„Fiţi treji, privegheaţi. Potrivnicul vostru, diavolul, umblă, răcnind ca un leu, căutând pe cine să înghită!” (I Petru 5, 8).

Pe altarul derizoriuluiPr. dr. Claudiu Băzăvan 19.12.2022

”Doxologie gogoșilor, slavă berii, laude prezervativului, adorare ursulețului de pluș, venerație maimuței!”

Celor dezinteresați de calendarul creștin animat de sfinți și însuflețit de marile praznice, li se propune la schimb un altul, mai puțin solicitant și, în orice caz, mai amuzant. Mai puțin solicitant, pentru că hamburgherii, spre deosebire de sfinți, nu ridică probleme de conștiință. Mai amuzant, fără discuție, fiindcă maimuța, spre deosebire de marile sărbători, nu pretinde sobrietate, post și rugăciune.

Pentru toți și pentru toate

Calendarul internațional de tip funny, promovat zgomotos de câteva decenii și aflat într-o permanentă campanie de achiziții, îi adună la un loc pe împătimiții din lumea întreagă pentru celebrarea zilnică a cel puțin unui hobby. Ca să vă faceți o idee, săptămâna 14-20 nov. debutează apetisant cu ziua mondială a murăturilor, avansează gospodărește cu ziua curățării frigiderului, continuă prudent cu ziua economisirii materialelor, se avântă temerar în ziua drumețiilor, se întinde la povești de altădată în ziua telefoanelor fixe vechi, se prelungește igienic cu ziua toaletei și se smintește iremediabil de ziua internațională a absurdului. Intervalul descris mai sus nu reprezintă o excepție. Indiferent de sezon, pe tot cuprinsul anului se găsesc sărbători pentru toate categoriile și pentru toate gusturile. Microbiști, suporteri, fani, admiratori, adulatori, ufologi, cinefili, numismați, iubitori de animale reale sau de pluș, pasionați de modă, amatori de sex, gurmanzi, mâncăi, băutori, bețivi, trântori ocazionali și dedicați, laolaltă primesc cu larghețe sfaturi, sugestii și născociri despre cum poate deveni mai plăcută viața de fiecare zi. Cultul derizoriului nu face discriminare.

Lătraturi și urlete la lună

Cititorilor devotați li s-au dedicat, printre altele, ziua poeziilor haiku (17 mai), cea a cărților cu benzi desenate (4 mai), dar și ziua pariului personajului Phileas Fogg din ”Ocolul Pământului în 80 de zile”, cunoscuta lucrare a lui Jules Verne (2 oct.). Pentru cinefilii înrăiți s-au inventat ziua rățoiului Donald (9 iunie), ziua Batman, cea a hobbit-ului din ”Lord of the rings” (22 sept), ziua Festivus din ”Seinfeld” (23 dec), dar și cea a limbii lui Yoda din ”Star Wars” (21 mai).

Pasionaților de animale li se propune să se lase înduioșați în ziua picnicului cu ursulețul de pluș (10 iul.), să admire maimuța (14 dec.) să facă audiții de ziua lătratului (20 dec.) și să exerseze vocal în ziua urletului la lună (26 oct). Cu acest prilej, 464 de persoane reunite în 2015 la Mead Open Farm, un parc de distracții din Marea Britanie, au urlat la lună timp de un minut.

Aproape că nu există specialitate culinară sau tip de băutură fără prăznuire. Nu lipsesc din această categorie zile consacrate inelelor de ceapă (22 iunie), macaronului (31 mai) și bomboanelor gumate în formă de vierme (15 iulie), dar nici zile dedicate punciului (20 sep.), lichiorului de ouă (24 dec.) și zdrobirii cutiilor goale de bere (27 sep.). Pasionații de sex primesc satisfacția cuvenită în ziua fără pantaloni (3 mai), în cea a lenjeriei intime (5 aug) și, cu vârf de măsură, de valentine’s day (14 feb.) Interesant este că în ajunul praznicului iubirii se celebrează ziua mondială a prezervativului, ca un preludiu, ca o pregătire grijulie pentru ziua îndrăgostiților. Plătite de cel mai mare producător din domeniu, reclamele radio și tv transmit sfaturi prețioase de genul: ”Oricine ești, orice ești, bărbat sau femeie, indiferent de vârstă, ține la îndemână un prezervativ! Nu se știe niciodată când ai nevoie de el!”

În ritmuri idolatre

Se poate pretinde că sărbătorile de acest fel sunt total inofensive și trebuie luate doar cu titlul de amuzament. O parte de lume se mișcă, totuși, în ritmul calendarului funny (accesibil pe www.city-star.org). Susținut temeinic de industria de entertainment și exploatat comercial din plin, calendarul funny generează un stil de viață care se ghidează după principiul ”distrați-vă oricând, oriunde, cu orice și cu oricine”. Dacă adăugăm festivalurile de toate genurile, marile competițiile sportive, precum și masivul consum de televiziune, netflix, facebook, jocuri de noroc etc., ne facem o imagine destul de clară despre agenda omului modern care, culmea, se plânge că timpul trece prea iute și că, în general vorbind, viața e nașpa.

Stilul de viață încurajat de calendarul internațional funny este descris cu precizie de apostol: ”Zicând că sunt înțelepți au ajuns nebuni și au schimbat slava lui Dumnezeu Celui nestricăcios cu asemănarea chipului omului celui stricăcios şi al păsărilor şi al celor cu patru picioare şi al târâtoarelor.” (Romani 1, 22-23; a se citi întregul capitol, ar părea că sfântul Pavel l-a notat în această dimineață).

Înclinațiile spre derizoriu L-au îngrijorat dintotdeauna pe Dumnezeu, dovadă primele două porunci din Decalog: ”Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine! Să nu-ţi faci chip cioplit (a se înțelege din lemn, piatră, mâncare, băutură, latex, trup etc.), nici un fel de asemănare a nici unui lucru din câte sunt în cer, sus, şi din câte sunt pe pământ, jos, şi din câte sunt în apele de sub pământ! Să nu te închini lor, nici să le slujeşti”. Sfidarea poruncii nu rămâne fără consecințe drastice: ”Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu zelos, care pedepsesc pe copii pentru vina părinţilor ce Mă urăsc pe Mine, până la al treilea şi al patrulea neam.” (Ieș. 20, 3-5).

Pe șleau spus, omul contemporan se face vinovat înaintea lui Dumnezeu nu pentru că se dă în vânt după plăceri, ci pentru că a căzut în idolatrie. Cum să nu îi dai dreptate lui Dostoievski? ”La urma urmei, omul nici nu poate trăi fără să se închine la ceva, asta întrece puterile omului, oricât de tare ar fi. Iar dacă se leapădă de Dumnezeu, atunci se închină unui idol pe care ori şi-l ciopleşte din lemn, ori şi-l toarnă din aur, ori şi-l plăsmuieşte în minte. Sunt cu toţii nişte păgâni, şi nu nişte necredincioşi, iată cum trebuie socotiţi.” (Adolescentul, RAO, 1998, p. 460).

Osanale trupului, închinare absurdului

În nevoia de a-și umple timpul cu ceva, omul lepădat de Dumnezeu, de sărbătorile Bisericii, de sfinții din sinaxare și de scrupule morale sfârșește prin a aduce doxologie gogoșilor, slavă berii, laude prezervativului, adorare ursulețului de pluș, venerație maimuței, osanale trupului, închinare absurdului. La sfârșitul unei vieți angajate în celebrarea derizoriului, moartea îl va găsi pregătit să serbeze halloween, sărbătoarea regină a calendarului fără Dumnezeu, cu diferența că se va afla de partea cealaltă a bostanului scobit și că noaptea sinistră nu se va încheia niciodată. Funny, isn’t it?

 

Imagine: ”Adorarea vițelului de aur”, detaliu, pictură de Nicolas Poussin (1594-1665)

Sursă: https://www.britannica.com/topic/golden-calf

De același autor