc să devină mai motivate, mai sociabile, să le crească încrederea în sine și să devină mai empatice în prezența câinilor din echipa noastră. „Doctor cu 4 lăbuțe” , „Oameni și câini” sau “Terapeut cu codiță” sunt doar câteva din proiectele derulate de departamentul de TAAAB al Clubului Câinilor Utilitari. “
Misiunea de a înfrunta suferința
Pagina de Facebook TAAAB este principalul canal de comunicare, iar albumele de fotografii reprezintă portofoliul echipei. Cei aproape 8000 de prieteni au ocazia să vadă de fiecare dată unde merge echipa, ce face și cu ce rezultate se întoarce. Fiecare apariție în presă sau pe Facebook face cunoscute tot mai bine beneficiile acestui tip de intervenție. În acest fel, oamenii devin mai conștienți de faptul că un câine te acceptă exact așa cum ești, nu te judecă și te iubește necondiționat. Cei care au plecat la acest drum se dovedesc a fi acei oameni speciali care au renunțat la comoditate și timp liber, aplecându-se cu multă dăruire asupra semenilor îndurerați. Au devenit o echipă de profesioniști mereu cu zâmbetul pe buze pentru că iubesc ceea ce fac, chiar dacă drumul nu le este pavat numai cu soare, lucruri ușoare și momente fericite. Antranemantele se fac și pe vreme rea, iar disciplina rămâne un cuvânt de ordine. Dar ceea ce-i face să-și urmeze misiunea este în primul rând dorința de a înfrunta boala în cele mai urâte forme ale ei, de a lupta împotriva neputinței, fricii, sentimentului de abandon, neacceptării și renunțării la viață, toate acestea trăite de copii și bătrâni. Un zâmbet, o îmbrățișare, o vorbă bună pot hrăni sufletele cu stropi de iubire, sincere dovezi ale faptului că ne pasă. Iar câinii sunt mediatorii devotați, prietenoși și răbdători care găsesc calea cea mai scurtă către inimile lor. Îi dorim Marei și coechipierilor săi puterea de a continua și împlinirea planurilor de viitor - din care face parte și masteratul în psihoterapii cognitiv comportamentale, ale cărui cursuri le urmează. Mult succes și celor două colege din echipă care vor termina în acest an cursurile facultății de psilogie. Le dorim cât mai mulți prieteni de nădejde, părtași pentru visele lor frumoase!