Tragediile nu se iau la întrecereVlad Mușat 15.03.2023
„Dacă oamenii pot învăța să urască, pot fi învățați să și iubească.” (Nelson Mandela)
■ Zilele acestea mi-a atras atenția un scurt text pe Facebook al domnului Mihai Șora (trecut între timp la cele veșnice, după 106 de ani petrecuți pe pământ).
Nu avem voie să rămânem indiferenți!
„Tragediile nu intră în concurență, nu se iau la întrecere. Nenorocirea unui cutremur n-o anulează pe cea a unui război: nu există un «palmares» al suferinței, după cum înțelegerea și empatia nu se măsoară în metri liniari, kilograme ori litri. Când spui că te doare „mai mult” soarta oamenilor aflați sub dărâmături în Turcia și în Siria decât cea a ucrainenilor bombardați de ruși, în fapt nu te doare câtuși de puțin: doar împrăștii cuvinte care nu folosesc nimănui.”
A trecut mai bine de un an de la nenorocirea provocată de Putin și de ruși. Îmi vine să urlu când văd că există oameni ce găsesc justificări ale acestei tragedii. Nu, nu avem voie să fim indiferenți! Nu, nu avem voie să răscolim alte lucruri de natură diplomatică, cel puțin nu acum, când sângele curge în toată Ucraina. Da, frații noștri moldoveni sunt în pericol și faptul că ucrainenii le țin piept rușilor ajută enorm. Sper să vină curând vremea ca Ucraina să-și recupereze teritoriile și pacea să redevină normalitate.
Antrenament pentru îmbunarea inimii
Cât despre cutremurele din Turcia și Siria, din păcate s-au pierdut o mulțime de vieți omenești. Nu vreau să mă gândesc ce s-ar întâmpla și la noi. Doamne, ferește!
Desigur, aici putem discuta și de ce nu avem clădiri construite cum trebuie. Simplu: CORUPȚIA UCIDE! De ce Japonia e pregătită și noi nu? Pentru că educația salvează vieți. Să ne alegem mai bine conducătorii, chiar dacă nu se întrezărește vreo luminiță. Dar să nu ne pierdem speranța!
Am rezonat cu ce a spus domnul Mihai Șora și, de fapt, e ceva ce mă frământă constant: de ce nu mai suntem empatici? Oricâte răspunsuri aș găsi, tot dă ceva cu virgulă. Oare stresul cauzat de un program încărcat ar fi una dintre justificări? Nu prea merge… Atunci, poate faptul că s-a propagat informația cum că ucrainenii ar fi același popor cu agresorii și că e războiul lor și, practic, nu e treaba noastră? Nici asta nu merge deloc. Dacă nu ne e milă când aproapele nostru e măcelărit, atunci nu mai am cuvinte... Poate celebra zicală cum că maioul e mai aproape decât cămașa? Asta înseamnă un egoism ieșit din comun. Atunci? Pur și simplu nu am un răspuns. Probabil e nevoie de antrenament. Trebuie să ne antrenăm să fim mai buni. Zi de zi, la fel cum fac maratoniștii, să ne trezim de dimineață cu gândul că trebuie să facem bine. Cu siguranță cunoaștem persoane care au nevoie de ajutor și când spun ajutor, nu mă refer la partea financiară neapărat. O vorbă bună, un zâmbet, un sfat cerut și acordat din suflet, toate aceste lucruri dezvoltă „mușchiul empatiei”.
Starea naturală a sufletului
Firește, pentru a avea o stare de bine e nevoie de: „Mens sana in corpore sano” (trad. „o minte sănătoasă într-un corp sănătos”). Postul are rolul lui, atât pentru suflet, cât și pentru trup. E la modă „postul intermitent”. Mulți erau împotriva postului, spuneau că e absurd, că dăunează și alte baliverne de genul. Iată că medicii confirmă ceea ce știam. De asemenea, MIȘCAREA este obligatorie unei vieți sănătoase. Sedentarismul se numără printre bolile secolului 21. Suntem prizonierii scaunelor și canapelelor, iar pandemia a contribuit din plin la asta, mai ales că mulți dintre noi mai lucrăm și de acasă.
Apoi, LITERATURA ajută enorm! O carte bună încarcă sufletul. Se spune că dacă citești, nu te simți niciodată singur. Iată, un alt motiv pentru care cititul poeziilor sau al prozelor să devină tabiet. Dacă facem comparație între țările cu o rată mare de analfabetism și cele educate, vom vedea că o societate sănătoasă, fără corupți, e construită de cetățeni inteligenți. Dacă la tot acest proiect al redobândirii empatiei (subliniez dinadins) adăugăm și cuvintele lui Hristos, avem schema completă. Iisus
nu a făcut diferențe, a încurajat, a ajutat, a fost cel mai mare influencer din toate timpurile. De aici, mulți au fost luminați și i-au luminat pe alții, la rândul lor. Pur și simplu mi-a venit acum în minte, ca exemplu de echilibru între minte și suflet, Nelson Mandela (18 iulie 1918 – 5 decembrie 2013), una dintre marile personalități ale secolului trecut: Citatul reprodus mai jos completează vorbele domnului Șora, de la începutul articolului: „Nimeni nu se naște urând altă persoană din cauza culorii pielii, a provenienței sau a religiei sale. Oamenii învață să urască, și dacă oamenii pot învăța să urască, pot fi învățați să și iubească, pentru că iubirea este mai firească inimii omului decât opusul acesteia.” Sus să avem inimile!
PENTRU VICTIMELE CUTREMURELOR DIN TURCIA ȘI SIRIA
Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, Cel Ce, în înţelepciunea Ta cea nepătrunsă, rânduieşti începutul şi sfârşitul fiecăruia dintre pământeni, ai milă, Doamne, de cei ce în grea suferinţă au sfârșit în timpul cutremurelor din Turcia și Siria! Pe cei chemați astfel la Tine, copii, tineri şi bătrâni, creștini și necreștini, laolaltă făpturi ale Tale, ușurează-le greșelile și învredniceşte-i de marea Ta iubire de oameni! Pe cei răniți, tămăduiește-i! Pe cei rămași fără părinți, fără copii, fără frați, surori sau prieteni, întărește-i! Pe cei rămași fără case, ocrotește-i! Pe cei care îi ajută, răsplătește-i! Așa cum odinioară ai potolit furtuna, liniștește pământul pe care l-ai creat, Doamne! Fereşte lumea Ta şi pe noi, robii tăi, de cutremur, de foc, de boli, de războaie şi de alte primejdii şi ne dăruieşte tuturor vreme de pocăinţă. Că Tu eşti Cel ce dai şi Cel iei viaţa, iar noi toţi suntem în mâinile Tale, Hristoase Dumnezeul nostru, şi Ţie slavă Îţi înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte şi Preasfântului, Bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!