O excelentă revistă de cultură clujeană Eugen Cojocaru 24.05.2019
■ De înaltă ținută intelectuală și etică, revista ORAȘUL a fost fondată în anul 2006 de actualul Director Ionel Vitoc și Fundația Culturală „Carpatica” – membri de onoare: Președintele Academiei Ioan-Aurel Pop (și Rector UBB), academicienii
Marius Porumb, Dumitru Protase, profesorii universitari Radu Munteanu și Dafin Mureșanu - sub egida Uniunii Scriitorilor din România și a Uniunii Universităților Clujene.
Ionel Vitoc a ocupat funcția de arhitect-șef în Cluj-Napoca, având o importantă contribuție la aspectul plăcut al multelor puncte de atracție ale municipiului, fiind permanent implicat, în continuare, pentru o imagine agreabilă a municipiului transilvan. Fundația „Carpatică” are și Galeriile Vitoc, chiar în centru, unde au loc permanent expoziții de arte plastice, lansări de carte, aniversări importante etc.
Nume de mare prestigiu - academicieni, universitari, importanți scriitori, critici literari, istorici, muzicieni etc. - semnează (pe lângă cei menționați) în paginile ei, fiind un reper de înaltă ținută: academician Emil Burzo, Ioan Bolovan (Pro-Rector al UBB), Horia Bădescu, Constantin Cubleșan, Mircea Popa, Constantin Zărnescu, Ion Cristofor, Viorel Hodiș, Vasile Lechințan („Istoricul” Clujului), Negoiță Lăptoiu, Constantin Râpă, Adrian Țion, Titu Popescu, Virgil Mihaiu, Teodor Mateescu ș. m. a.
O exemplară ediție este Nr. 46-47/ nov.-dec. 2018 închinată frumosului jubileu „100 de ani de la Marea Unire”, ce cuprinde o serie de rememorări și studii de mare interes și importanță: Cum s-a înfăptuit România – Ioan-Aurel Pop, Țara Lăpușului și Marea Unire – Emil Burzo, Exerciții de memorie – Anul 1918 – Horia Bădescu, Dr. Vasile Lucaciu – un apostol al neamului românesc – Vasile Moiș, Samoilă Mârza – fotograful Unirii – Silvia Pintea etc. Revista e vie, competentă, variată în conținut, oferind și articole de muzică, arte plastice, film, poezie, proză, arhitectură, urbanistică, memorialistică etc. Un proiect de mare anvergură – prezentat generos, de fiecare dată cu multe fotografii, în paginile revistei - cu care se mândrește Fundația „Carpatica” și Ionel Vitoc, e Tabăra de Artă pentru copii „Vălenii Șomcuţei” (județul Maramureș, două săptămâni), care va ajunge la a 11-a ediție, în vara aceasta. Anul trecut au fost 27 de copii din țară și străinătate, ei beneficiind de un excelent program de cursuri din toate domeniile artelor susținute de apreciați specialiști.
Dacă adăugăm și seriile de mare valoare cu fotografii de arhivă ale diferitelor evenimente actuale, de exemplificare în urbanistică susținute de o exclusivă calitate editorială, avem imaginea completă a uneia din cele mai reușite reviste de cultură din România: ORAȘUL. La Mulți Ani și tot așa!