„Fiţi treji, privegheaţi. Potrivnicul vostru, diavolul, umblă, răcnind ca un leu, căutând pe cine să înghită!” (I Petru 5, 8).

Leul răcnind

Tragediile nu se iau la întrecereVlad Mușat 15.03.2023

„Dacă oamenii pot învăța să urască, pot fi învățați să și iubească.” (Nelson Mandela)

■ Zilele acestea mi-a atras atenția un scurt text pe Facebook al domnului Mihai Șora (trecut între timp la cele veșnice, după 106 de ani petrecuți pe pământ).

citește articolul


Pe altarul derizoriuluiPr. dr. Claudiu Băzăvan 19.12.2022

”Doxologie gogoșilor, slavă berii, laude prezervativului, adorare ursulețului de pluș, venerație maimuței!”

Celor dezinteresați de calendarul creștin animat de sfinți și însuflețit de marile praznice, li se propune la schimb un altul, mai puțin solicitant și, în orice caz, mai amuzant. Mai puțin solicitant, pentru că hamburgherii, spre deosebire de sfinți, nu ridică probleme de conștiință. Mai amuzant, fără discuție, fiindcă maimuța, spre deosebire de marile sărbători, nu pretinde sobrietate, post și rugăciune.

citește articolul


Turnul Babel - Un reper eșuatPr. Eduard Ioan Rădună 27.09.2022

Citești sau recitești Biblia – Sfintele Scripturi. Dar te preocupă și istoria oamenilor. Fie că ești credincios, fie că doar te informezi, vei compara textele sacre cu datele oferite de cercetările istorice și inevitabil, vei ajunge să reflectezi asupra mileniului de după Marele Potop. O perioadă la fel de obscură și de greu de înțeles pentru oamenii de azi ca și aceea de după Alungarea din Rai. Judecata lumii antediluviene s-a încheiat, mânia lui Dumnezeu a spălat păcatul care întina pământul. Apoi, lumea s-a primenit. O ia de la început; apele s-au retras; cerul s-a înseninat; animalele zbiară, nerăbdătoare după libertate și aer curat; Noe deschide marile porți. Istoria reîncepe.

Sub curcubeu

citește articolul


La vânătoare de sufletePr. Eduard Ioan Rădună 23.02.2022

”În fața marii amăgiri, în confruntarea cu marile capcane ale sfârșitului, e necesar să fie preferat Dumnezeu, chemat Dumnezeu, rugat Dumnezeu.”

Omul poate fi constrâns să păcătuiască, însă păcatul săvârșit în afara voinței proprii sau prin amăgire nu are greutate morală integrală. Este iertare pentru cei constrânși să comită păcat - ne asigură, printre alții, Sfântul Ioan Gură de Aur. Dacă păcatul a fost săvârșit cu forța sau printr-o constrângere morală suficientă sau irezistibilă, răspunderea pentru păcatul astfel determinat se transferă (integral sau o parte din această răspundere) asupra autorului silniciei, care devine, astfel, culpabil pentru întreaga acțiune: și pentru silnicie și pentru păcatul propriu-zis și pentru consecințele care decurg de aici.

citește articolul