Lumea, încotro?Pr. dr. Claudiu Băzăvan 15.07.2016
Coboară, Doamne, pacea Ta asupra lumii!
Ziua naţională a Franţei din acest an s-a transformat într-un masacru, nu mai puţin de 84 de persoane fiind strivite de un camion de 16 tone pe Promenada englezilor din Nisa.
Români printre victime
Printre victime se numără şi câţiva copii, dar şi un român, Cristian Coman.Soţia acestuia şi copilul se află în continuare internaţi în spital, în stare gravă. Încă un român este dat dispărut. Autorul atentatului de la Nisa, tunisianul Mohamed Lahouaiej Bouhlel, "a beneficiat de susţinere si complicitati", şi a premeditat fapta cu multe luni înainte, a anunţat procurorul responsabil de anchetă şi a premeditat fapta cu multe luni înainte.
Barbaria se repetă!
Liderii politici din întreaga lume şi-au exprimat compasiunea faţă de familiile celor ucişi şi faţă de poporul francez. Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: „Este o zi foarte tristă pentru Franţa, pentru Europa, pentru noi toţi. Este un paradox tragic faptul că victimele atacului sunt tocmai oamenii care sărbătoreau libertatea, egalitatea, fraternitatea. Rămânem uniţi, alături de familiile victimelor, de naţiunea franceză şi de guvernul francez în lupta împotriva violenţei şi a urii.” Didier Reynders, ministrul de Externe belgian: „Barbaria se repetă. Condamnăm comiterea unui nou asemenea atac, probabil terorist, tot în Franţa.” Marii lideri ai lumii au reacţionat şi pe reţelele de socializare. "Suntem solidari cu Franţa, cel mai vechi aliat al nostru, în momentul în care se confruntă cu acest atac. Gândurile şi rugăciunile noastre sunt alături de familiile şi apropiaţii celor care au fost ucişi", declară preşedintele american Barack Obama într-un comunicat. Canadienii sunt şocaţi de atacul de la Nisa, a scris şi premierul Canadei, Justin Trudeau, pe contul său de Twitter. Compasiunea noastră se îndreaptă către victime şi solidaritatea noastră, către poporul francez, a adăugat el. "Alt atac oribil, de această dată la Nisa, în Franţa. Mulţi morţi şi răniţi. Când vom învăţa? E din ce în ce mai rău, scrie pe Twitter şi candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump.
Rugăciuni şi solidaritate
Papa Francisc a declarat în faţa a mii de credincioşi adunaţi în piaţa Sfântul Petru cu ocazia rugăciunii Angelus, că este alături de familiile victimelor şi de poporul francez după atentatul de la Nisa, relatează AFP. "Sunt aproape de fiecare familie şi de întreaga naţiune franceză", a subliniat Papa după atacul din 14 iulie, soldat cu 84 de morţi şi zeci de răniţi.
"Durerea este vie în inimile noastre după acest masacru care, în seara zilei de joi, la Nisa, a curmat atâtea vieţi nevinovate", a declarat pontiful argentinian, cerându-le credincioşilor să se roage în tăcere. Papa a adresat, de asemenea, "un salut patern şi fratern tuturor locuitorilor din Nisa şi întregii populaţii franceze". Vineri, 15 iulie, Vaticanul a condamnat "în modul cel mai absolut" atentatul şi a exprimat, din partea Papei Francisc,"solidaritatea cu suferinţa victimelor şi a întregului popor francez", conform Agerpres.
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kiril, a declarat: „Trebuie să ne gândim foarte serios la ceea ce se întâmplă cu civilizaţia umană, la ce se întâmplă cu comunitatea umană”. „Aceste gânduri trebuie neapărat însoţite de rugăciune”, a continuat Patriarhul Kiril. „Adevăratul răspuns la terorism poate fi oferit doar în lumina înţelegerii religioase a umanităţii contemporane. Consider că trebuie să ne apropiem de înţelegerea extinsă, ontologică a fenomenului terorismului”.
În bisericile creştine din toată lumea au avut loc rugăciuni de pomenire ale victimelor oribilului atentat.